Exista viață înainte de voblerele japoneze Jackall TN? O, da. Există și după.

 Exista viață înainte de voblerele japoneze Jackall TN? O, da. Există și după.

Am rămas dator de la articolul trecut, referitor la voblerele japoneze TN, cu puțină istorie despre compania Jackall. Recunosc, mă luase un pic valul și mirajul povestirii în detrimetul unor informații, zic eu, cel puțin la fel de prețioase cum este voblerul TN în trusa oricărui pescar de răpitor. Deci, înapoi în trecut și viitor, Let’s discover the unexpected!

Seiji Kato, Toshiro Ono, Jackall și voblerele japoneze

Compania Jackall Lures a fost înființată de Seiji Kato și Toshiro Ono, în anul 1999, ambii pescari de competiție la bass, atât în Japonia, cât și în Statele Unite. De la primul produs creat, năluca suplă Cross Tail Shad de 3 inch, până la cel mai recent, ​calitatea și ajutarea pescarilor să prindă mai mult pește au fost prioritățile firmei Jackall. Creativitatea și inovațiile lui Seiji Kato l-au propulsat rapid în topul celor mai cunoscuți designeri de năluci din lume, un loc mai mult decât meritat alături de James Heddon și Lauri Rapala, care i-au fost și idoli. Dar, de fapt, totul a început în 1991, bineînțeles, cu alte voblere japoneze.

Înainte de voblere japoneze Jackall a fost Daiwa TD Minnow

În anul 1985, imediat după ce a terminat colegiul, Seiji Kato se angajează la Daiwa unde timp de 5 ani de zile lucrează în vânzări și participă la turneele profesioniste de pescuit la bass. Chiar dacă Daiwa producea la acea vreme suficiente voblere japoneze, în 1991 Seiji Kato îi întreabă pe cei din companie dacă vor să le facă designul pentru câteva năluci destinate competițiilor la bass. Răspunsul a fost pozitiv, Daiwa i-a dat undă verde pentru orice design la care se gândea. După ce a desenat de mâna primul vobler, Seiji Kato a dus schița în atelier și a început să sculpteze ceea ce urma să fie unul dintre cele mai cunoscute voblere japoneze, Daiwa TD Minnow. Timp de câțiva ani așa s-au făcut machetele voblerelor Daiwa create de Seiji Kato, din creion și cuțit, timp în care l-a întâlnit pe Toshiro Ono care lucra tot la Daiwa în departamentul Product Development (dezvoltare de produs).

Au urmat alte voblere japoneze de succes și o nouă companie, Lucky Craft

Când voblerul TD Minnow a devenit un real succes și un produs top seller, Daiwa a stopat executarea noilor proiecte în pescuitul la bass, îndreptându-l pe designerul Seiji Kato către producerea de năluci destinate pescuitului oceanic și altele. Dar Seiji nu voia să se oprească, știa că menirea lui este să facă năluci pentru pescuitul bassului și că următoarele lui proiecte în această direcție vor fi din ce în ce mai bune. Astfel a hotărât să părăsească Daiwa pentru Lucky Craft, o companie tânără (fondată în 1992) care căuta un designer de năluci. Președintele Lucky Craft, Shin Iwaki i-a dat mână liberă Lui Seiji Kato să își incerce toate ideile pe care nu le putuse realiza la Daiwa.

Știați că voblerele japoneze Lucky Craft Pointer…

Câțiva ani mai târziu, în anul 1998, una dintre noile creații ale lui Kato, Lucky Craft Pointer, câștiga ediția Bassmaster Invitational West, competiție invitațională între pescarii profesioniști de bass, câte doi în barcă. Dennis Hoy, câștigătorul ediției, după o primă manșă adjudecată la drop shot, pică în echipă cu Seiji Kato care facea ravagii cu Lucky Craft Pointer. Kato îi dă după finalul manșei cu numărul doi un vobler Lucky Craft Pointer lui Dennis Hoy cu care câștigă manșa numărul trei și competiția. Dennis nu a fost singurul beneficiar Lucky Craft Pointer, cunoscutul pescar de competiție Ish Monroe primind la rândul lui un vobler de la Kato, termină competiția pe locul 4. Toți trei prinseseră pe culori diferite. De aici și întrebarea, contează culoarea?

Contează culoarea la voblerele japoneze?

