De ce sonare Garmin. De ce Striker 9SV?

De ce sonare Garmin Striker? Probabil va asteptati sa va spun despre echipamentele de ultima generatie de la Garmin, sonde Panoptix, motoare Force, retele, functii Livescope sau Real View 3D. Ei bine, nu. Astazi vorbim strict la low buget si best buy cand ai nevoie de un sonar performant.

Pentru iesirile rapide si partidele de pescuit care nu implica deplasari foarte lungi pe apa m-am hotarat sa folosesc o barca pe care am incercat sa o dotez cu un minimum necesar la pescuit din punctul meu de vedere. Totul la un buget optim. O sa va povestesc despre aceasta barca si restul accesoriilor montate intr-un articol viitor, nu, nu, este Hiros Yacht, dar este tot ungureasca. Pana atunci sa revenim la subiect si de ce sonare Garmin Striker.

Asadar de ce sonare Garmin Striker 9SV?

Am luat aceasta decizie din mai multe motive:

  1. Primul, pretul. Diferenta este seminficativa intre Garmin Striker si alti lideri producatori pentru un sonar cu ecran de9 inch, GPS, WiFi, tehnologieCHIRP cu functii de down si side image (CHIRP ClearVü si CHIRP SideVü).
  2. Imi pot face propriile harti batimetrice cu ajutorul functiei Garmin Quickdraw™ Contours.
  3. Cireasa de pe tort si un factor important al deciziei finale a fost Garmin ActiveCaptain App. Este o aplicatie pe telefon prin care ai acces la toate hartile si punctele salvate in sonar. Practic tot ceea ce ai pe sonar, ai si pe telefon. Si invers. In plus, poti importa alte harti batimetrice share-uite de alti utilizatori Garmin prin ActiveCaptain. Poti downloada harti, crea trasee, puncte de interes, ma rog, aplicatia are multe alte functii pe care o sa vi le povestesc pe masura ce le voi experimanta.
  4. Datorita functiei WiFi iti pot conecta toate dispozitivele Garmin, sonar, ceas intre ele si cu aplicatia din telefon. La modelele Garmin GPSMap si EchoMap poti conecta si camerele video Garmin Virb 360Garmin Virb Ultra 30 si sondele Panoptix si motorul Force. Dar asta-i alta poveste…o scriem si pe aceasta.

Sonarele Garmin Striker si aplicatia Active Captain

Zis si facut, am cumparat sonarul de la Arrow International, distribuitor Garmin, mi-am facut un cont pe site-ul Garmin, am inregistrat produsul si l-am conectat cu aplicatia ActiveCaptain din telefon (downloadata in prealabil, gratuit) prin reteaua WiFi.

Toate bune si frumoase pana aici, ambele meniuri, aplicatie si sonar, sunt user friendly, adica nu trebuie sa studiezi prea mult pentru a te descurca, chiar si fara ajutorul tutorialelor de pe YouTube. Cum spuneam, aplicatia este gratuita si poate fi descarcata de aici: https://buy.garmin.com/ro-RO/RO/p/573254

Cum importi punctele GPS de pe sonare mai vechi

Deoarece modele Striker nu au slot pentru carduri, transferul de date (trasee, puncte GPS) se poate face fie prin metoda sonar-sonar (exista doua cabluri de legatura intre dispozitivele Garmin) sau mai simplu, cum am facut-o si eu, prin aplicatia ActiveCaptain. Obligatoriu, pentru transfer, fisierul cu datele tale vechi trebuie sa aiba extensie “.gpx”. Daca aveti punctele/traseele salvate cu alta extensie (.kmz, .gdb, etc) nu-i problema, exista programe sau convetori online, just google it! Odata importat fisierul .gpx in telefon, aplicatia ActiveCaptain il recunoaste si il salveaza automat. Apoi le puteti importa in sonar. Simplu ca buna ziua.

Transfer date si update soft

Cu dispozitivele conectate intre ele prin reteaua WiFi poti exporta toate datele din aplicatie in sonar si invers. Astfel vei avea toate punctele, traseele, hartile batimetrice pe ambele dispozitive. Cam cate? Memoria interna de 3GB a sonarului poate salva 5000 de puncte GPS (Waypoints) si 2000000 de acri de harti batimetrice. Mie imi pare suficient. Tot cu ajutorul aplicatiei am facut si update de soft la sonar, am setat sonarul sa primeasca notificari de la telefon. In plus, oriunde te afli fara sonar, iti poti marca punctele GPS pe telefon si apoi le importi in sonar. Big like.

