In the end there can be only one, Daiwa Tournament AGS
Dacă aş fi obligat să pescuiesc la ştiucă doar cu o singură lansetă, ce aş alege? De curând am fost pus în această ipostază, într-o provocare despre care am scris aici, şi am ales fără emoţie sau semne de întrebare o lansetă Daiwa Tournament AGS. O lansetă care a primit educaţia celor 7 ani de acasă, constând în învăţături şi deprinderi cu gume, oscilante, spinnerbait şi voblere. O să spuneţi ca ţăranul lui Marin Preda când vede girafa la Zoo: „Aşa ceva nu există”. Ei bine, pentru mine, da, există! Dar până la această lansetă…să povestim de conceptul Tournament.
Înainte de lansetă, au fost voblerele Daiwa Tournament
Primul impact şi primul semn de încredere pe care l-am avut cu divizia Tournament de la Daiwa a fost pe la începuturile clubului Drill când, în showroom-ul Arrow, a sosit în premieră o gamă impresionantă de voblere. Pe toate gusturile, culorile, dimensiunile, aplicaţiile şi aşa mai departe. Impresionante, al naibii de scumpe, dar extrem de prinzătoare. Daiwa Tournament Scouter, Mega Scouter şi Wise Minnow încă sunt în topul meu 10 când vine vorba de voblere pentru pescuitul la ştiucă, şalău, chiar şi avat.
Haina face pe om, mai ales când plouă
Ştiţi ce este o ploaie trecătoare? Am aflat de la un pasionat de pescuit în Deltă şi pe Dunăre. O ploaie care trece prin orice. Nevoia unui costum impermeabil din GoreTex şi norocul momentului m-au ‘îmbrăcat” cu un costum Daiwa Tournament adus pe comandă specială de Arrow pentru un alt pescar căruia nu i s-a potrivit ca mărime. Din nou gaură în buget, dar timp de câţiva ani nu am mai avut parte de nicio ploaie trecătoare. Am stat perfect uscat. De atunci şi până acum, au trecut mai bine de 10 ani, nu am mai găsit alt costum care să îl detroneze. Tournament or what?
Gume de panică, Daiwa Tournament D Fin
Aşa am denumit eu Daiwa Tournament D Fin după ce am tocat plic dupa plic prin dinţii şalăilor. Presupun ca aceste gume nu mai au nevoie de prezentare, fiind de mulţi ani în topul preferinţelor pescarilor de răpitori. Dar totuşi, pe scurt, acestea sunt atributele care le-au consacrat: materiale şi design japonez, plastic moale impregnat cu sare şi aromă de calamar pentru gust şi portanţă, coadă striată, adică bătaie fină pe viteze mici de recuperare sau pe cădere, pot fi folosite pe orice cârlig, fie offset, dropshot sau jig. Citeşte mai mult aici.
Din vitrine cu produse, n-am ales…
V-aţi prins că după toate cele de mai sus am făcut o pasiune pentru gama Daiwa Tournament. Şi totuşi, lanseta despre care vorbim astăzi am ales-o neştiind că face parte din această gamă. Căutam de mult o lansetă de 2,4 m, blândă pe vârf, dar puternică în înțepătură și cu suficientă rezervă de putere să pot scoate știucile mari din vegetație. O lansetă capabilă să arunce și greutăți mai mari, dar și gume nelestate, oscilante sau năluci reactive. O misiune grea care a durat câţiva ani testând multe lansete care nu au fost pe gustul meu. Ştiam exact ce voiam, dar nu o găseam.
She is the one, lansetă Daiwa Tournament AGS
Toamna anului 2014, am văzut-o în showroom-ul Arrow: “Uite o Daiwa lungă de 2,4 metri!”. Pândeam toate lansetele de 2,4 metri ştiind exact unde să mă uit după ele, respectiv la vârfurile care ieşeau mai sus din rastelul cu lansete de răpitori. Fără să fiu atent la denumire şi la inele, am bălăngănit-o un pic la rece şi am zis: “O vreau! Cât costă?”. La răspunsul “Cam 2000 de lei” am lăsat-o repede şi delicat înapoi în rastel. Pfff, dar tot o voiam. Am luat-o din nou din rastel şi am văzut că era vorba despre o lansetă Daiwa Tournament, inele AGS, blanc SVF cu fibre X45.
