De trei ori Daiwa Emeraldas, lacul Snagov, râul Garam, Oceanul Atlantic
Până să ajungem la mulineta Daiwa Emeraldas, pentru că ne plac poveștile, mie să le spun și vouă să le citiți, că d-aia ne aflăm aici, o să încep cu una despre Bogdan Doncea aka Cox. Ca o mică paranteză, lunar, sunteți câteva mii de cititori ai blogului AndyArif.ro, în creștere ușoară, dar sigură, fapt pentru care vreau să mulțumesc pe această cale. Revenind la ale noastre, aflat la una din celebrele și vechile super partide de pescuit pe Sulina, Cox prindea avat după avat la un vobler JDM. Nu că nu ar fi prins și la altceva, vezi aici ghid de pescuit la avat, ci pur și simplu așa l-a surprins povestea cu acea nălucă-n băț. Toate acestea întâmplându-se în câmpul vizual al unui cetățean particular dotat cu o barcă pricopsită care a dat roată preț de câteva zeci de minute și avați urcați (și eliberați) (d)în barcă de Cox. Scor Cox – Cetățean Particular, 30 – 0. Partidă încheiată, urmărire și întâlnire de gradul 3 la mal, cetățeanul particular vine și îl apostrofează pe Cox: “Domne’, dar cu ce dădeai că m-ai înebunit? Eu n-am prins nimic”. Cox scoate tacticos din trusă voblerul JDM, i-l arată, și instantaneu… Acum vine întrebarea, ca la Denise Rifai: “Cât costă?”. Nu ce vobler este, nu cum se pescuiește, nu unde se găsește. “În jurul a 100 de lei…” îi răspunde Cox. “Cum 100 de lei? EU, cu 100 de lei, mi-am luat lansetă, mulinetă și fir!”. Și dus a fost, cu gută cu tot.
Un combo de 1000 de lei, mulineta Daiwa Emeraldas, plus lanseta Arrow Air Pro, plus fir monofilament Stroft
Pornind de la premisa de mai sus, totuși cât ar trebui să valoreze un combo decent de pescuit la spinning? Că 100 de lei totuși nu sunt suficienți pentru un combo excelent pentru începători, bun pentru amatori și suficient pentru profesioniștii aflați în situații extreme sau pur și simplu comerciale. Ei bine, cam 1000 de lei este răspunsul. Nu zic doar eu, este și suma unor sume de experiențe personale, dar și întrebări puse de pescari începători și răspunsuri primite de la pescari experimentați pe acestă temă, fie în bloguri, videoclipuri, grupuri de facebook, magazine fizice, târguri și sau alte platforme de socializare/comunicare între pescari. Întâmplător sau nu, m-am hotărât să fac acest exercițiu, mi-am setat cei 1000 de lei pentru un combo, exact în momentul în care au ajuns la Arrow International noile lansete Air Pro. De ce Air Pro? Pentru că a fost dragoste la prima bălăngăneală și prețul pentru o astfel de lansetă era mai mult decât decent în condițiile în care vorbim despre blancuri Toray echipate cu madrine și inele Fuji. Am ales două lansete, pentru două combouri, care să-mi slujească atât în pescuitul la răpitori pe lacuri, dar și pe râuri, Air Pro ARR.S120.191 (1,97m/1-7g) și Air Pro ARR.S120.240 (2,43m/3-15g), 357 lei și 411 lei. Mai aveam 600 lei disponibili, ce mulinete să punem?
Din vitrina cu produse, am ales, Daiwa Emeraldas
Mă uit lung la panoul cu mulinete de la Arrow, prima opțiune pe bugetul disponibil ar fi fost mulinetele de la Savage Gear SG8, probat, testat, plăcut, dar parcă tot Daiwa îmi dă mai multă încredere. Scanez de sus în jos, de la Exist până la Ninja și înapoi, dar pe la mijlocul panoului îmi face cu ochiul o mulinetă cu inserții albastre și emerald, ce pare că s-ar potrivi perfect cu designul lansetelor Air Pro, Daiwa Emeraldas. Îi dau o tură de manivelă la rece, îmi place, o pun pe lanseta Air Pro, îmi place, îi mai dau o tură de manivelă și încep să citesc pe site descrierea… îmi place și prețul, puțin peste 600 lei, suntem în grafic.
Mulinetă Emeraldas X LT este concepută pentru pescuitul la cefalopode. Sistemul de frânare ATD oferă o progresivitate esențială pentru a menține drill-ul sigur. Angrenajul Tough Digigear asigură funcționare uniformă, durabilă și precisă.
