Mişu, somnii de pe Ebro, slănina şi ardeleanul!

 Mişu, somnii de pe Ebro, slănina şi ardeleanul!

Zilele trecute povesteam unui prieten despre prima mea expediţie pe râul Ebro, o experienţă unică trăită în urmă cu 9 ani alături de colegii din clubul Drill, Alex Trandafiropol, Bogdan Doncea Cox, Cristi Anghelina, Mişu Sofonea, Eugen German, Petre German şi amicii noştri stabiliţi în Spania, Emilian Opincariu, Cristian şi Cătălin Melinte. Am depănat amintiri despre pescuitul la bass, pescuitul la şalău şi nu în ultimul rând despre pescuitul la somn cu voblere crank la trenă, amintiri care au fost puse la acea vreme pe hârtie în defuncta revistă Pescuitul Pentru Toţi.

O ştii pe aia cu Mişu, pescuitul la somn cu voblere, slănina şi ardeleanul?

Chiar dacă în urma acestei experienţe au rezultat multe articole, nu am reuşit să cuprindem tot ceea ce s-a întâmplat în acea săptămână de pescuit total. Mai ales părţile în care ne-am tăvălit pe jos de râs. “O ştii pe aia cu Mişu, pescuitul la somn cu voblere, slănina şi ardeleanul? Ţi-am povestit-o?” l-am întrebat pe prietenul de conversaţie. Cunoscându-l personal pe Mişu, l-a bufnit râsul instantaneu…”Nu, nu o ştiu, dar cu siguranţă e una pe nivelul personajului”. După ce i-am povestit-o, mi-a spus “N-ai cum, asta trebuie neapărat să o pui pe blog!”

Vinzi, cumperi, pescar te numeşti

Dacă stau bine să mă gândesc asta e singura poveste în care Mişu cumpără ceva şi nu vinde nimic. Cei care au început să pescuiască la răpitori pe la începutul anilor 2000 ştiu cu siguranţă despre ce vorbesc. Nu cred că există pescar din acea vreme care să nu fi cumpărat de la Mişu ceva de care nu avea nevoie, la supra preţ, dar la final satisfăcut şi cu zâmbetul pe buze. Se mai întâmplă şi în zilele de azi pe la târgurile de pescuit, îl găsiţi în stand la Berti. Dar să revenim la povestea cu pescuitul la somn cu voblere crank la trenă.

Pescuitul la somn cu voblere crank part 1

Într-una din zilele expediţiei, Mişu şi Cox se aventurează pe Ebro până în dreptul oraşului Chiprana, la pomul lăudat, pentru a încerca să prindă câţiva somni la trenă. Noi restul, am rămas să pescuim în continuare la bass. S-au întors târziu pe seară, ciufuliţi de drumul lung pe apă, peste o oră de mers cu barca în marş, cu lansetele înodate, firele rupte şi fără ancore pe voblere. Dăduseră de somni, dar nu scoseseră nicunul în barcă. Aveau un zâmbet tâmp pe feţe…”Maine mergem tot acolo!”

Pescuitul la somn cu voblere crank part 2

Împreună cu Emilian ne hotărâm să mergem şi noi a doua zi să încercam pescuitul la somn cu Mişu şi Cox, dar nu aveam voblere crank deep diver şi Chiprana era destul de departe faţă de Caspe unde aveam noi tabăra. Pentru a câştiga timp, facem planul, eu şi Cox plecăm cu bărcile pe apă, iar Emilian şi Mişu cu maşina pentru a se opri pe drum la un magazin de pescuit să cumpere voblere şi nişte ancore mai puternice. I-am spus lui Mişu să nu piardă timpul în magazin, stabilind joncţiunea în 45 de minute, la primul pod de lângă Chiprana. Nu ajung, nu stăm după ei, plecam singuri la pescuit, aveam împreună cu Cox două voblere Strike Pro Supersonic. Suficiente.

