Just a perfect day, pescuit la păstrăv și lipan cu SG8 3000H
Chiar a fost o zi perfectă cu pescuit la păstrăv și lipan. Mai ales la lipan, deoarece a fost prima dată când am pescuit această specie pe lac, nu pe râu așa cum m-am obișnuit. Ca să vă scutesc de o primă întrebare, da, s-a întâmplat în Suedia, imediat după competiția tradițională Lapland Pike la care mergem în fiecare an, eu, Andrei Sava, Robert Boanță, Cristi Albu și cameramanul F&H de serviciu, Mae.
De la știucă la pescuit păstrăv și lipan e doar un pas, în Suedia
După patru zile de pescuit la știucă în condiții meteo nu chiar prielnice și un concurs foarte greu, simțeam nevoia să mă deconectez cu pescuit la păstrăv și lipan, așa cum o fac de fiecare dată în toate expedițiile din Suedia. Aveam doar o jumătate de zi la dispoziție, urmând ca pe seară să ne mutăm intr-o nouă locație de pescuit la știucă și biban. Unde găsim rapid o locație unde să și prindem la sigur câțiva lipani și păstrăvi? Păi nu îl sunăm noi pe Lars Norberg?
Lars Norberg, sefu’ de pescuit la păstrăv și lipan în Asele, Suedia
Cand spui pescuit la păstrăv și lipan în nordul Suediei, spui Lars Norberg. Pescar de muscă, fotograf, consilier turistic și de pescuit, atât la magazinul local de pescuit, dar și la centrul turistic din Asele. Un personaj extraordinar, pe care, după această expediție îl putem numi cu drag și siguranță prieten. L-am sunat, i-am spus oful și ne-am dat întâlnire la magazinul local în jurul prânzului.
Unde mergem la pescuit de păstrăv și lipan?
Dacă până acum în Suedia am pescuit doar pe ape publice, de această dată, Lars ne-a dus pe lacurile lui private. Trei la număr, mici, cochete, unul lângă celălalt, sălbatice și doldora de lipani și păstrăvi. Bașca erau și la o aruncătură de bâț de Asele, accesibile pentru pescuitul de pe mal fără a avea nevoie de wadersi, neatinse de niciun pescar. Ce poți să îți dorești mai mult?
În premieră, pescuit la lipan pe lac
De frumusețea locurilor și peștii prinși nu mai are rost să vă povestesc în scris, ați văzut deja materialul video și presupun că ați aruncat și un ochi pe videoclipul postat de Andrei Sava pe YouTube de la această partidă memorabilă. Ce a fost diferit față de pescuitul pe rău? Lipanii erau mult mai agresivi în atac, mult mai bătăioși și urmăreau nălucile printre nuferi venind cu valul în cap. Exact ca la știucă.
Despre năluci, despre fire, lansete, despre una, despre alta
Personal în Suedia folosesc de fiecare dată în partidele de pescuit la păstrăv și lipan, indiferent de apă, două năluci, rotative axate și oscilante Taifun de la Berti. La capitolul fire, exclusiv monofilament, exclusiv Stroft, fluo și incolor, de la 0,16mm până la 0,20mm, în funcție de situația dată. Lanseta este un proiect special de care nu mai pot să mă despart de când am pescuit-o pentru prima oară în iunie, o lansetă travel Phenix Red Eye despre care am scris mai multe aici.
Bine, bine și mulineta de pescuit la păstrăv și lipan? O nouă premieră, Savage Gear SG8 3000H
M-ați prins, aici voiam să ajung, la noile mulinete Savage Gear. Moment publicitar. Dar știu că o mare parte dintre voi le așteptați și un review pertinent nu strică nimănui. Lăsăm deoparte detaliile tehnice, le puteți citi aici, o să vă spun pe scurt ce mi-a plăcut la modelul SG8 3000H pe care l-am avut în test.
Pentru o mulinetă de categoria 3000 SG8 este foarte ușoară și de dimensiuni reduse, astfel o pot folosi în toate partidele de pescuit, atît la pescuit de păstrăv și lipan, dar și la știucă sau șalău. Savage Gear SG8 3000H bobinează firul perfect pe tambur, fapt care se regăsește în lungimea lansărilor. Big Like.
Altfel, nu bocăne, nu troncăne, este foarte legată, fără jocuri și îți dă senzația de forță în angrenaje când o învârți în sarcină. Nu are rulajul acela fin ca la Daiwa, îmi recunosc și asum subiectivismul acestei declarații. Sun fan Daiwa, toate mulinetele mele sunt și vor fi Daiwa.
Speed, give me what I need
S-ar putea să deranjez puriștii în materie de raport recuperare la mulinete, fie de spinning, fie de casting. Pentru mine unul, cu cât are raportul de recuperare mai mare, cu atât mă atrage mai mult. Vreau să recuperez rapid năluca din apă și să o arunc cât de repede se poate unde am avut atac sau a răpit la suprafață. Sau să nu pierd prea multă vreme cu peștii în drill, mai sunt și alții de prins. Deci, pentru mine, high speed, de aceea am ales modelul Savage Gear SG8 3000H. H de la high speed, 6.2:1. Tot puriștii ar spune că mulinetele high speed nu sunt la fel de fiabile și nu poți să recuperezi o nălucă lent. Păi, nimic nu este indestructibil, trăim într-o societate de consum… și dacă am nevoie să recuperez o nălucă lent, calm, calm, pot să mulinez mai încet.
Noile mulinete Savage Gear, așteptarea chiar a luat sfârsit. Întrebarea românului: Cât costă?
Începând de astăzi noile mulinete Savage Gear sunt disponibile fizic publicului larg la Arrow International și la magazinele partenere. Revenind la întrebarea românului, cât costă? În ordinea numerelor și mărimilor de pe tricou, prețurile pleacă de la 265 lei pentru SG2 și se opresc la 663 lei la SG8.
Oh, it’s such a perfect day
I’m glad I spent it with you
Oh, such a perfect day
You just keep me hanging on…
Pentru mai multe detalii tehnice citește articolul Noile mulinete Savage Gear au sosit la Arrow International