– Sistem de frânare tehnologie ATD
– Rulmenți: 5 + 1 inclusiv 4 CRBB
– Cadru și rotor Air Rotor în DS5
– Tambur de aluminiu
– Așezarea firului încrucișat
– Manivelă monobloc din aluminiu pe filet
– Knob rotund EVA de înaltă densitate
– Forța de frânare 5kgSpecificații:
Tip mulinetă: Frână frontală
Mărime: 2500
Capacitate tambur: 0,16 / 150 mm / m
Număr rulmenţi: 5+1
Raport de recuperare: 5,6:1
Recuperare pe tura manivelă: 79 cm
Greutate: 205 g
Bla, bla, bla, bla, ce am reținut la 600 de lei după ce mi-a plăcut cum se învârte au fost: designul, manivelă monobloc din aluminu pe filet și faptul că este saltwater friendly. Și că este destinată pescuitului la cefalopode, astea-s creaturi smart, deci o alegere pe măsură. Ce mi-ar fi plăcut în plus, un tambur shallow un pic mai generos, intră forțat 100m de fir monofilament de 0,20mm… și un raport de recuperare mai mare, dar nah, nu le poți avea pe toate. Mulinăm mai repede și punem fir mai puțin. Bref, cele două combo 1, combo 2, Air Pro, s-au încălțat cu două Daiwa Emeraldas, X 20 LT 2500 și X 20 LT 3000. Buget 1000 lei per combo, au rămas bani fix de câteva role de fir monofilament Stroft. De ce Stroft? Pentru că…
Daiwa Emeraldas, in field test we trust, lacul Snagov, România
Bancul de probe a urmat mai repede decât v-ați putea închipui, la doar câteva zile intram cu cele două combo-uri direct în competiția Cupa Arrow Snagov, etapă în campionatul national de pescuit din barcă la răpitori al Ligii Române de Spinning. Primul combo compus din Air Pro ARR.S120.191 (1,97m/1-7g), Daiwa Emeraldas X 20 LT 2500 și fir monofilament Stroft și-a făcut treaba mai mult decât mă așteptam, l-am folosit 90% din timpul competiției la biban, skipping, jigging cu jiguri de 5 grame și în pescuitul cu micro voblere. Big like. Nu mi-au lipsit prea mult Steez-urile mele vechi încălțate cu mulinete Daiwa high end. Mă rog, mi-au lipsit un pic, doar așa cât să zic “Ei, lasă!”. Celălalt combo, destinat “cumva” pescuitului la mârle și strapazani s-a odihnit liniștit, montat, cuminte în barcă. Probabil știa că va urma o toamnă cu mrene într-o confruntare cu râul Garam din Slovacia.
Regina Daiwa Emeraldas, râul rege Garam și Groapa M(a)renelor, Slovacia
Știam și eu că va urma, dar vă zic asta ca să păstrăm aceeași relație de încredere cu care am început. În fapt, pentru această expediție în Slovacia pregătisem Combo-ul 2, Air Pro ARR.S120.240 (2,43m/3-15g), Daiwa Emeraldas X 20 LT 3000. Era de la început destinat pescutului pe râu, la mreană, clean, biban, avat, șalău sau la ce pica, că așa-i pe râu. În plus, că așa a zis și Mălin Mușatescu: “Arifule, pregătește-te de râul rege Garam cu lansete lungi că vom pescui de pe mal și din apă toate speciile de răpitori la care visăm de câțiva ani în România. Medium light is the name of the game.” Și așa a fost. Povestea completă a acestei expediții din Slovacia o veți vedea în curând pe Fishing and Hunting Channel, pe canalul meu de Youtube și bineînțeles aici, pe AndyArif.ro. Cert este că Daiwa Emeraldas și Air Pro au făcut o echipă perfectă timp de 5 zile în lupta cu câteva zeci de mrene, avați, bibani și cleni. A fost o toamnă cu micro voblere deep diver și gume de 5 centimetri montate pe montură Cheburashka de 3-5 grame și cârlige offset. Avem probe video. Și foto. Mulineta Daiwa Emeraldas rezistă!
Daiwa Emeraldas pe urmele lui Cristofor Columb, Punta Cana, Republica Dominicană
Cel de-al treilea field test a fost cel suprem, apă sărată și pești oceanici mult mai puternici decât verii lor de apă dulce. După câteva zile de pescuit de pe mal la snook, diamond fish, lady fish, trevally și alte specii din Oceanul Atlantic pot spune cu mâna pe inimă că Daiwa Emeraldas nu bate, nu troncăne și se învârte la fel ca în prima zi când am scos-o din cutie. Aici n-am mai folosit lansetele Air Pro, pentru că nu există (încă) variantă de travel, dar presupun că știți cu ce kit de travel plec în ultimii ani după mine. La capitolul năluci am avut în trusă doar Berti Helic și Berti Taifun, probabil cele mai versatile năluci metalice all-around, cel puțin în opinia mea. Și de aici o să vă las cu ochii-n soare, că sunt multe de povestit, la fel ca și de pe râul Garam, dar promit să revin cu detalii și articole separate despre aceste locații superbe în care ar trebui să ajungem toți cel puțin o dată în viață.
Daiwa Emeraldas, Arrow Air Pro, Stroft, Taifun și altele
Aș fi ipocrit să spun că aceste combo-uri pe care le-a folosit sunt cele mai bune în suma a 1000 de lei. Cu siguranță sunt și altele, alte firme, alte prețuri, poate mai bune sau cu caracteristici și prețuri asemănătoare. Sau să spun că Air Pro e la fel ca un Steez și Daiwa Emeraldas e la fel de bună ca un Exist sau o Certate și nu merită să aruncați banii aiurea. Nu vreau să intru în detalii tehnice despre acțiunea și senzitivitatea lansetelor, despre rulajul angrenajelor și frânele mulinetelor, nici despre greutăți, design sau alte criterii care vă pot dicta prețul corect al unui echipament. Ce pot să vă spun este că în toate aceste trei momente despre care v-am povestit mai sus n-am simțit nevoia altui echipament de pescuit. Și mă mai duc cu ele pe unde or mai fi pești sau noi provocări. Arrow Air Pro + Daiwa Emeraldas + Stroft Color + Berti Taifun = LOVE