Există fire monofilament STROFT și restul

 Există fire monofilament STROFT și restul

Cu siguranță mai sunt și alte fire monofilament care se ridică la nivelul celor de la STROFT, nu contest. Dar pentru mine unul, și nu numai, de la primul contact cu aceste fire monofilament made in Germany și până în ziua de azi, există STROFT și restul. Păi să vă povestesc și de ce, nu?

Totul a început în 2006, primele fire monofilament Stroft

În anul 2006 cochetam cu pescuitul la clean și păstrăv unde firele monofilament subțiri de bună calitate erau un must have. Atât în pescuitul la spinning, cât și în fly fishing. La acea vreme ora exactă în materie de produse pentru pescuit la răpitori se dădea în magazinul Drill din București, pe strada Str. Cuza Voda 89. Cel puțin pentru mine. Acolo am auzit pentru prima oară de calitatea firelor STROFT, dar culmea, nu de la Cristi Anghelina, Eugen German, Mișu Sofonea sau Dragos Bină, asociați ai magazinului Drill la acea vreme. Ci de la un pescar de țeavă (undiță) care venise să cumpere fire monofilament STROFT fix în magazinul Drill, dedicat pescuitului la răpitori. Auzise de la alți pescari de staționar că firele STROFT respectă diametrul încris pe rolă, au elongație redusă, sunt mătăsoase și rezistă la nod și în drill “ceva de speriat”.

Aventuri la pescuit cu fire monofilament Stroft

După ce a plecat pescarul de staționar mi-am achiziționat primele două role de fire monofilament STROFT, GTM și ABR de 0,12 și 0,14mm, fire pe care le-am folosit în următoarele partide de pescuit la clean și păstrav, atât la spinning, cât și în pescuitul la muscă. Era să uit, și la staționar. La scurt timp, Sorin Drăgoi, redactor șef la defuncta și regretata revistă “Aventuri la pescuit” și pionier în fly fishing-ul modern din România, a făcut un test cu toate firele monofilament existente pe piața articolelor de pescuit de la noi. Presupun că v-ați dat seama, STROFT a fost unul dintre firele monofilament câștigătoare din punct de vedere al raportului diametru/rezistență/elongație/preț. Și încă este, nu s-au mai făcut teste, nu mai sunt reviste…

Fire monofilament fluo și multifilament Stroft între pescuit la spinning, muscărit și staționar

De atunci încolo, am testat și folosit varianta Fluo (Color) în pescuitul la biban și șalău, apoi firele multifilament GTP. În timp, până în zilele de azi, am renunțat doar la multifilametul STROFT, descoperind alte fire mai bune din punct de vedere raport calitate preț. Dar nu mi-am schimbat părerea și nici obiceiurile despre și privind firele monofilament STROFT, așa cum nici acestea nu și-au schimbat calitatea în cei 15 ani de când le folosesc exclusiv la spinning, fly fishing și din ce în ce mai rarele partide de pescuit la staționar.

Dar…

Destul despre mine. De unde vine denumirea firelor monofilament STROFT? STROFT este compus din cuvintele „STRONG” și „SOFT”, două caracteristici prin care acestea se disting față de restul firelor monofilament de mai bine de 38 de ani. Continuăm povestea cu Mălin Mușatescu, puțină istorie STROFT, cum au ajuns firele STROFTîn România cu Cristi Anghelina și închidem cu Eugen German, multiplu campion național la pescuit de răpitori și Campion Mondial FIPS în Rusia 2017. Să-i dăm drumul, zic.

Despre fire monofilament și made in Germany, de la Mălin Mușatescu citire

“Așa cum știm cu toții, marea revoluție în pescuitul modern a venit odată cu inventarea nylonului 6.6 de compania americana DuPont în 1936. Așa cum știm cu toții, marea revoluție în pescuitul modern a venit odată cu inventarea nylonului 6.6 de compania americana DuPont în 1936. Este o poveste interesantă legată de război, pentru că Marea Conflagrație a pus pe tapet și Germania nazistă, ai căror cercetători descopereau cam în același timp perlon, un alt tip de monofilament sintetic. Toată treaba asta are legătură cu aplicațiile pentru armată, în mod special cu parașutele. Imediat după război DuPont a lărgit sfera de aplicații în domeniul civil și uite așa am ajuns inevitabil la pescuit. Firul monofilament din nylon 6.6 avea o rezistența destul de mică raportată la diametru și în plus avea dezavantajul de a fi foarte rigid.” – Mălin Mușatescu (articol apărut în revista Pescuitul Pentru Toți).

Scurtă istorie fire monofilament Stroft

Walter Kummerow a fost fondatorul STROFT, un pescar sportiv entuziast și campion mondial de 24 de ori la casting. Walter a fost întotdeauna convins că pescuitul de succes și succesul în sporturile de casting în pescuit necesită cele mai bune fire monofilament. La sfârșitul anului 1960 Walter a discutat cu directorul de dezvoltare al  firmei Plate GmbH din Bonn despre îmbunătățirea celui mai bun fir de pescuit din lume (PLATIL STRONG). Puțin mai târziu, a devenit șef de cercetare și dezvoltare la cel mai mare producător de articole de pescuit din Europa, DAM din Berlin.

