ABC pescuit la avat pe Dunăre, năluci, ponturi, povești și pescari mai buni ca mine!

 ABC pescuit la avat pe Dunăre, năluci, ponturi, povești și pescari mai buni ca mine!

Personal pescuiesc la avat ocazional în Delta Dunării sau pe Dunăre, de cele mai multe ori în pauzele de știucă sau șalău. Sau în zilele când vreau să îmi încarc rapid bateriile, pe seară, aleg avatul în detrimentul altor pești răpitori, pentru frecvența și atacurile lui brutale. De la mine și de la alți pescari mai buni ca mine, Bogdan Doncea “Cox”, Eugen și Petre German, Mălin Mușatescu, vă recomand să citiți acest ABC pescuit la avat pe Dunăre cu ponturi, năluci, povestiri, videoclipuri.

Pescuit la avat pe Dunăre, nălucile mele

Încep cu nălucile pe care le folosesc eu pentru pescuit la avat pe Dunăre. În permanență am o mică trusă formată din câteva spintail Helic plus oscilante Taifun si Oister de la Berti, cicade Strike Pro si Jackall, voblere rattlin Strike Pro Flap Jack, Yo-Zuri Vibe, Jackall TN, câteva crankuri Wise Minnow de la Daiwa și minnow-uri de la Strike Pro, Salmo, Yo-Zuri. Ultimele trei năluci pe care le-am adăugat în trusă sunt Kenart Flash, DUO Realis Vibration 68, HMKL Shad 65 MR. Pe acestea trei nu le-am ales eu, ci situația în sine, am povestit mai mult aici.

O trusă destul de rudimentară, aș putea zice, fața de alții, dar am prins cu toate, pe rând. Cert este că toate nălucile au momentul lor, fie acestea cicade, spintail-uri, voblere rattlin, minnow, crank sau bătrânele linguri oscilante.

Și totuși care este năluca numărul 1 în pescuit la avat pe Dunăre?

Dacă ar fi să aleg o singură nălucă, cu siguranță aceasta este spintailul Helic de la Berti. De fapt este și prima cu care încep pescuitul. De ce? Pentru că o pot lansa foarte departe și o pot pescui în toate palierele de apă, de la fund, până la suprafață, indiferent de puterea curentului. Cu siguranță a fost năluca numărul 1 în anul 2020, dacă judecăm după rezultatul fraților Berti, producătorii Helic, de la Danube Delta Predator Challenge.

“Cu siguranță există pescari care nu știu că “HELIC” este numele pe care noi l-am dat primului spinnertail pe care l-am realizat în urmă cu peste 20 de ani datorită, evident, asemănării cu un elicopter și evoluției paletei atât pe tracțiune cât și pe traictorie descendentă. Chiar am dat de curând peste un mini-catalog pe care îl trimiteam prin poșta pescarilor care îl solicitau printr-un formular postat la noi pe site prin 1999-2000, în care apare și un Helic într-o variantă incipientă, primul spinnertail BERTI.”Petre German

Citește aici mai multe despre Helic și cum au câștigat Eugen și Petre German competiția Danube Delta Predator Challenge.

Alte năluci prinzătoare și ponturi pentru pescuit la avat pe Dunăre

Vă invit să aruncați un ochi și în trusa lui Bogdan Doncea Cox pentru pescuit la avat pe Dunăre, dacă nici omul ăsta nu a prins avați suficienți sau mari, nu a prins nimeni.

“Am adunat, în 20 ani de când pescuiesc la avat, peste 400 de năluci din toate tipurile și categoriile care în diverse momente au răspuns tabieturilor ciudate ale avaților. Și nu sunt suficiente. Avatul este probabil cel mai imprevizibil pește răpitor din apele noastre. Peștele care te poate duce de la agonie la extaz prin modul său de hrănire. Există condiții când atacă aproape orice nălucă, dar și momente de hrănire frenetice, când refuză orice nălucă.”Bogdan Doncea “Cox”

Citește continuarea aici.

9 ponturi pentru pescuit la avati mari pe Dunăre, tot by Cox!

“În zona Sulina trebuie să ținem cont de un aspect: Marea Neagră. Peștii marini au valoare nutritivă mai mare decât peștii de apă dulce, iar avații știu asta. Dar situația se poate modifica în funcție de cotă, debitul Dunării, curenții mării sau furtuna pe mare. Peștii pradă (aterină, stavrid, etc.), pești care stau în bancuri se pot deplasa pe distanțe foarte mari. Pentru a putea prinde avați de dimensiuni notabile este esențial în această zonă a Dunării să căutam bancurile de pești marini-pradă.” – Bogdan Doncea “Cox”.