Harti navigatie si batimetrice Garmin Striker

Ei bine, aici nu m-am documentat suficient inainte sa cumpar sonarul. Toata gama Garmin Striker nu beneficieaza de functii si harti pentru navigatie, acestea fiind disponibile doar pentru modelele Garmin GPSMap si EchoMap. Ramane sa ma multumesc doar cu hartile batimetrice, atat cu cele pe care le share-uiesc userii Garmin si cele pe care le voi face eu. Si sunt o gramada, in toata Europa, gratuit, le puteti vedea sau downloada aici:

https://activecaptain.garmin.com/en-US/Map

Alte descoperiri

Unitatea sonarului este foarte usoara comparativ cu alte sonare cu ecran de 9 inchi, asadar poate fi folosit si ca sonar portabil in eventualele deplasari peste hotare. Carcasa sonarului este waterproof si tot ansamblul putin floating, adica plutitor. Ca este floating, am aflat de la Ovidiu Bradatan care are tot un Striker Plus 9SV si a scapat unitatea in Dunare. Si-a pus mainile in cap, a boscorodit paguba si a plecat. Noroc ca s-a uitat in siajul barcii, surpriza! Unitatea plutea linistita pe apa, probabil din cauza greutatii reduse si a carcasei etanse. Totusi, nu incercati asta pe apa!

Extra pont

Inainte de a-l monta pe barca m-am jucat cu Striker 9SV acasa. Neavand la dispozitie o sursa/baterie de 12V pentru a alimenta sonarul, am folosit un incarcator de laptop, Striker suporta la alimentare un voltaj intre 10 si 20V. N-a mirosit nimic a ars dupa cateva ore de butonare.

Si totusi de ce sonare Garmin Striker?

Recunosc ca nu sunt la prima utilizare a acestui sonar Garmin Striker 9SV, inainte sa il achizitionez l-am mai butonat la cativa prieteni pe barca si mi s-a parut de atunci cea mai buna optiune calitate versus pret pentru un sonar cu ecran 9 inch, GPS, WiFi, tehnologie CHIRP cu functii de down si side image (CHIRP ClearVü si CHIRP SideVü). Asta in conditiile in care nu ai de gand sa il conectezi in retea cu motorul electric sau sa folosesti harti de navigatie. Inca un mare plus, din cate am vazut, comunitatea Garmin creste rapid, in fiecare zi noi harti batimetrice sunt puse la dispozitie de utilizatorii ActiveCaptain in toata lumea, inclusiv in Romania. Cat de curand voi pune si eu la dispozitie hartile batimetrice de pe lacurile unde voi pescui anul acesta, pana atunci sa ne vedem sanatosi pe apa!

PS: Pentru bugete sub 3000 lei aveti disponibile modelele cu ecrane mai mici Striker 4, 4CV, 4DV, 5CV, 5DV, 7SV, 7DV. (Legenda 4=4 inchi diagonala ecranului, DV=down view, SV=side view)

Mai multe detalii tehnice, informatii, preturi, tutoriale sonare Garmin Striker :

Arrow International – distribuitor Garmin in magazinele fizice:

https://www.arw.ro/barci-motoare-sonare/garmin/hg-010-01875-01

Garmin Romania – online shop:

https://buy.garmin.com/ro-RO/RO/p/592116

Active Captain – harta si aplicatie PC on-line:

https://activecaptain.garmin.com/en-US/Map

Active Captain – download aplicatie pentru smartphone Android si IOS:

https://buy.garmin.com/ro-RO/RO/p/573254

Canal Garmin YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC6vopISsINRLQ8seRlI_LtA

Daca ti-a placut, apreciez orice SHARE

Andy Arif

https://andyarif.ro

Pescuitul este o joaca frumoasa, atunci mai ales atunci cand o iei in serios. Copil de pescar, tata de pescar, prieten de pescar, povestitor, calator, iubitor de natura, visator in aceasta minunata lume a pescuitului. Fie ea vorbita, scrisa, foto, video sau online.

Postari asemanatoare

lasa un raspuns

ro_RO
Powered by TranslatePress