Istoria mulinetelor DAM Quick 5

Istoria mulinetelor DAM Quick 5

Cei mai batrani dintre noi astia virusati de pescuit si-au inceput cariera cu o mulineta DAM. Sau cel putin stiu despre ce este vorba, le-au vazut, le-au atins sau au ravnit la ele cand parintii sau bunicii lor le spuneau cu drag “Asta-i mulineta aia cu care nu ai voie”. Fie ca era Quick Junior, Finessa, Standard Royal, Spinnfix, Automatic, bijuterii in acele vremuri pentru orice pescar sportiv pasionat. Pentru cei mai tineri, care inca nu au auzit inca de DAM, le recomand in prima faza sa vada filmul “Operatiunea Monstru”. Dar pana atunci, sa recitim putina istorie, istoria mulinetelor DAM Quick 5.

Istoria mulinetelor DAM Quick 5

Initialele D.A.M. inseamna „Deutsche Angelgeräte Manufaktur” (adica „Producator german de articole pescuit”). Compania D.A.M. a fost infiintata in anul 1902 de Fritz Ziegenspeck, care in 1887 era proprietarul unei fabrici de fierarie, sport și pescuit, afacere initiata de fratele sau mai mare Oscar Ziegenspeck la Berlin in 1875.

In anul 1925, Otto Kuntze a devenit noul proprietar al D.A.M. Fiul sau Hellmuth Kuntze a condus noul inceput și reconstruirea lui D.A.M. după război in partea de vest a Berlinului. La 11 noiembrie 1955 a fost sarbatorita deschiderea unei noi fabrici moderne la Berlin Gunzenhausen.

Compania D.A.M. a fost vanduta in 1995 Casei de Comert olandeza Koninklijke Borsumij Wehry B.V. – care a fost preluata la scurt timp de Hagemeyer N.V. (un alt grup de firme din Olanda) – o perioadă turbulenta si neplacuta a inceput pentru companie. După o alta schimbare a proprietarului la inceputul anului 2001, compania a fost data in insolventa.

Dar, dupa numai un an, un grup de angajati vechi, alaturi de cativa clienți fideli de export, au reusit sa reformeze compania intr-un mod nou „Neue (Noul) DAM International”. La ora actuala compania D.A.M. produce si distribuie brandurile: QUICK pentru mulinete toate categoriile, MAD – pescuit la crap, MADCAT – pescuit la somn, EFFZETT – pescuit la rapitori, STEELPOWER – pescuit marin.

Despre istoria mulinetelor D.A.M. puteti citi mai multe aici: http://home.kpn.nl/roland.lindenberh/index.html

Inapoi in viitor, DAM QUICK 5

Revenind la zilele noastre, pescuiesc de cand eram copil si mi-au trecut prin mana multe mulinete vechi DAM, cu unele dintre ele mi-am inceput partidele de spinning. Dar de la modele vechi pana in zilele de astazi, recunosc ca nu m-a dat pe spate nicio mulineta DAM produsa dupa anii 2000. Totul pana la o vizita in showroom-ul MimTeam cand mi-a atras atentia DAM QUICK 5. In prima faza mi-a placut designul “vintage”, rulajul fin, tamburul generos pentru lansari lungi si greutatea redusa. Pentru o mulineta sub 100 de euro recunosc sincer ca am fost impresionat: corp de aluminiu, rotor, frane de carbon si rezistenta la apa sarata. Am luat direct de pe panoul showroom-ului modelul 3000 si i-am facut un test rapid pe Tancabesti. Big Like.

Dam Quick 5 FD este disponibila in 4 marimi (1000, 2000, 3000, 4000). Mai multe despre aceste mulinete si fiabilitatea acestora cred ca o sa povestiti si voi cat de curand.

Specificatii DAM Quick 5 FD

Indicativ:FD 1000/FD 2000/FD 3000/FD 4000
Frana:fata
Nr. Rulmenti:8
Rata recuperare:5.8:1
Recuperare fir:75cm/80cm/87cm/93cm
Forta de tractiune:4kg/6kg/6kg/10kg
Capacitate tambur:140m/0.20mm/135m/0.25mm/130/0.30mm/185m/0.30mm
Greutate:225gr/235gr/275gr/300gr

Citeste si despre celebrele oscilante DAM Effzett.

Daca ti-a placut, apreciez orice SHARE

Andy Arif

https://andyarif.ro

Pescuitul este o joaca frumoasa, atunci mai ales atunci cand o iei in serios. Copil de pescar, tata de pescar, prieten de pescar, povestitor, calator, iubitor de natura, visator in aceasta minunata lume a pescuitului. Fie ea vorbita, scrisa, foto, video sau online.

Postari asemanatoare

Spune-ti parerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Powered by TranslatePress »