Cum să prinzi știucă în Delta Dunării cu doar 171,54 lei!

 Cum să prinzi știucă în Delta Dunării cu doar 171,54 lei!

Chiar dacă întrebarea “Cum să prinzi știucă în Delta Dunării?” a generat în ultimii ani celebrul răspuns… “Doesn’t exist!”, se pare că natura reușește din nou să învingă sacoșa. Știucile și-au revenit în Delta Dunării în 2024 și vă așteaptă la o joacă frumoasă care cu siguranță ne-a lipsit tuturor. Da, se prind, multe și mari, numai Bărbosul știe cum au reușit să supraviețuiască în condițiile în care anul acesta kilogramul de icre de știucă atinsese un prag maxim de 700 lei. Dar hai să lăsăm poveștile triste deoparte, momentan, să revenim la subiectul nostru. Avem o știucă, cum o prindem?

Cum să prinzi știucă în Delta Dunării, năluci pentru pescuit Strike Pro și Berti

Cum să prinzi știucă în Delta Dunării cu doar 5 năluci?

Articolul pe care îl citiți acum nu este întâmplător, un bun prieten, amator de pescuit, aflând vestea cea bună (Se prinde, prăpăăăăăăd!) m-a sunat să îi recomad fix 5 năluci cu care să meargă la sigur și să prindă știucă în Delta Dunării. Cinci, nu mai multe, nu mai puține, să existe pe stoc, să le poată cumpăra pe toate din același loc și să nu îi facă o gaură în buget. De ce 5? Probabil atât a numărat pe degetele de la mână sau o avea legătură cu semnificația cifrei 5 în numerologie? Mă rog, n-am mai întrebat de ce 5, dar mi-am adus aminte de articolul acesta pe care l-am scris acum câțiva ani în urmă cu 5 reguli pentru pescuitul la știucă, citește-l dacă ești începător (sau nu numai). Așadar 5 năluci să fie.

Sunt suficiente 5 năluci ca să prinzi știucă în Delta Dunării?

Da. Este o lecție pe care am învățat-o de la Mircea Ciobanu la unul dintre concursurile de pescuit la știucă din Delta Dunării la care participam în trecut. Înainte de începerea unei manșe pe incinta de la Periprava, toți concurenții, inclusiv subsemnatul, cărau în bărci ca hamalii snopuri de lansete, genți și cutii care ascundeau sute de năluci pe care nu ar fi avut timp să le pescuiască o viață întreagă, barem într-o singură zi de concurs. În timp ce încercam să îmi aranjez echipamentul care refula la propriu din micuța mea barcă pneumatică, lângă mine se afla Mircea Ciobanu în și mai micuța lui barcă pneumatică rusească. Trag cu ochiul în barca lui să îi spionez nălucile și văd doar o lansetă, nici urmă de alt echipament.

Cum să prinzi știucă în Delta Dunării, bagaje în exces

I got 5 on it

Îl întreb mai în glumă, mai în serios, “Mircea, nu cumva ți-ai uitat bagajele pe mal?”. Mi-a răspuns calm „Nu, asta e tot ce am nevoie, o lansetă și cutia asta.” Cutie pe care a scos-o tacticos din buzunarul vestei, era cât o palmă și avea în ea fix cinci năluci, o lingură oscilantă, o gumă, un spinnerbait și două voblere. “Păi nu sunt prea puține? Dacă ai nevoie de mai multe culori, gramaje, modele…etc” am murmurat eu. Replica a venit scurt și la obiect: “Dacă am prea multe năluci pierd vremea și le schimb prea des, prefer să mă concentrez pe astea cinci și mai degrabă să localizez peștii și să pescuiesc cu încredere fiecare nălucă în parte.”  N-a făcut manevra asta doar la competiția de care vă povesteam, ci la mai multe, cu un echipament rudimentar Mircea a avut mai multe rezultate de podium de-a lungul timpului.

