Cu Garmin la pescuit! Sonare, GPS-uri, motoare electrice, camere video, ceasuri!

 Cu Garmin la pescuit! Sonare, GPS-uri, motoare electrice, camere video, ceasuri!

Pescuitul a evoluat foarte mult in ultimii datorita electronicelor. Cu totii le folosim, fie ca este vorba despre GPS-uri, sonare, motoare electrice, camere video, ceasuri, pentru a ne imbunatati rezultatele partidelor de pescuit. Pentru mine unul, toate aceste dispozitive au de cativa ani de zile acelasi numitor comun, Garmin. Sa povestim despre ce electronice Garmin folosesc la pescuit, zic.

De ce Garmin?

In primul rand pentru ca primele mele dispozitive, GPS si sonar, achizitionate pe la inceputul anilor 2000, inca mai functioneaza si acum. In al doilea rand, aliniate la anul 2021, toate dispozitivele Garmin beneficiaza de interfata user friendly, sunt usor de utilizat, au conectivitate wi-fi, aplicatii pentru utilizarea acestora si softuri cu update la zi. In al treilea rand, raportul calitate pret si suportul impecabil oferit de Garmin in materie de tutoriale despre cum sa folosesti, sa conectezi toate aceste dispozitive. In plus, aplicatiile pentru telefon ca Active Captain, Garmin Striker, Virb, Connect, Connect IQ, sunt cireasa de pe tort, fie ca vorbim de sonare sau ceasuri, camere video, etc.

La inceput a fost Garmin Etrex Vista Cx

Primul meu GPS hand held, Garmin Etrex Vista Cx, mi-a fost companion timp de 20 de ani. L-am cumparat de pe Ebay pentru a-l folosi la marcarea punctelor GPS in pescuitul la salau si pentru orientare in calatorii. Il mai folosesc ocazional chiar si acum, dar voi face cat de curand un upgrade cu Garmin GPS 86i pentru a-l putea conecta cu restul dispozitivelor mele Garmin.

De la Garmin 160c citire, pe color

Tot pe la inceputul anilor 2000, am facut trecerea de la un sonar PiranhaMax alb negru la un Garmin 160c color. Diferenta intre acestea doua imi aduce aminte de senzatiile pe care le-am trait atunci cand tata ne-a cumparat primul nostru televizor TELECOLOR in detrimentul unuia mai vechi, pe lampi. In afara faptului ca nu are GPS, Garmin 160c, dupa 20 de ani, inca este un sonar care reprezinta foarte bine Down Image. Batranelul inca mai functioneaza, va poate povesti mai multe Stefan Stoica, caruia i l-am dat pentru a-l folosi ca sonar portabil in partidele lui de pescuit la salau.

De ce Garmin Striker 9SV?

Trecut-au anii, timp in care am folosit si alte sonare, de la alti producatori, pana cand, am revenit din nou la Garmin. De ce? Pentru ca aveam nevoie de un sonar cu ecran mare, side image, CHIRP, cu posibilitate de a face harti batimetrice. Research pe net, citit review-uri, aplicatia Active Captain si pretul imbatabil la un sonar de aceasta categorie m-au convins ca Garmin Striker 9SV era cea mai buna alegere pentru mine si barca pe care voiam sa il montez. Am scris mai multe aici, intre timp a aparut si un upgrade, seria Vivid cu 7 tonuri de culori pentru reprezentare.

Sonar la purtator, Striker Cast

Asa cum m-am obisnuit sa am in permanenta un gps de mana, un sonar portabil este de asemenea un must have in calatorii sau in pescuitul de pe mal. In varianta cu GPS, cu Striker Cast iti poti face harti batimetrice, totul prin intermediul aplicatiei pentru telefon. Un gadget de buzunar care iti ofera informatii pretioase in orice partida de pescuit pe locatii necunoscute, cu sonda wireless pe care o poti lansa pana la 60 de metri si reprezentare pe telefonul mobil. Cool. Cat de curand o sa revin cu mai multe aspecte tehnice privind utilizarea acestui dispozitiv.

Filmari 360 cu Garmin Virb

Cred ca sunt mai bine de trei ani de cand folosesc Garmin Virb 360, am cumparat-o dupa ce am vazut primele videoclipuri realizate cu aceasta camera video. Am folosit-o atat pentru filmari 360, cat si pentru filmari normale, avand optiunea sa folosesti doar unul dintre cele doua obiective cu care este dotata. Foarte usor de utilizat, atat in meniul propriu, cat si prin aplicatia Garmin Virb Mobile, full waterproof fara a necesita carcasa speciala, program de editare simplu si gratuit Virb Edit. Cu cablul special de incarcare la baterii de 12V si un card de 128gb pot filma 9 ore in continuu, in format 1080HD, doar cu un obiectiv, cel din fata sau cel din spate, optional. Filmarile 360 folosesc ambele obiective si implicit mai multa memorie. Puteti vedea mai multe video 360 in acest playlist.