În interviul realizat de Jon Storm (BassFun) Kato spune că da. Vă recomand să citiți acest interviu, partea 1 și partea 2, aici regăsindu-se mai multe informații prețioase pe care le-am omis în acest articol. Revenind culori, Kato spune că: “Culoarea este foarte, foarte importantă. Dar culoarea este importantă pentru situațiile ivite pe fiecare lac în parte, vremea, culoarea apei. Fiecare situație este puțin diferită.”

 

1999, anul șacalului

Un an mai târziu, Seiji Kato și Toshiro Ono înființează Jackall INC și primul birou în orașul Otsu, Shiga, Japonia. Kato, Ono și echipa Jackall proiectează sute de prototipuri de-a lungul mai multor ani și le testează pe apă până la succesul fiecărei năluci în parte. Folosind cele mai noi tehnologii de inginerie, Jackall ajung în scurt timp unele dintre cele mai avansate voblere japoneze din punct de vedere tehnologic. Calitatea materialelor, forma corpului, echilibrul, plasarea cârligelor, sunetul, culorile și multe altele sunt incluse în designul fiecărei năluci pentru a crea performanța perfectă pe apă. În zilele de astăzi, tehnologia își spune cuvântul, voblerele Jackall nu se mai desenează din creion, nu se mai sculptează din cuțit, Kato le proiectează pe computerul legat direct la un plotter care face automat macheta.

Eat, sleep, Jackall!

Întrebat dacă nu este supărat că foarte mulți producători au copiat, copiază și vor copia nălucile Jackall, Seiji Kato a răspuns: “Nu, nu mă deranjează. Cred că asta arată respect și că toată lumea respectă nălucile mele. Nu e bine desigur. Dar originalul este întotdeauna cel mai bun, pentru că nu poți face o copie perfectă.”

2007-2022, Abrevis-Arrow International, există viață după voblerele japoneze TN?

Cum spuneam în articolul mai sus menționat, primele TN-uri au poposit în România în anul 2007. Pe lânga TN-uri în trusa mea de pescuit, probabil și pe la voi, au urmat și alte năluci Jackall de legendă, menționez doar câteva dintre ele pe care mă bazez și în zilele de azi: gumele Ishad pentru șalău, voblerele pentru clean Chubby, voblerele topwater Mudsucker pentru știucă, toate achiziționate în timp de la magazinul Abrevis. Începând cu anul 2021, Arrow International a devenit distribuitor oficial Jackall în România și implicit oferta nălucilor de la producătorul nipon a crescut considerabil și va crește mai mult în viitorul apropiat. Pe lângă gama TN, în magazinele partenere Arrow International, sunt disponibile spinnerbait-uri, spinnertail-uri, cicade, linguri oscilante, voblere crank, minnow, gume, bagajerie, haine, lansete și multe, multe altele. Dați un click aici pentru oferta Jackall.

danube delta

Mi-a șoptit o păsărică despre Trout Area și Danube Delta Predator Challenge

Păi cum să nu fie interesată o firmă producătoare de năluci și de competițiile din România? Mai ales când fondatorii Jackall, Seiji Kato și Toshiro Ono sunt vechi pescari de competiție în cele mai puternice concursuri din lume. Ce mi-a șoptit păsărica? Că japonezii au urmărit live, cu mare interes, competiția Predator Challenge și sunt interesați să ajute acest fenomen. Cu siguranță vor sprijini și competițiile Trout Area, aflate într-o stare incipientă pe la noi. Incipientă deoarece momentan în România există doar câteva piste de concurs, iar pe afară sunt țări din Europa care au sute, până la mii de piste dedicate pentru Trout Area.  Competițiile Trout Area și Danube Delta Predator Challenge se desfăsoară sub egida Ligii Române de Spinning, organizator al campionatelor naționale de pescuit la spinning din România, din barcă și de pe mal, din anul 2008. Moamă, au trecut 14 ani. În 2008…

Va urma.

Daca ti-a placut, apreciez orice SHARE

Andy Arif

https://andyarif.ro

Pescuitul este o joaca frumoasa, atunci mai ales atunci cand o iei in serios. Copil de pescar, tata de pescar, prieten de pescar, povestitor, calator, iubitor de natura, visator in aceasta minunata lume a pescuitului. Fie ea vorbita, scrisa, foto, video sau online.

Postari asemanatoare

lasa un raspuns

ro_RO
Powered by TranslatePress