ABC pescuit la biban cu Cristi Anghelina!

Cu totii ne intrebam cum sa prinzi mai multi bibani. Eu unul am invatat foarte multe despre pescuitul la biban de la Cristi Anghelina pe care l-am rugat sa ne faca un ghid ABC din experienta lui.

Scopul oricărui pescar din lumea asta este să prindă ori cât mai mult, ori cât mai mare.

Atunci când participi într-o competiţie, vrei să obţii un rezultat cât mai bun, aşa că eşti obligat să faci asta, trebuie să fii cât mai eficient. Experienţele trăite cu ocazia antrenamentelor, dar mai ales a concursurilor dedicate bibanului, mi-au arătat că sunt situaţii în care capturarea acestuia devine extrem de dificilă. Unora probabil că nu o să le vină să creadă când le spun că am alergat trei ore pentru a prinde un biban. Şi pot spune că am fost norocos că l-am prins şi pe acela. Sunt alţii care au făcut asta pe durata unui întreg concurs, adică 7–8 ore, şi nu au reuşit.

Cum sa prinzi mai multi bibani

Percepţia generală în rândul pescarilor în legătură cu bibanul este că acesta poate fi capturat destul de uşor, că este un peşte cam “prost”, care atacă tot ce-i trece prin faţa ochilor şi că nu-i nevoie de cine ştie ce ştiinţă ca să-l prinzi. Ca urmare, puţini sunt cei care acordă prea multă atenţie “sculelor” şi tehnicilor de pescuit bibanul.
 

Echipament adecvat 

Fiind vorba despre un peşte de dimensiuni mici în general, este indicat să folosim lansete din clasa light, ultra light, cu puteri de aruncare între 1 şi 7 grame, asortate cu mulinete mărimea 1000–1500 şi fir textil sau mono cât mai fin, 3 kg în cazul multifilamentului şi 0,135-0,155 monofilament fluo.

Localizare

Structuri vizibile sau “invizibile”: copaci scufundaţi, praguri, pietre, platouri, plauri, curent de apă, picioare de pod, cocioc, iarbă. De multe ori localizezi bibanul prin atacurile vizibile la suprafaţa apei; trebuie insistat în zonele în care se văd peştişori sărind sau umblând în bancuri. Vara, la prima oră, pe lângă maluri, în apă mică cu vegetaţie. Apoi se retrag pe apă mai adâncă. Acelaşi lucru se întâmplă odată cu răcirea apei.
 

Nadirea 

Este important ca, după ce i-ai localizat, să le menţii interesul, să-i ţii adunaţi. Treci de la vobler sau cicadă la jig ori invers, schimbi culoarea, mărimea nălucii, stilul de recuperare sau tipul de nălucă.

Tehnica de pescuit la biban

Tehnica de pescuit trebuie să fie cât mai activă. Având în vedere faptul că bibanii umblă mereu în aflarea prăzii, trebuie să-i căutăm, să fim atenţi mereu la semnalele pe care prezenţa lor le oferă. De multe ori se întâmplă ca, după ce ai capturat un biban, încă vreo trei-patru să-l urmărească disperaţi până la barcă. Următorul lanseu să fie scurt, sub barcă sau la câţiva metri, în zona în care au dispărut urmăritorii. Nu de puţine ori am prins bibanii chiar sub barcă sau în mijlocul lacului, în jurul unui plaur sau a unui copac.
 

Ponturi

– Pescuiţi în zonele în care apar schimbări ale temperaturii apei, indicate de sonar sau zone cu apă mai mică, plauri, stuf.
– În lipsa sonarului începeți cu tatonarea fundului cu un jig mai greu, apoi, după ce ați identificat o zonă care promite, pescuiți la trenă până aveți atac, după care insistați pe locul respectiv.
– Folosiți jigurile colorate – alb, negru, roşu, galben fluo, roz – fac diferenţa în anumite situaţii.
– Foarte importanți sunt ochişorii aplicaţi pe jig, cicadă, dandineta sau cei de pe volbere, fiind bine cunoscut apetitul bibanului pentru ochiul de “biban”.
– Aveți pregătite întotdeauna două monturi: una cu monofilament şi alta cu multifilament. În cazul în care aveți o singură lansetă, asigurați-vă să mai aveți măcar un tambur de rezervă.
 