Cum să prinzi știucă în Delta Dunării, Berti Linx, Berti Spinnerbait, Strike Pro Pig Shad, Strike Pro Piglet

5 năluci cu care am prins eu știuci în Delta Dunării

Revenind la telefonul și întrebarea amicului, i-am răspuns pozitiv, am intrat pe site-ul Arrow International în căutarea celor 5 năluci care prind știucă în Delta Dunării, fără doar și fără poate. Nu sunt o mare surpriză, sunt 5 năluci care au scris, fotografiat și filmat multe povești cu știuci din Delta Dunării. În mod normal lista ar fi muuuuuuuuuuult mai lungă., cred că aș depăși cu ușurință 20-30 de modele must have, fie acestea linguri oscilante, spinnerbait-uri, voblere topwater, rotative, broscuțe, Miuras Mouse, gume mai mari, etc, dar a trebuit să mă limitez la 5 năluci. N-a fost ușor, unele culori sau modele care îmi plac mai mult nu sunt pe stoc (semn că s-a prins bine cu ele), dar am găsit suficient de multă marfă pentru cu care aș pleca eu mâine la pescuit la știucă în Delta Dunării fără niciun regret.

la pescuit cu chef sorin bontea, cum să prinzi știuci în Delta Dunării, Berti Linx Chef Sorin Bontea, cum să prinzi știuci în Delta Dunării, Berti Linx CUm să prinzi știuci în Delta Dunării, frații Berti Lures, lingură oscilantă Linx

1. Lingură oscilantă Berti Linx nichelată, 10g, 7cm, 19,95 lei

Cod producător: BERTI F3.B.AW.01.01001

Descriere site arw.ro:

Linx este una din oscilantele Berti care au scris istorie. Forma ei, amprentele realizate fac ca această oscilantă să fir un must have pe orice baltă care se laudă cu știucă de dimensiuni mari. Jucată atât pe recuperare dar și pe cădere, Linx Magnum are bătaie mai discretă, nervurile de pe marginea ei având rolul de a emite unde ce o face sesizabilă pe distanțe mari.

Amprentă: Pătrate

Specificatii:

Tip nălucă: Lingură

Model nălucă: Oscilantă

Greutate: 10,0 g

Culoare: Nickel

Mărime cârlig sau ancoră: #1

 

 

Berti Linx este cea mai versatilă lingură oscilantă a fraților Berti, a câștigat multe campionate de pescuit la răpitori, a salvat multe partide pescuit la știucă în Delta Dunării și nu numai. O oscilantă pe care nu trebuie să știi să o pescuiești, în primă fază o poți mulina ca un particular cum îți vine, în faza a doua o poți pescui în suprafață pe o palmă de apă, în faza a treia faci un jigging corect pe fundul apei când știucile sunt pe substrat.  Evoluează și prinde pe toate palierele de apă atât pe tracțiune, cât și pe cădere. Apropos de particulari și de Linx, aveți aici o poveste savuroasă cu Chef Sorin Bontea.

Cum să prinzi știuci în Delta Dunării cu Strike Pro Pig Shad și Piglet Shad

2. Gumă Strike Pro Piglet Shad, Atomic Chicken, 10cm, 7g, 48,49 lei

Cod producător: STRIKE PRO SP.SP172E.C013

Descriere site arw.ro:

Piglet Shad face parte din familia nălucilor soft Strike Pro PigShad. Cu lungime de 10cm este destinată în primul rând pentru pescuitul la jigging, dar este departe de a fi o nălucă soft „normală”. Ea are multe caracteristici unice care o fac specială. Piglet Shad este fabricat din cauciuc de densități diferite, în care jumătatea din faţă are sare impregnată. Astfel se poate obţine o cădere mai rapidă, permițând obţinerea unei mișcări mai stabile în apă.

Specificatii:

Tip nălucă: soft

Model nălucă: shad

Lungime: 10 cm

Greutate: 7 g

Culoare: Atomic Chicken – C013

Mărime cârlig sau ancoră: 4/0 sau 5/0

Ambalaj: 6 buc./plic

 

