Miuras Mouse, s-a născut o stea, interviu Maurizio “Miuras” Carini

Istoria creatorului și creației Miuras Mouse

În 2007, la vârsta de 24 de ani, Maurizio „Miuras” Carini a avut extraordinara oportunitate să experimenteze spinningul într-un context profesionist, mai exact a apărut șansa de a lucra ca ghid de pescuit pentru un tour operator specializat în turism dedicat pescuitului știucii în locații internaționale. Astfel, după o conversație pozitivă cu managerul acestei afaceri, a decis să își dea demisia de la locul de muncă pe care îl avea la acel moment. Maurizio și-a făcut bagajele, s-a mutat în Irlanda și și-a început ucenicia realizând că se află într-un adevărat Paradis. Verdele strălucitor al mlaștinilor și bălților formate de un sistem de râuri mari și mici, punctate cu întinderi de ape de dimensiuni variabile, locuite de tot felul de mamifere, păsări și pești au fost pentru Maurizio o adevărată revelație.

Înainte de Miuras Mouse

Amestecul de senzație de libertate și plăcere de a fi directorul propriilor vise, fiind 24 de ore pe zi în compania unor oameni cu aceeași pasiune, a crescut în mod constant și a construit o adevărată obsesie extremă pentru pescuitul știucii. În spațiul restrâns al unei case în care locuia împreună cu colegul său Riccardo, echipamentele de pescuit ocupau un volum mult mai mare decât lucrurile personale ale celor doi, existând chiar riscul de a se agăța în ancorele ascuțite ale nălucilor când nu erau atenți.

In vino veritas, începuturi

În acea perioadă Maurizio simțea că nu a descoperit încă secretele pescuitului cu năluci pentru a captura știucă mare. A realizat că pentru a avea succes este necesar să folosești o recuperare lentă pentru nălucile suple de dimensiuni mari, așa cum sunt gruburile care datorită greutății lor specifice nu permiteau temporizarea prezentării suspending în ape de mică adâncime deasupra vegetației submerse. Un adevărat punct de cotitură a apărut neașteptat în 2008 când, într-o zi liberă, când făcea  ordine prin bucătărie, Maurizio a găsit niște dopuri din plută abandonate într-un sertar cu tacâmuri. Pentru a nu exista confuzii, era vorba despre acel gen de dopuri de la sticlele de vin destupate cu ocazii speciale.

Nașterea Miuras Mouse

În momentul în care a luat în mână un astfel de dop, întrebându-se dacă să îl arunce sau nu, a avut un deja vu puternic cu acest obiect, nu doar ca năluca potențială în căutarea căreia se afla, ci și ca o schiță de proiect pentru realizarea sa. Având acces la cunoștințele necesare și la materialele potrivite, incluzând esențialul păr de cerb pe care i-l lăsase cu puțin timp în urmă Manuel – un prieten pescar, Maurizio și-a adaptat ideea într-un produs finit, pe care l-a testat în premieră chiar în acea seară, în râul care curgea prin fața casei sale. În timp ce recupera cu deosebită lentoare năluca voluminoasă la câțiva centimetri sub pelicula apei, având în montură un single – tail grub de dimensiuni mari, mintea îi procesa deja posibilele modificări care trebuiau făcute, având în vedere profilul neobișnuit al nălucii, dacă era să o comparăm cu ce exista pe piața de profil la acel moment.

Botezul șoarecelui

S-a întâmplat la următoarea lansare, atunci când calmul perfect al oglinzii apei de lângă mal a fost întrerupt de explozia unei știuci care a decolat vertical din adâncuri, lovind cu gura închisă năluca, mai mult să o alunge decât să o mănânce. Luând în considerare o astfel de confirmare rapidă, care ar fi putut fi totuși o coincidență, s-a întors la treburile sale, cu toate că inima îi bătea foarte puternic după cele întâmplate, și a așteptat aparent cu indiferență să se întâlnească seara cu colegii săi, ceilalți ghizi de pescuit. Mai târziu, ei au decis să facă niște lansări de testare cu noua nălucă și aceeași scenă magică s-a repetat, o știucă de dimensiuni respectabile a atacat cu ferocitate, de data aceasta apucând-o chiar de sub pelicula apei. Zâmbetele condescendente inițiale ale celor prezenți pe malul apei s-au transformat în licăriri de interes sesizabile în privirile lor, în timp ce treceau năluca din mână în mână imediat după ce au scos-o din dinții știucii și au definit-o drept un “șoarece”.

Prototipul

Testarea acestui model de nălucă s-a prelungit și în următoarele luni în ape variate ca structuri, cu rezultate care au uimit asistența atunci când alte tipuri de năluci păreau inutile. Aceste lungi teste au fost esențiale pentru a trasa liniile principale ale profilului nălucii și au fost urmate de replicarea sa într-o serie scurtă, oferită pescarilor în timpul iernii. În această perioadă activitatea sa ca ghid de pescuit înceta și a pus la punct un mic atelier în pivnița casei sale din Italia. Cele câteva năluci produse astfel au fost distribuite printre pescarii din cercul său de prieteni, ghizilor de pescuit din alte locații decât cea din Irlanda și altor câtorva pescari care au cerut în mod explicit această nălucă.