Jocul nu e greu, pe ape
Ce a urmat? Normal că am cumpărat-o, a fost şi încă este una dintre cele mai bune achiziţii în materie de echipament de pescuit la răpitori pentru care mă felicit şi astăzi. Şi nu-s prea multe la categoria asta, le pot număra pe degete. Hai, bine, inclusiv şi pe cele de la picioare. Deci Daiwa Tournament AGS 2,44m, 14-42g, she is the one!
La ştiucă adunarea, cele mai mari 5
Atât de multă încredere am avut în această lansetă încât a fost singura cu care am intrat în competiţii nepescuind cu ea înainte. Primul concurs, pe care l-am şi câştigat, a fost Egreta Pro Big 5 Pike, în Delta Dunării. Graţie plusului de senzitivitate al blacului SVF dotat cu fibre X45 şi inelelor AGS, pe un vânt de 50km la oră am sesizat şi cel mai fin atac al ştiucilor. Au urmat şi alte competiţii unde lanseta Daiwa Tournament AGS a fost cheia succesului.
Liga Română de Spinning, porcul mic
Faptul că această lansetă Daiwa Tournament AGS excelează în pescuitul cu năluci soft s-a confirmat în timpul unei etape de campionat naţional LRS când, singur fiind în barcă, aveam nevoie să acopăr cât mai multă apă cu lanseuri cât mai lungi. În rolul secundar, Piglet Shad 10cm montat pe cârlig offset m-a învăţat că lanseta se comporta impecabil şi cu greutăţi mai mici de 14g.
Holbina Trei Bibani, trei năluci, multe ştiuci
Cât de reală este limita înscrisă pe talonul lansetei Daiwa Tournament AGS? Asta am aflat la Holbina, când am pescuit deopotrivă şi cu gume mici, gume mari, spinnerbait, chatterbait, linguri oscilante, dar şi cu glidere, respectiv Strike Pro Buster Jerk. La socotelile mele lanseta asta are o plajă reală de 5-50g.
Suedia, mon amour
Normal că am luat-o cu mine în expediţiile mele anuale din Suedia. În videoclipuri puteţi vedea cum se comportă cu spinnerbaituri şi voblere minnow, de la lansare, evoluţie, atac, reacţie şi drill.
2,4m e doar pentru mal?
Total greşit. E şi pentru barcă sau cel puţin pe mine unul nu mă incomodează această lungime. Vreau mai multă distanţă şi cotrol al peştilor în detrimentul spaţiului ocupat când lanseta e în pauză. Am scris mai multe aici despre avantajul lansetelor de 2,4m, bineînţeles în opinia mea. Şi da, 2,4m este o lungime optimă pentru pescuitul de pe mal, am testat asta pe lacul Tâncăbeşti.
Cireasa de pe tort, Pig Shad JR.
În anul 2018 s-au aliniat toate astrele. Lanseta perfectă Daiwa Tournament AGS, năluca perfectă Strike Pro Pig Shad Jr. 15cm, mulineta perfectă Daiwa Exist HyperCustom 3000 (mulţumesc Paul Iancu), Delta Dunării şi ştiucile perfecte. Aaaa, tot în acel an au fost şi struna perfectă de la Strike Pro Titanium şi un fir perfect în raport calitate preţ. Îl ştiţi pe acesta, l-am descoperit toţii, împreună, la fel ca şi pe gumele D Fin. Da, este vorba despre Daiwa Tournament 8 Braid.