În 2017 intram direct în competiție cu Piglet Shad, cu încredere maximă. Bine, era și de la codul portocaliu, am scris atunci, aici, despre asta. Am continuat cu această gumă care mi-a adus multe știuci în Delta Dunării și mai târziu, atât în competiții de pe natural, cât și în cele de pe incinte. Am oscilat un pic în alegerea unei singure gume, dar am ales Piglet-ul în detrimetul Pig Shad Jr. de 15cm, care la rândul lui a scris istorie în pescuitul știucii cu gume mari nu numai în Suedia ci și pe apele din România. Piglet Shad evoluează perfect pe cârlige offset nelestate dacă pescuiți în vegetație, pe cârlige lestate și jiguri dacă pescuiți pe ghioluri mai adânci sau canale.

cum să prinzi știuci mari pe Holbina Trei Bibani

3. Vobler tip glider Strike Pro Baby Buster, 10cm, 25g, culoare CAE06, 43,66 lei

Cod producator: STRIKE PRO SP.EG050.CA06E

Descriere site arw.ro:

Baby Buster este poate cel mai reușit jerkbait existent pe piață. Este prevăzut cu bile de oțel pentru un echilibru perfect și lanseuri cât mai precise. Acțiunea sa laterală unică imită perfect o pradă în alertă, comportament ce stimulează la maxim agresivitatea răpitorilor. Structura sa este foarte robustă, rezistând cu brio chiar și atacurilor peștilor de talie mare.

Specificații:

Tip nălucă: voblere

Model nălucă: floating

Lungime: 10 cm

Greutate: 25 g

Culoare: CA06E

Ei bine, cu Strike Pro Baby Buster povestea e mai lungă. N-a fost dragoste la prima vedere și mi-a luat mult timp până să prind încredere în pescuitul cu glidere, înainte ca acestea să devină un tip de nălucă uzuală în trusele tuturor pescarilor de știucă din România. Totul a început pentru mine prin 2008, citește aici, și s-a continuat mulți ani de zile, este voblerul cu care am câștigat mulțe competiții de știucă în sistem Best 5. Sincer, nu l-am mai folosit în ultimii doi ani, n-am mai fost nici în Deltă, nici în competiții, iar în Suedia m-am jucat mai mult cu Strike Pro Pig Shad și Miuras Mouse.

4. Vobler Minnow Suspending Strike Pro Montero, 9cm, EG190A, 6g, 37,72 lei

Cod producator: STRIKE PRO SP.EG190A.GC01S 37,72 lei

Descriere site arw.ro:

Un vobler minnow cu sistem de lestare ce ajută la obținerea aruncărilor lungi, cu bilă de oțel, dar care are dublul rol de a crea și zgomotul specific de frecvență medie.

Adâncime activare 0,5-0,7m

Specificatii:

Tip nălucă: voblere

Model nălucă: suspending

Mda, cam puține informații în descriere. Cum am avut și eu la început. Voblere minnow suspending sunt o armă letală când știucile refuză să colaboreze cu orice le treci pe la bot. Le-am pescuit cu ceva vreme înainte să le importe Arrow, primite într-un pachet de la Strike Pro pentru field test, date gratuit ca dealerii de droguri. Revelația a venit în 2015, citește aici. Exact ca în cazul de mai sus cu Piglet Shad, am salvat o competiție pe care am și câștigat-o în Delta Dunării pe lacul Isac cu acest vobler minnow suspending Strike Pro Montero 110SP. Intrasem pentru prima oară cu ele pe apă. Când au devenit populare am avut o grămadă de cereri pe privat de la pescari cu state vechi în pescuitul știucii în Delta Dunării pentru culori sau modele care nu sunt disponibile pe piața din România.

cuma să prinzi mai multe știuci spinnerbait Berti

5. Spinnerbait Berti Shallow Killer, palete Colorado-Salcie, firetiger, 7g, 21,72 lei

Cod producător: BERTI F.B.AW.04.00011

Descriere site arw.ro:

Categoria nălucilor spinnerbait este aparte față de alte modele de năluci, datorită sumei de efecte pe care le produce în apă. Pe lângă vibrația generată de paletele sub formă de Salcie sau Colorado sunt foarte ușor de aruncat, putând fi recuperate cu ușurință în zone cu obstacole, vegetație sau trunchiuri de copac scufundate. Elementul suplimentar ce determină atacurile răpitorilor este skirt-ul siliconic, care pe recuperare / stop are efectul de meduză.