Dependent de știucă

Indiferent dacă acest șoarece era de vânzare în Irlanda, în locația unde Maurizio activa, sau dacă era folosit activ în partidele de pescuit, această nălucă a reușit să catalizeze atenția celor prezenți la teste. Șoarecele a fost privit la început cu ironie datorită formei sale neobișnuite, și a ajuns în final să genereze o dorință contagioasă de a-l avea în trusă. Pe la sfârșitul lui 2010, când experiența ca ghid de pescuit s-a încheiat, Maurizio a păstrat pescuitul știucii adânc în inima sa și și-a mărit spațiul în care manufactura nălucile, ocazie cu care a început să studieze o eventuală extindere a ofertei de noi modele, folosind propriile feedback-uri din testele pe care le făcea, cât și feedback-ul venit în timp real de la colegii săi ghizi de pescuit care activau în Irlanda. Un conglomerat de idei și opinii variate venite din mințile mai multor pescari au indicat punctele slabe ale nălucii, au ajutat la ulterioare corecții și îndepărtarea defectelor de fabricație, amplificând plusurile cu combinații cromatice de mare efect.

De la șoarece la Miuras Mouse

Tranziția ulterioară de la șoarece la Miuras Mouse (anagrama poreclei Mauri) a fost urmată și de o propagare rapidă a faimei sale pe multe ape, nu doar în nișa pescarilor din Italia și a celor care pleacă peste granite în căutarea știucilor, ci și în rândul ghizilor de pescuit care au început să îl folosească cu încredere, însă fără a face acest lucru pentru a promova năluca. Rezultatele uimitoare nu au mai ținut în anonimat această nălucă pentru mult timp și în anii care au urmat – între 2013 și 2014 – a apărut primul boom în cereri, forțându-l pe Maurizio să se împartă între două joburi cu o puternică abnegație și multă muncă, timp în care programul de lucru unea ziua cu noaptea. Nu fără o dedicare totală proiectului, desfășurarea rapidă a evenimentelor a ajuns la un epilog important în 2015, când a luat decizia ca producția de năluci să devină principala sa ocupație, inființând și finanțând astfel noua sa companie – Deftackle.

Miuras Lures este numele unei familii de năluci care include o gamă variată de produse, toate produse de Maurizio. De atunci și până astăzi mâinile sale au infuzat viață, suflet, caracter și eficiență în nălucile Miuras Mouse, dându-le o valoare absolută, esențială pentru a ajunge la un produs final care menține calitatea înaltă a standardelor modelelor originale.

Interviu Maurizio „Miuras Carini”

AndyArif.ro: De ce apărut Miuras Mouse?

Maurizio Carini: Invențiile apar atunci când căutăm să găsim soluții la anumite probleme. Marea întrebare la acel moment a fost care nălucă poate fi folosită simplu și direct pe ape puțin profunde, invadate de vegetație submersă. Astfel, de la improvizația momentului, dar destinat pentru a intra în istorie, MIURAS MOUSE s-a născut ca o nălucă hibridă așa cum nu se văzuse până atunci, toate acestea datorită sistemului numit Efect Orizontal de Parașută.

AA: Ești părintele lui Miuras Mouse, îi putem numi pe Stefan Trumstedt și Pierre Monjaret nași?

MC: Exact, Miuras Mouse este copilul meu, dar vreau să fac o clarificare: faptul că este o nălucă totală, așa cum este știută acum, a fost posibil mulțumită modului flexibil în care am primit recomandările de la ghizii de pescuit din Irlanda și de la prietenii pescari de-a lungul miilor de ore petrecute pe ape. Pierre și Stefan s-au întâlnit cu năluca între anii 2012 și 2014, aduncând-o la luminile rampei internaționale datorită legendarei victorii din filmul Fly Vs. Jerk, episodul 10. Cu o rezonanță mediatică enormă, fiecare pescar a devenit peste noapte interesat de Miuras și a constatat cu uimire eficiența sa, asta într-un cerc restrâns de prieteni, fără o politică de promovare explicită. Dar acum toți voiau Miuras Mouse. Iar asta a însemnat că printr-o producție lentă, artizanală, nu mai puteam satisface audiența tot mai mare a nălucii. Din fericire, în colaborarea cu Catch With Care am început o promovare activă, inițial în paralel cu o producție limitată, manufacturată în atelierul meu, ce a dus apoi la o producție de masă a două modele (Big sau Mini). Menținând particularitățile și funcționalitățile nălucii neschimbate, simplificând procesele de producție și după multe încercări, de comun acord cu Stefan, am ajuns la o versiune pretabilă producerii unui număr mare de năluci la prețuri convenabile.

AA: Care sunt diferențele dintre originalul Miuras Mouse și versiunea CWC Strike Pro?