Urmatoarea bifata pe lista, Garmin Virb 30

Imediat dupa ce m-am jucat indeajuns cu Virb 360, normal ca a urmat si o action camera, de aceasta data Garmin Virb 30. In prima faza m-au atras butonul mecanic de pornire on/of, comenzile vocale, display-ul LCD de pe spate si calitatea 4K a filmarilor. Apoi, dupa utilizare, am apreciat calitatea sunetului, impresionanta pentru o camera in carcasa waterproof si meniul usor de utilizat, atat pe camera cat si in aplicatie. In plus, fata de alte camere video, Garmin Virb 30 nu mi s-a incins sau blocat niciodata, in conditiile in care am filmat de multe ori chiar si 11 ore non-stop. Faptul ca de la aparitie si pana acum nu a aparut niciun upgrade la aceasta camera spune multe, e ce trebuie. O mare parte din ultimele mele videoclipuri le-am facut cu aceasta camera, in format 1080, le puteti vedea pe canalul meu de Youtube.

Pai si nu le conectam si cu un ceas? Garmin Fenix 6 Sapphire

De pe la treizeci si ceva de ani nu am mai purtat ceas, chiar daca am o colectie destul de impresionanta. Nu sunt genul care sa poarte accesorii, iar in timp, telefonul a devenit treptat ceasul de care aveam nevoie sa stiu, simplu, ce ora este. Dar, mereu exista un dar. Am vrut sa am si altimetru, barometru, harti, pulse oxygen, vreme, gps, conectivitate cu telefonul smart pentru notificari, compas, etc. Si cel mai mult am vrut sa imi pot conecta si comanda camerele Virb cu ajutorul ceasului. Ca sa nu mai zic ca il poti conecta cu sonarul, cu motorul electric sau cu alte dispozitive Garmin. Sau poti salva puncte de pescuit. In mod normal, ar fi trebuit sa aleg unul din seria Quatix, dedicat activitatilor marine si pescuit, dar am ales Fenix 6 Sapphire, pentru ca mi-au luat ochii cureaua portocalie si carcasa de titan. Inca nu am descoperit tot ceea ce poate face acest ceas, poate prea multe.

Nu sunt o persoana foarte activa, desi consider ca sportul trebuie facut obligatoriu atunci cand esti copil si este absolut necesar in adolescenta. Personal, am facut destul sport la viata mea, asadar, la un anumit moment am luat o pauza. Revenind la subiect, dupa ce mi-am setat ceasul cu toate datele personale mi-a aparut numarul necesar de pasi pe care ar trebui sa il fac zilnic pentru o viata sanatoasa. Dupa o saptamana de utilizare, Garmin Fenix 6 a inceput sa scada pretentiile pana cand…am fost la pescuit. Timp de trei zile la rand am depasit rand pe rand, toate Goal-urile impuse. Am ajuns si la 9466 de pasi pana la pranz. Cum? Pai ceasul il tineam pe mana cu care mulinez si, implicit, a inregistrat miscarile ca si mers, pasi. Apropos, cine spunea ca pescuitul nu este un sport?

Bref, de ce electronicele Garmin mi se par numarul 1 pentru pescuit?

As fi ipocrit sa spun ca sonarele Garmin sunt peste Lowrance sau Humminbird, Striker Cast e peste Deeper sau ca Garmin Virb sunt mai bune decat GoPro sau Osmo. Sau Fenix e mai smecher ca Suunto. Si asa mai departe. Raspunsul este acelasi ca si la intrebarea: Daca ii pui sa se bata pe Jacky Chan si Bruce Lee, cine castiga? Sau ii bate pe amandoi Chuck Norris? Pentru mine unul, toate dispozitivele Garmin pe care le am s-au detasat fata de altele prin posibilitatea de conectivitate intre ele si implicit cu telefonul mobil, aplicatiile, hartile, informatiile, softurile si suportul tehnic puse la dispozitie pe site-ul Garmin. Si nu in ultimul rand, canalul de YouTube Garmin unde ai la dispozitie tutoriale (traduse in limba romana) pentru toate produsele Garmin privind montarea, conectarea sau functionalitatea acestora.

Din seria “Pescari mai buni ca mine”, level 2, Panoptix, EchoMap, GPSMap

Ce electronice Garmin folosesc altii la pescuit? La level 2, cand vine vorba de sondele Panoptix si seriile de sonare EchoMap si GPSMap, ii las pe altii sa va povesteasca, eu unul nu le-am folosit inca, dar cu siguranta urmeaza intr-un viitor cat mai apropiat. Mai ales pentru ca imi pot conecta camerele video Virb cu aceste sonare si pot conduce motorul electric Force cu ceasul, prin simple miscari din incheietura. Fitza.