Specificatii:

Tip nălucă: Lingurite

Model nălucă: Spinnerbait

Greutate: 7,0 g

Culoare: Chartreuse

Palete Colorado + Salcie

 

Spinnerbait-ul este de departe cea mai bună nălucă de căutare în pescuitul rapid tip power fishing. Nu numai în Delta Dunării, pe orice apă care încă mai ține știucă. În evoluție, pratic nici tu n-ai timp prea mult la dispoziție, nici știuca să se gândească dacă sclipirile, turbulențele și culorile care îi trec rapid prin față sunt un pește au ba. Lecția de spinnerbait a dat-o de mult Eugen, vezi mai multe aici. Spinnerbait-ul trece peste orice, îl poți pescui pe toate palierele de apă, în suprafață, între apă și pe fundul apei, continuu sau cu stopuri, trebuie doar să îi simți paletele, ca la rotativă. Pentru un plus de încredere adaugă pe cârligul de trailer și o gumă. Mai multe ponturi aici. Și încă unul, bonus, dă cu el când bate vântul tare.

6. Apropos de bonusuri, Strike Pro Hunch Back, 6,8cm, 4g, EG112, 32,53 lei

Cod producător: STRIKE PRO SP.EG112.A06ES

Descriere site arw.ro:

Hunchback este un vobler „wake bait”, cu adâncime de activare în apropierea suprafeței apei, producând atacul furibund al răpitorilor. Forma brevetată produce o acțiune cu adevărat unică, ca un pește pradă dezorientat. Acest vobeler perfect pentru pescarul profesionist sau începător ce dorește să obțină o acțiune asemănătoare cu cea a unui „walk the dog”, fără a acționa carcateristic vârful lansetei. Pur și simplu recuperați încet și Hunchback face restul.

Specificații:

Tip nălucă: voblere

Model nălucă: sinking

Lungime: 6,8 cm

Greutate: 10,4 g

Culoare: A06ES

 

Știu-că am zis că vorbim numai despre 5 năluci cu care să prinzi garantat știuci în Delta Dunării, dar îți mai dau un pont, tot gratuit. Nu de alta, ca să facem sumă rotundă 200 de lei. Prin 2018, dacă nu mă înșală memoria, și îmi cam face feste în ultima vreme, mă duc la showroom-ul Arrow înainte de o competiție în Delta Dunării să dau refresh în truse la o mare parte din nălucile de mai sus. Unul dintre vânzători, Marci, mă trage deoparte să nu audă colegii, mă târâie efectiv la panoul Strike Pro și îmi arată cu coada ochiului un vobler Strike Pro HunchBack, după care mă strânge de braț și îmi șoptește la ureche “Ia-l pe ăsta, o nenorocești pe știucă în Deltă. Mai în glumă, mai în serios, e cel mai urât vobler pe care îl am în trusă, dar i-am urmat sfatul. A avut dreptate. Încă mă mai mir cum naiba am prins cu cocoșatul ăla. De mai multe ori.

Coșul final 171,54 lei

Sau dacă puneți în coș și ultimul vobler, ăla urât, o să depășiți cu puțin suma de 200 lei. Eu aș merge pe varianta 5+1, ca la bere, pentru că nicio poveste grozavă de pescuit n-a început cu cineva care mânca o salată, ci mai degrabă bea o bere. Faceți acest exercițiu, fie cu nălucile pe care vi le-am recomandat, fie cu altele de la alți producători sau în urma altor recomandări. Concentrați-vă pe năluci, pe tehnică, pe localizare, pescuiți legal, responsabil, eliberați pe cât puteți, chiar dacă nu sunteți constrânși, ca să mai avem și pe viitor, că de năluci nu ducem lipsă.

Andy Arif, 2024, out.

Daca ti-a placut, apreciez orice SHARE

Andy Arif

https://andyarif.ro

Pescuitul este o joaca frumoasa, atunci mai ales atunci cand o iei in serios. Copil de pescar, tata de pescar, prieten de pescar, povestitor, calator, iubitor de natura, visator in aceasta minunata lume a pescuitului. Fie ea vorbita, scrisa, foto, video sau online.

Postari asemanatoare

lasa un raspuns

Powered by TranslatePress