Echipament 

Sonarul: folosit mai ales la pescuitul din barcă, ajută la identificarea structurilor submerse; cu cât este mai performant, cu atât cantitatea şi calitatea informaţiilor primite sunt mai mari, ca urmare timpul dedicat pescuitului creşte.
Lansetă: light-ultra light, cu putere de aruncare 1–7 grame, fast (jiguri) sau medium-fast pentru năluci reactive (vobler, spinnerbait, rattlin), 1,80–2 m, carbon.
Mulinetă: mărime 1000–1500, cât mai uşoară şi potrivită cu lanseta.
Fire: 0,10–0,16 mono, fluo sau normal, fluorocarbon; multifilament 1–3 kg.
Năluci: bibanii au gura mică, aşa că nălucile trebuie să fie de dimensiuni mici, între 2 şi 6 cm; plastice, spinnerbait, cicade, linguriţe, voblere de suprafaţă, floating, sinking, suspending.
 

Năluci

De reţinut că bibanii preferă năluci în culori cât mai vii, chartreuse, galben fluo sau roz fluo, combinaţii de două-trei culori. Nu sunt de neglijat culorile naturale, mai ales primăvara şi toamna târziu (pumpkin cu tot felul de inserţii, glitter negru, roşu, verde).
 

6 ponturi pentru bibani mari

Definitie: biban mare = sarit de kil. In viata mea de pescar m-am intalnit de cateva ori cu astfel de bibani. Am prins biban mare pescuind după bass – cu rattlin, stiuca – cu lingura, salau – cu twistere de 7cm sau mai mari, clean – cu voblere potrivite, se intelege, sau pur si simplu dand după biban “comun”– cu twistere sau cicada. Nu am dedicat niciodata o partida exclusiv pescuitului bibanilor mari, de fiecare data capturarea unor astfel de “dihanii” a fost mai mult din întamplare.

1. Foarte rar s-a întâmplat să prind mai mult de doi din acelasi loc; asta-mi spune că bibanii mari au tendinta de a trăi solitari, sau în perechi, asa că dacă dai de ei si prinzi unu sau doi, mai bine cauti alt loc în zonă decât să pierzi timpul; 

2. Daca ai prins unul ai sanse mari să-i prinzi perechea, dacă are, în următoarele 5-6 lanseuri; 

3. De fiecare dată i-am prins pescuind în cârdul de bibani, însă la adâncime ceva mai mare, pe fundul apei sau în apropiere, obligatoriu cu ceva structuri în zonă; 

4. De regulă au atacat în apropierea structurii, ceea ce-mi spune că nu au tendinta de a se deplasa prea mult în urmărirea nălucii cum fac bibanii mai mici;  

5. Daca stiu că e biban în zonă, dau de ceva structură si scap de cârd, as pescui ceva mai lent, mai insistent, mai atent. 

6. Echipament recomandat: firul mono galben – maxim 0,16 în dauna celui multifilament; năluci: simplu, plastice obisnuite pentru biban, shad-uri si grub-uri (3-5 cm), cu mentiunea că as încerca si ceva gume mai speciale, folosite mai mult în pescuitul bass-ului, cum ar fi racii si viermii; culoarea preferată: motoroil.
 
Cristi Anghelina
 
 
Daca ti-a placut, apreciez orice SHARE

Andy Arif

https://andyarif.ro

Pescuitul este o joaca frumoasa, atunci mai ales atunci cand o iei in serios. Copil de pescar, tata de pescar, prieten de pescar, povestitor, calator, iubitor de natura, visator in aceasta minunata lume a pescuitului. Fie ea vorbita, scrisa, foto, video sau online.

Postari asemanatoare

lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Powered by TranslatePress