The fast and the furious

Mişu ştie că nu glumesc când e vorba de pescuit şi timpul de întâlnire, aşadar când ajunge la magazinul de pescuit, îl lasă pe Emilian la volan cu motorul pornit şi întră val-vârtej în căutarea voblerelor de somn. Magazinul gol, doar vânzătorul şi un client rătăcit prin standurile cu staţionar. Într-o româno-engleză asezonată cu semne, Mişu încearcă să afle unde este standul cu voblere, dar vânzătorul, bineînţeles ca nu înţelege o boabă. Îl găseşte într-un final, cu mare noroc, tipic Mişu, ia ultimele două voblere Bomber Fat Free Shad din stand şi o cutie cu ancore Owner Stinger 66 4X.

Mişu, voblerele, slănina şi ardeleanul

Când se apropia de casa de marcat, o voce puternică sparge liniştea magazinului:

  • Domnu’ Sofonea, nu-mi vine a crede că dumnevoastră sunteţi aici în Spania! Aţi venit la pescuit?

Mişu priveşte subiectul, era pescarul din standul de staţionar, încearcă să îl identifice, îi dă cu virgulă, nu părea a fi o cunoştinţă, se blochează. Îşi aduce aminte că e pe fugă şi îl întreabă franc de unde se cunosc.

  • Apăi vă ştiu de la televizor, faine emisiuni mai faceţi cu clubul Drill!

Mişu cred că a participat în viaţa lui la un singur film, film pe care îl făcusem cu clubul Drill în emisunea Mincinoşii de pe Antena 1 în urmă cu câteva luni. Care era probabilitatea să îl fi văzut fix personajul nostru din Spania? Iarăşi blocaj.

  • No, apăi la ce vreţi să pescuiţi? Că io sunt din zonă, de aicea, ştiu Ebro ca-n palmă.

Îi explică Mişu că merge să pescuiască în zona Chiprana, la somn. Personajul se uită în stânga, se uită în dreapta şi îl trage pe Mişu deoparte din raza vizuală a vânzătorului de la magazin. Îi şopteşte la ureche cât să audă numai el:

  • Ai slană la tine? Tai cu brişca o bucăţică aşa cât un vârf de deget şi o pui în cârlig. Îi rupi pe somni, unul după altul…nu ştie nimenea secretul ăsta.

Mişu se abţine cu greu să nu râdă şi îi spune că el nu pescuieşte la staţionar, ci la spinning cu voblere crank la trenă. Blocaj la ardelean de această dată:

  • Tulai Doamne, da ce-i aia spinning, crank şi trenă?

În ciuda puţinului timp avut la dispoziţie, cu răbdarea de vânzări cu care a fost înzestrat, Mişu i-a explicat ce înseamnă spinning, crank şi trenă în pescuitul la somn. I-a arătat şi voblerele, aşa ca un schimb de secrete între profesor şi discipol. Şi nu le vindea, asta-i culmea. Ardeleanul nostru, personajul, aspiră molcom toate informaţiile primite, se scarpină în creştet preţ de câteva minute şi îi replică lui Mişu:

  • Amu, am înţeles care-i treaba cu spinning şi pescuitul la somn cu voblere crank.

Îl trage iar deoparte şi îi sopteşte din nou la ureche:

  • No, da’ totuşi să pui şi o ţâră de slană pe ancorele de la voblerele astea?

A funcţionat slana în pescuitul la somn cu voblere crank?

Dacă judecăm după videoclipul de mai sus şi după faptul că eu şi Emilian nu am prins nimic, cred că da. Cu siguranţă Mişu şi Cox ori au avut pitită o bucată de slană, ori au uns voblerele cu salam chorizo, d-asta sigur aveau la ei zilnic în barcă. Altfel nu îmi explic. Dacă ţi-a plăcut povestea, citeşte toată seria Pescari mai buni ca mine.

Va urma.

Daca ti-a placut, apreciez orice SHARE

Andy Arif

https://andyarif.ro

Pescuitul este o joaca frumoasa, atunci mai ales atunci cand o iei in serios. Copil de pescar, tata de pescar, prieten de pescar, povestitor, calator, iubitor de natura, visator in aceasta minunata lume a pescuitului. Fie ea vorbita, scrisa, foto, video sau online.

Postari asemanatoare

Spune-ti parerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Powered by TranslatePress »