Citește continuarea aici.

Ce conteaza mai mult în pescuit la avat pe Dunăre? Nălucile sau localizarea?

În opinia mea, cu siguranță localizarea este pe locul 1, nu numai la avat. Anul trecut am făcut un experiment și am pescuit timp de trei zile cu un singur vobler Yo-Zuri Vibe, bineînțeles pe o zona unde știam că sunt avați. Nu cred că a fost cea mai bună nălucă, dar am prins timp de trei zile fără să o schimb, după cum puteți vedea în videoclipurile de mai sus, alături de Ciprian Hrișcă și Sorin Bontea. Vă recomand să citiți și descrierile videoclipurilor din Youtube pentru un plus de informații sau în articolele ziua 1, ziua 2, ziua 3.

De lungă să nu fie prea tare, fetele, lansetele, pescuit la avat pe Dunăre!

Având în vedere că nălucile pentru avat sunt în general grele, deci le poți arunca departe, lungimea lansetei este o chestiune de gust, de la 1,90m până la 2,4m. Important este să fie permisive pe vârf, astfel încât să atenueze șocul mușcăturii avatului, suficient cât să nu-i sară năluca din gură. Personal prefer lansetele moderate-fast care se apropie de proprietățile celor din fibră de sticlă, cel puțin atunci când pescuiesc cu fire textile.

Fire monofilament sau textile în pescuit la avat pe Dunăre?

Ambele. Folosesc monofilament fie pe lansete mai tari sau atunci când avații sunt mai greu de păcălit, în principal cu diametru de 0,20-0,22mm. Firele textile, 0,12mm-0,15mm, suficient de groase pentru a-mi susține nălucile, le folosesc atunci când pescuiesc cu lansete mai moi, în curenti puternici sau când avații se hrănesc frenetic.

Un ultim pont, mulineaza repede în pescuit la avat pe Dunăre!

Cât de repede? Cât de repede poți și îți permit mulineta sau nălucile pe care le folosești. Este un pont pe care l-am învățat de la Cox când îmi dădea primele lecții de pescuit la avat. Pont pe care îl folosesc și la șalău sau bass când pescuiesc cu voblere crank. Dar asta este altă poveste pe care o voi scrie cât de curând. Pe scurt, folosiți mulinete cu un raport de recuperare cât mai mare și scoateți fum din ele.

Jurnal de pescuit la avat pe Dunăre, by Malin Musatescu

Nu puteam închide articolul ABC pescuit la avat pe Dunăre fără un articol marca Mălin Mușatescu din revista Pescuitul Pentru Toti. Un jurnal de avat pe care numai el îl poate relata atât de frumos în scris.

“Avații trebuie să inhaleze prada cu puterea unui aspirator de 2000 Watti care dă din întâmplare pe sub pat de o minge de tenis. Acel șoc îl simțim noi în lansetă, în podul palmei, în cot, umăr, cutie craniană, în scoarța cerebrală, în gândul nebun. Ce cauți pe Dunăre aproape de lăsarea serii, deshidratat, înfometat, epuizat? Uitaseși? Avat, supradoză care vine în valuri. În zece minute trăiești ce nu ai reușit să trăiești toată ziua. Avat după avat, delir curat.” – Mălin Mușatescu

Citește continuarea aici.

Dacă ți-a plăcut ABC pescuit la avat pe Dunăre, citeste și ABC Pescuit la salau de pe mal cu Elvis Vigu, primăvara, ABC ponturi pescuit la salau pe Dunare cu Ovidiu Ursachi, ABC pescuit la pastrav cu Alex Bucur, ABC pescuit la biban cu Cristi Anghelina.

Daca ti-a placut, apreciez orice SHARE

Andy Arif

https://andyarif.ro

Pescuitul este o joaca frumoasa, atunci mai ales atunci cand o iei in serios. Copil de pescar, tata de pescar, prieten de pescar, povestitor, calator, iubitor de natura, visator in aceasta minunata lume a pescuitului. Fie ea vorbita, scrisa, foto, video sau online.

Postari asemanatoare

lasa un raspuns

ro_RO
Powered by TranslatePress