5 reguli pentru pescuitul la ştiucă sau cum să ajungi un pescar mai bun ca mine!
Degeaba aș explica în scris cum fac eu sau alți pescari mult mai buni de știucă decât mine, dacă nu experimentaţi personal aceste reguli. Nu o să mă refer la felul în care trebuie mulinate sau animate nălucile în pescuitul la ştiucă. Începător sau nu, asta trebuie să descopere fiecare dintre voi pe malul apei, în practică.
Învaţă totul despre ştiucă
Citeşte, vizionează, informează-te, învaţă cât de mult poţi de mult despre biologia, comportamentul, habitatul şi preferinţele culinare ale ştiucii pe toate apele pe care urmeză să o pescuieşti. Râul nu-i ca balta, Delta nu-i ca fluviul, iar nălucile îşi au fiecare momentul lor. Ai la dispoziţie o tonă de materiale, articole, cărţi, videoclipuri, reviste mai vechi, pe internet sau în librării, pe care le poţi asimila când este interzis pescuitul la ştiucă. În rest, trebuie să stai cât mai mult pe apă.
Mergi cât mai mult la pescuit de ştiucă
Cât de mult? Cât de mult îţi permite timpul atunci când se deschide pescuitul la ştiucă. Pune în practică tot ce ai învăţat, observă apa, comportamentul peştilor pradă, ştiucilor, pescarilor. Orice informaţie în plus este preţioasă, în timp vei învăţa cum să o foloseşti în favoarea ta. Culoarea şi nivelul apei, temperatura, vremea şi presiunea atmosferică sunt variabile pe care le poţi folosi în avantajul tău pentru rezolvarea ecuaţiei.
Perioadele bune de pescuit la ştiucă se repetă
Notează într-un carnet, notepad pe telefon, toate informaţiile partidei de pescuit, anotimp, vreme, ziua şi orele capturilor, temperatura, nivelul şi culoarea apei, locurile şi nălucile cu care ai prins ştiucile. Şi alte observaţii care au dus la succesul partidei. Dacă nu ai prins, încearcă să înveţi ceva şi din asta, orice partidă de pescuit bună sau rea vine la pachet cu nişte învăţăminte sau concluzii. Şi în pescuitul la ştiucă, istoria se repetă.
Lansează unde sunt ştiucile!
Un pescar bun trebuie să știe exact unde sunt peștii. Norocul este relativ, așadar adună cât mai multe informații despre locațiile pe care vei pescui, conformația lacului, eventualele locuri cu praguri sau agățături, mărimea peștilor din apă și, de ce nu, unde s-au prins în ultima vreme. Localizarea este esenţială după ce ai asimilat informaţiile de la regula 1.
Învață minimum 5 tehnici de pescuit la ştiucă!
Nu cinci năluci, ci 5 tehnici, cum ar fi: lingura oscilantă, spinnerbait, gume, glidere, voblere minnow. Construiește-ți încrederea în acestea și deprinde tehnicile de a le pescui. În timp și cu practică vei ști exact cu ce viteză să le tragi prin apă, când să le stopezi, cum să le joci. Încearcă să alegi tehnica de pescuit potrivită condițiilor date de fiecare partidă. Nu folosi doar o tehnică sau doar o nălucă, încercând să compensezi alternativele doar prin schimbarea culorii sau jocului imprimat.