Garmin BertiLures, Berti rules

Cel mai bun exemplu in evolutia Garmin sunt fratii Berti, Eugen si Petre German, multiplii campioni nationali LRS si campioni mondiali in Rusia 2017, care au inceput initial cu seria Striker. Din nevoia pentru hartile Deltei Dunarii si plusul de tehnologie impus de vremurile in care traim au trecut la sonare EchoMap 92SV si sonda Panoptix Forward. Rezultat? Au castigat Danube Delta Predator Challenge 2020, probabil cel mai important concurs de pescuit la rapitori desfasurat pana acum in Romania. Cat a contat Garmin in povestea asta? O sa va povesteasca ei in curand pe blog, atat despre acest concurs, cat si despre noile dispozitive Garmin pe care le vor folosi in 2021, respectiv sonare Garmin Ultra 102SV, sistem Panoptix LiveScope Forward and Down, motor electric Garmin Force.

Alti campioni, aceleasi dispozitive Garmin

Daca tot a venit vorba de Danube Delta Predator Challenge, castigatorii locului 3 ai acestei competitii au fost premiati de sponsorul Garmin/Arrow International cu un motor Garmin Force Trolling 50 Inch 24V + un sonar Garmin Striker Plus 9SV GPS. Echipamente pe care, intr-o anumita masura, Ciprian Lazar si Cosmin Schiopu, echipa Pescari Particulari, campioni nationali LRS 2019, le foloseau deja pe barca lor.

Cine n-are batrani sa isi cumpere, Garmin si Team Kataroaie

La capitolul analize, cand vine vorba despre pescuit, echipamente, regulamente, tehnica, gadgeturi, Cristi Anghelina este de departe cel mai mai profund analist pe care l-am cunoscut. Daca ii ceri o opinie, poate dura o vesnicie pana iti da raspunsul, dar merita asteptarea, o sa fie unul corect, informat, obiectiv, din suma experientelor pe care le-a acumulat. Asadar, cu rabdare, nu in curand, vom avea o analiza completa asupra Garmin Ultra 102SV, sistemul Panoptix LiveScope Forward and Down si motorul electric Garmin Force. Echipamente Garmin pe care la ora actuala le-au montat, conectat si probat pentru sezonul de pescuit la rapitori 2021. Urmariti Team Kataroaie, Cristi Anghelina si Cristi Hurjui.

Pe limba Garmin

Tot din categoria pescari de rapitori de competitie, utilizatori Garmin, aruncati un ochi si profilele Ovidiu Parascanu, Ovidiu Bradatan, Alexandru Barbu, cu siguranta va vor ajuta daca aveti intrebari.

Nu zicem doar noi, mai sunt si altii, Cecilia si Brent

Daca esti pasionat, pardon, ahtiat de pescuit la rapitori, nu ai cum sa nu stii ce se intampla pe afara, prin Europa. Normal ca iti suna cunoscut pescuitul Pelagic la rapitori, deci ai urmarit-o pe Cecilia Gronberg aka Zander Queen. Ei bine, afla ca si Cecilia a trecut pe echipamente Garmin pentru pescuitul Pelagic, Panoptix si GPSMAP 8412. N-o fi vorba doar de sponsorizari si marketing, or face ceva in plus dispozitivele astea…

Ehrler, Brent Ehrler!

Mutam teleobiectivul nostru in USA, unde este varful de lance mondial al competitiilor de pescuit la rapitori, Bass Masters. Daca nu urmariti sau nu v-a pasionat subiectul, exista acolo un baiat, pescar, Brent Ehrler pe nume, care foloseste electronice Garmin si impartaseste experientele lui. Gasiti aici, pe site link-uri catre Youtube, Instagram, Facebook, Twitter, etc. Ehrler, Brent Ehrler. Super baiat, l-am vazut cum facea share la hartile lui batimetrice catre toti userii Garmin Active Captain.

In loc de final, ultimul plus, comunitatea Garmin

Mai departe de conectivitatea intre dispozitive, aplicatiile pentru telefon, suportul tehnic, performante, raportul calitate pret, Garmin se diferentiaza prin comunitatea pe care a creat-o in ultimii ani si creste de la o zi la alta. Fiecare utilizator contribuie la aceasta comunitate Garmin, fie prin forumuri, grupuri pe facebook, whatsapp, site-ul Garmin sau aplicatia Active Captain, unde se impartasesc zilnic informatii, ponturi de setari, harti batimetrice sau tot ceea ce iti da cu virgula. As completa la solganul Garmin “Beat yesterday!”, Together we can beat yesterday, today and tomorrow!

Info Shop Garmin – Arrow International

Electronicele Garmin sunt disponibile prin Arrow International in cele 20 de magazine proprii si 227 de magazine partenere. In cazul in care doriti si alte produse care nu se afla in stoc sau nu sunt listate pe site, puteti face o precomanda la oricare dintre magazinele de mai sus.

Daca ti-a placut, apreciez orice SHARE

Andy Arif

https://andyarif.ro

Pescuitul este o joaca frumoasa, atunci mai ales atunci cand o iei in serios. Copil de pescar, tata de pescar, prieten de pescar, povestitor, calator, iubitor de natura, visator in aceasta minunata lume a pescuitului. Fie ea vorbita, scrisa, foto, video sau online.

Postari asemanatoare

lasa un raspuns

ro_RO
Powered by TranslatePress