MC: Modelele originale Miuras sunt de 2 tipuri – fie manufacturate de Maurizio, fie realizate de CWC/Strike Pro. Mouse Big și MiniSub Surface sunt cele două modele produse în acest moment la scară largă. Principalele diferențe, prin comparație cu seria artizanală, sunt corpul din rășină cu un diametru mai mic, iar în plus față de asta, cantitatea de păr din care este confecționat corpul și capul nălucii este mai mic, iar trailerul are coadă dublă în loc de simplă.

AA: Câte Miuras Mouse făcute de tine au fost vândute de la primele modele și până acum?

MC: Am notat în detaliu într-un caiet fiecare nalucă produsă din 2009 până în mai 2019, iar numărul certificat între Miuras Mouse și Miuras Duck este de 4731 de bucăți. La acestea adaug produsele pe care nu le-am mai notat din 2019, ajungând astfel la o estimare de aproximativ 6000 de bucăți.

AA: Care este modalitatea corectă de a pescui cu Miuras Mouse?

MC: În mod natural, și în special în pescuit, atunci când trebuie să folosești o nălucă, singurele limite sunt ale imaginației pescarului, însă cred și că un set de reguli poate duce la mai mult succes cu Miuras Mouse, făcând astfel selecția pentru a captura pești mai mari.

Viteza de recuperare: găsește viteza de recuperare corectă și memoreaz-o în funcție de locurile în care pescuiești. Nu este facil să prinzi pește dacă nu găsești această viteză, dar e simplu atunci când reusești să o găsești și să prinzi selectiv pești mari.

Pescuit lent: Miuras Mouse este regele pescuitului lent. Trebuie să-i folosești toate avantajele și abilitățile cu răbdare la viteză lentă pentru a menține năluca în evoluție cât mai mult pe spații mici.

Control total: Pescarul este cel care conduce năluca asemenea unui șofer, lanseta este volanul, iar mulineta este pedala de accelerație și pedala de frână. Combinând acești doi factori, vei avea un control așa cum nu ai avut niciodată cu alte năluci în ape limpezi și puțin profunde.

Tipuri de recuperări: Gândită inițial pentru recuperări lente liniare, tehnica de pescuit poate fi îmbunătățită prin mici variații ale dinamicii cu ajutorul vârfului lansetei (pompaje), accelerări progresive și decelerări alternate cu ritmicitate.

Flexibilitatea utilizării:  Există posibilități infinite prin schimbarea trailerului cu coadă simplă, dublă și paletă (tip shad), în combinație cu posibilitatea de a adăuga lestare în diferite părți ale corpului, ceea ce face din Miuras Mouse o nălucă deosebit de versatilă în orice situație de pescuit întâlnită.

AA: Miuras Mouse prinde doar știuci?

MC: Acum, chiar dacă tința numărul 1 este știuca, s-a dovedit a fi letal și pentru somn, black bass mare, musky și lostriță. Am și câteva vești rare despre păstrăvi mari marmorați prinși în râu aici, în Italia, dar nu am încă dovezi fotografice care să demonstreze acest lucru.

AA: Ai și alte modele în lucru?

MC: Sunt multe proiecte, însă graba de a produce este un sfetnic prost, deci am dedicat mai mult timp finisării modelelor înainte să ajungă în mâinile pescarilor.

AA: Ai și alte mesaje de împărtășit cu pescarii care citesc aceste rânduri?

MC: Le mulțumesc sincer celor care m-au susținut și care fac acest lucru și acum în munca mea. Fără ei nu aș fi fost capabil să transform pasiunea în carieră. Mulțumesc în mod special celor de la Catch With Care pentru faptul că au avut viziunea colaborării, aducând un produs de nișă pe marea scenă a pescuitului. Văzând cum creațiile tale sunt lansate de o audiență tot mai mare în tot felul de țări mai îndepărtate sau mai apropiate, producând o mare satisfacție prin capturi deosebite pentru cei care le folosesc cu încredere, aceasta este cea mai mare satisfacție.

Maurizio Miuras Carini 

Fotografii: Maurizio „Miuras” Carini

Traducere: Mălin Mușatescu

MiurasMouse.com

Mai mult Miuras Mouse?

Nu rata episodul 1 (Pierdut în Laponia, pescuit în mlaștină), episodul 2 (Pierdut în Laponia, pescuit pe râu în baraj), episodul 3 (Miuras Mouse, rolul principal pe scena știucilor mari)  numai pe AndyArif.ro

 

Daca ti-a placut, apreciez orice SHARE

Andy Arif

https://andyarif.ro

Pescuitul este o joaca frumoasa, atunci mai ales atunci cand o iei in serios. Copil de pescar, tata de pescar, prieten de pescar, povestitor, calator, iubitor de natura, visator in aceasta minunata lume a pescuitului. Fie ea vorbita, scrisa, foto, video sau online.

Postari asemanatoare

lasa un raspuns

Powered by TranslatePress