Istoria mulinetelor DAM Quick 5

Istoria mulinetelor DAM Quick 5

Cei mai bătrâni dintre noi aștia virusați de pescuit și-au început cariera cu o mulinetă DAM. Sau cel puțin știu despre ce este vorba, le-au văzut, le-au atins sau au râvnit la ele când părinții sau bunicii lor le spuneau cu drag “Asta-i mulineta aia cu care nu ai voie”. Fie că era Quick Junior, Finessa, Standard Royal, Spinnfix, Automatic, bijuterii în acele vremuri pentru orice pescar sportiv pasionat. Pentru cei mai tineri, care nu au auzit încă de DAM, le recomand în prima fază să vadă filmul “Operațiunea Monstru”. Dar până atunci, să recitim puțina istorie, istoria mulinetelor DAM Quick.

Istoria mulinetelor DAM Quick

Inițialele D.A.M. înseamnă „Deutsche Angelgeräte Manufaktur” (adică „Producător german de articole pescuit”). Compania D.A.M. a fost înființată în anul 1902 de Fritz Ziegenspeck, care în 1887 era proprietarul unei fabrici de fierărie, sport și pescuit, afacere inițiată de fratele său mai mare Oscar Ziegenspeck la Berlin în 1875.

În anul 1925, Otto Kuntze a devenit noul proprietar al D.A.M. Fiul său Hellmuth Kuntze a condus noul început și reconstruirea lui D.A.M. după război în partea de vest a Berlinului. La 11 noiembrie 1955 a fost sărbătorita deschiderea unei noi fabrici moderne la Berlin Gunzenhausen.

Compania D.A.M. a fost vândută în 1995 Casei de Comerț olandeză Koninklijke Borsumij Wehry B.V. – care a fost preluată la scurt timp de Hagemeyer N.V. (un alt grup de firme din Olanda) – o perioadă turbulentă și neplăcută a început pentru companie. După o altă schimbare a proprietarului la începutul anului 2001, compania a fost dată în insolvență.

Dar, după numai un an, un grup de angajați vechi, alături de câțiva clienți fideli de export, au reușit să reformeze compania într-un mod nou „Neue (Noul) DAM International”. La ora actuală compania D.A.M. produce și distribuie brandurile: QUICK pentru mulinete toate categoriile, MAD – pescuit la crap, MADCAT – pescuit la somn, EFFZETT – pescuit la răpitori, STEELPOWER – pescuit marin.

Despre istoria mulinetelor D.A.M. puteți citi mai multe aici: http://home.kpn.nl/roland.lindenberh/index.html

Înapoi în viitor, istoria mulinetelor DAM QUICK revine

Revenind la zilele noastre, pescuiesc de când eram copil și mi-au trecut prin mână multe mulinete vechi DAM, cu unele dintre ele mi-am început partidele de spinning. Dar de la modele vechi, până în zilele de astăzi, recunosc că nu m-a dat pe spate nicio mulinetă DAM produsă dupa anii 2000. Totul pâna la când mi-a atras atenția o mulinetă DAM Quick 5. În primă fază mi-a plăcut designul “vintage”, rulajul fin, tamburul generos pentru lansări lungi și greutatea redusă. Pentru o mulinetă sub 100 de euro recunosc sincer că am fost impresionat: corp de aluminiu, rotor, frâne de carbon și rezistență la apă sărată. Am luat modelul 3000 si i-am facut un test rapid pe Tancabesti. Big Like.

Dam Quick 5 FD este disponibilă în 4 mărimi (1000, 2000, 3000, 4000). Mai multe despre mulinetele DAM și fiabilitatea acestora cred că o să povestiți voi cât de curând. Toate produsele DAM sunt disponibile în România prin Arrow International, atât în magazinele fizice, cât și online.

Specificații DAM Quick 5 FD

Indicativ:FD 1000/FD 2000/FD 3000/FD 4000
Frână:față
Nr. Rulmenti:8
Rată recuperare:5.8:1
Recuperare fir:75cm/80cm/87cm/93cm
Forță de tracțiune:4kg/6kg/6kg/10kg
Capacitate tambur:140m/0.20mm/135m/0.25mm/130/0.30mm/185m/0.30mm
Greutate:225gr/235gr/275gr/300gr

Citește și despre celebrele oscilante DAM Effzett.

Daca ti-a placut, apreciez orice SHARE

Andy Arif

https://andyarif.ro

Pescuitul este o joaca frumoasa, atunci mai ales atunci cand o iei in serios. Copil de pescar, tata de pescar, prieten de pescar, povestitor, calator, iubitor de natura, visator in aceasta minunata lume a pescuitului. Fie ea vorbita, scrisa, foto, video sau online.

Postari asemanatoare

lasa un raspuns

Powered by TranslatePress