În 1983, Walter Kummerow a fondat apoi WAKU GmbH la Berlin. De atunci, toate firele monofilament de pescuit ale WAKU GmbH poartă numele STROFT. Mai întâi a fost STROFT Super, puțin mai târziu STROFT GTM a preluat conducerea în rândul monofilamentelor – considerat cel mai bun fir monofilament pentru pescuit de către TÜV Munchen.  În anii următori s-au adăugat numeroase fire de pescuit, printre altele și firele monofilament STROFT ABR (din poliamidă), STROFT FC1 și STROFT FC2 (din fluorocarbon 100%). Apoi au apărut și firele multifilament STROFT GTP în tipurile R și S (fiecare din fibre Peak UHMWPE 100%), fire care au câștigat primul test al revista Blinker în detrimentul altor fire multifilament celebre la acea vreme.

2011 – După mulți ani de dezvoltare, este introdus și lansat sistemul STROFT GTM fly leader, format din 44 de leadere pentru pescuitul la muscă, fără noduri, conice progresiv.

2012 –„Cel mai bun fir de pescuit monofilament din lume”, STROFT GTM, este extins de la 19 la un total de 40 de diametre.

2015 – Se lansează pe piață firul STROFT LS cu cea mai mică alungire dintre monofilamente.

2016 – Apare primul sistemul inovator de bobinare pentru leadere STROFT.

2017 – STROFT GTP Type E își extinde portofoliul de fire multifilament împletite.

2019 – Se produc primele leadere pentru pescuitl la răpitori STROFT NiTi având la bază mono și polywire.

2021 – Se lansează nălucile soft STROFT Predator 6, 8, 10, 14, 18, 24cm.

Cine n-are fire monofilament Stroft să își cumpere, by Cristi Anghelina

“În 2006 când au apărut pentru prima oară firele monofilament Stroft în România, piața produselor pentru pescuit la răpitor era destul de subțirică. Fire bune veneau via Cabelas, Basspro, Plat, dar la acea vreme exista și magazinul de pescuit Drill. Firele monofilament SROFT nu le știam/nu le pipăisem niciunul dintre noi (magazinul Drill, eu, Eugen, Petre, Mișu, Dragoș). Ne-au fost recomandate de Tavi, un român plecat de mulți ani în Germania, foarte bun pescar de răpitor și cu ceva cunoștinte inginerești. Nu mai țin minte în ce împrejurări s-au petrecut lucrurile, povestea Tavi ca a avut ocazia să se cunoască cu Walter Kummerow, patronul și inventatorul firelor monofilament STROFT, pe la un târg de profil în Germania.

Recomandarea lui Tavi a fost ceva de genul:” Bă, aduceți-le la magazinul Drill că sunt bune, am vorbit cu neamțu’, e băiat deștept, a inventat el o tehnologie, știe ce face, nu găsiți altele mai bune.” Tot ce știam eu de firele monofilament Stroft până să le aducem era că GTM-ul de la ei este (încă) cel mai bun fir de folosit pentru înaintaș la pescuit cu musca artificială din lume. Rezistență bună la nod, mătăsos, rezistent în timp. Așa că nu a fost deloc complicat să le aducem. Relatia de bussiness cu WAKU GmbH, atât cât a durat, a fost absolut impecabilă. A urmat că lumea a început încet-încet să le aprecieze, s-au câștigat puncte bune-bune și multe-multe în campionatul LRS datorită acestor fire monofilament, și din barcă și de pe mal. După ce am inchis magazinul Drill, Arrow International a preluat distribuția firelor STROFT în România. Personal, le folosesc exclusiv de mai bine de 15 ani, atât monofilament, cât și multifilament.”

Cristi Anghelina

Îțe de campioni naționali și mondiali by Eugen German

”Sunt un adept al pescuitului cu fire monofilament. Nu știu dacă acest fapt se datorează avantajelor pe care un astfel de fir le are uneori față de multifilament. Sau pur și simplu pentru că așa am început eu pescuitul la răpitori, cu peste 30 de ani în urmă, multifilamentul fiind aproape inexistent în România. Din 2006, de când am descoperit firul Stroft, practic nu am mai folosit alt brand. Folosesc fire monofilament în tehnicile de ultralight, la păstrăv sau în pescuitul cu năluci reactive, uneori când consider că situația o cere, chiar și la șalîu cu momeli soft. Firele monofilament STROFT GTM, ABR si COLOR nu lipsesc niciodată din sertarul meu cu fire. De ce? Pentru calitatea lor, pentru că de peste 15 de ani, pentru mine, sunt neschimbate și pentru că raportul diametru/rezistență este mai bun ca la orice alte fire de acest tip.”

Eugen German

Daca ti-a placut, apreciez orice SHARE

Andy Arif

https://andyarif.ro

Pescuitul este o joaca frumoasa, atunci mai ales atunci cand o iei in serios. Copil de pescar, tata de pescar, prieten de pescar, povestitor, calator, iubitor de natura, visator in aceasta minunata lume a pescuitului. Fie ea vorbita, scrisa, foto, video sau online.

Postari asemanatoare

lasa un raspuns

ro_RO
Powered by TranslatePress