For all the rods I loved before, species
Eu unul, provocat, m-aş descurca să pescuiesc cu această lansetă la toate toate speciile, având în vedere că începuturile mele în pescuit au fost cu vargă de alun, bold îndoit şi pripon. Chiar şi la păstrăv sau clean, cred m-aş descurca, dacă nu aş avea altă alternativă. Optim vorbind, această lansetă Daiwa Tournament AGS, repet, din punctul meu de vedere, poate fi pescuită la orice specie de peşti răpitori, indiferent de stil, nălucă sau tipologia apei, atâta vreme cât greutatea nălucilor este între 5 şi 50 de grame, reactive sau nu, şi sunt destinate peştilor răpitori de 40cm +. Dacă vrei să lansezi mai departe, să prinzi mai mult şi să nu scapi peşti. Trebuie să ai şi buget, of course.
De la mine citire, jur pe roşu, lansetă Daiwa Tournament AGS for ever and ever
Tot la capitolul specii, dacă mă ajută Bărbosu’, o să vedeţi lanseta asta într-un viitor sperat şi apropiat în pescuit de bass, peacock bass, snakehead sau alte specii exotice la care încă visez, mai puţin cele marine, ca am rău de mare. Pentru toate acestea şi pentru năluci mai mari decât folosesc în mod uzual am luat-o şi pe sora mai mare a lansetei Daiwa Tournament AGS, varianta 28-84g. Până îmi trece răul de mare (am auzit că există nişte pastile miracol) sau se aliniază astrele exotice, le duc pe amândouă în Suedia anul ăsta, în august. Apropos, tu ce faci de Lapland Pike?
Tot ce e bun trebuie să dispară…sau nu.
Cele două lansete de care am povestit mai sus nu se mai fabrică, fiind înlocuite de noul model care beneficiază de acelaşi blanc, inele şi caracteristici şi un facelift impresionant. Pe lângă lanseta mea de suflet, cred că îi pot spune aşa, sunt disponibile încă 7 lansete Daiwa Tournament AGS cu lungimi între 1,95-2,70 metri şi plaje de lansare între 3,5-42 grame. Dacă nu aş avea în debara peste 30 de lansete cu care pescuiesc în mod uzual, cred că mi le-aş cumpăra pe toate din această gamă. Sau nu?
Info lansetă Daiwa Tournament SW AGS
Daiwa Tournament SW AGS este o versiune complet modificată a acestei serii populare și exclusive de lansete de spinning. Lanseta a fost proiectată în special pentru pescuitul cu năluci soft și are o acțiune permisivă pe vârf pentru a permite o prezentare perfectă a nălucilor şi pentru a lansa usor pe distanțe lungi.
Lansetele din fibră de carbon SVF sunt mai sensibile şi mai uşoare, pentru că au un conţinut mai scăzut de răşină. Acţionează mult mai rapid şi efortul de torsiune este redus la minimum. În ciuda pericolului crescut de deformare se menține flexibilitatea. Acest lucru implică faptul că lansetele X45 sunt nu numai puternice și aruncă mai precis, dar, de asemenea, ajută pescarul la prezentarea nălucilor delicat și să pună capăt drill-ului cu peștele în condiții de siguranță.
Elementul de îmbinare V-Joint asigură o actiune uniformă de curbare și un diametru foarte subțire. În plus, reduce riscul de rupere datorită aranjamentului special al fibrelor de carbon. Secțiunea extrem de scurtă a mânerului vă permite să poziționați degetul arătatator direct pe blank pentru un control optim.
• Fibra din fibră de carbon SVF® nanoplus
• Construcție din fibră de carbon X45®
• îmbinarea cu filet V-Joint®
• Ramă inele fibră de carbon AGS®
• Pastilă inele tip Fuji® SiC
• Mâner Premium Hard-EVA
Info Shop Daiwa – Arrow International
Lansetele Daiwa sunt disponibile în România prin Arrow International în cele 20 de magazine proprii si 227 de magazine partenere. În cazul în care doriţi şi alte produse Daiwa care nu se afla în stoc sau nu sunt listate pe site, puteţi face o precomandă la oricare dintre magazinele de mai sus.