Oac, Oac, diri-diri-dam, pescuit cu broască la știucă
Știu-că pescuitul cu broască la știucă poate părea un subiect dificil dacă nu l-ai încercat sau l-ai încercat și l-ai abandonat. Ai ratat, așa-i? Întrebarea este de fapt alta. Ce faci când vara își intră în drepturi și nu îți mai lasă o palmă de apă liberă în care să-ți prezinți nălucile tale preferate pentru pescuit la știucă? Te uiți cu jind la broaștele care se plimbă liniștite pe locurile invadate de vegetație, exact unde ai vrea să lansezi, încerci să ajungi în micuțul ochi de apă rămas liber, dar la fiecare lansare năluca ta se întoarce inertă cu brădiș pe cârlige. Frustrant, nu?
Când să încerci un pescuit cu broască la știucă…
Chiar dacă din bătrâni se spune că cea mai bună vreme de pescuit la știucă este atunci când îți îngheață mâna pe lansetă, eu unul am avut cele mai bune partide în cele mai toride zile de vară fix în cele mai inaccesibile locuri invadate de vegetație. Și nu dimineața sau seara, după cum ați crede, ci exact în mijlocul zilei cu temperaturi de peste 40 grade Celsius. Bine, ca să fiu sincer până la capăt, minunea nu dura mai mult de o oră, două, dar știucile erau foarte active iar exemplarele mari le-am extras întotdeauna din cele mai inaccesibile zone pentru pescuitul cu năluci.
De câte broaște ai nevoie pentru pescuit la știucă?
Există două tipuri principale de broaște artificiale pentru pescuit la știucă. Primul tip este dintr-un plastic (silicon) special care plutește și se armează cu un cârlige offset. Acest tip de broască are un apendice care imită picioarele broaștelor și adaugă realism în mișcare. Al doilea tip este o imitație de broască goală pe dinăutru realizată din plastic sau cauciuc, armată cu o ancoră dublă orientată în sus. Când știuca apucă broască, corpul nălucii se comprimă și expune ancora/cârligul. Ambele variante sunt proiectate să se deplaseze peste vegetația de la suprafața apei, imitând o broască reală, fără a se poticni în obstacole. Mai sunt și alte modele din materiale hard, de tip vobler topwater, dar aceasta este altă poveste fără vegetație.
Unde să încerci un pescuit cu broască la știucă
Și pe ghioluri și pe canale și pe bălți, nu numai în Delta Dunării, oriunde unde orice altă nălucă se întoarce plină de iarbă și fără pește. Numai la suprafață? Nu. Și pe deasupra și între ape și pe fundul apei. Mai precis, în peliculă plimbă broasca cu mici jerk-uri (țop-țop-diri-diri-dam) pe pătura de vegetație cu mici stopuri în ochiurile de apă libere. Atacurile vor surveni pe opriri sau imediat ce broasca va trece bariera de vegetație, pe apă liberă. Este posibil ca știuca să atace exploziv în orice moment, în pescuit nu există reguli precise. Între ape sau pe substrat pescuiește tot cu jerk-uri (pompaje), dar mai ample, ca în pescuitul cu voblere tip glider, cu broaștele din silicon sau cu cele din plastic. Pe cele din plastic le poți scufunda umplându-le cu apă, unele au orificii pentru asta, celor care nu au dă-le cep cu vârful cârligului. Le poți suda înapoi cu flacăra de la brichetă.
Ce lansetă să folosești în pescuit cu broască la știucă
Tehnica de pescuit cu broască la știucă a fost împumutată de la americani, frogging (frog fishing) is the name of the game și a fost inventată pentru pescuitul bass-ului în vegetație. Principiile sunt cam aceleași și la știucă, numai că aceasta are mai mulți dinți și mai tăioși. Chiar dacă majoritatea pescarilor titrați recomandă lansete extra fast de până în 2 metri lungime și piața de profil nu duce lipsă de lansete specializate pentru acest gen de pescuit, eu folosesc lansete mai lungi (2,3-2,4m) pentru a lansa mai departe, lansete cu suficientă rezervă de putere pe talon pentru a întepa ferm și a putea struni mai bine o știucă mare în vegetație. Despre acest gen de lansete all around am scris aici, lansează și tu un ochi.
Ce mulinetă să folosești în pescuit cu broască la știucă
Minimum 3000 cu capacitate mare de reținere a firului și angranaje de forță, cu frână micrometrică pe care să o poți strânge la maximum și să o poți slăbi rapid dacă totuși simți nevoia să îi dai ceva fir unei știuci mai îmbrăcate. Totuși ar fi bine să nu îi dai niciun pic de fir. Este un pescuit “care pe care”, după ce ai înțepat, nu cedezi sub nicio formă, pompezi și mulinezi, orice metru câștigat de știucă în vegetație împotriva ta te poate lăsa cu broască umflată.
Ce fir să folosești în pescuitul cu broască la știucă
Clar textil. Și mai clar gros. Cât de gros? Eu aș zice miminum 0,25mm, chiar 0,28mm, dacă dai cu lansete de baitcasting te poți duce și mai sus, 0,40mm chiar și 0,50mm. I se mai spune și odgon. De ce atât de gros? Unu pentru lupta de mai sus, doi pentru că se ciupește în vegetația de mai sus și e bine să ai de unde, trei pentru că un fir mai gros va ține în suspensie broasca, atât la suprafață, cât și între ape sau pe substrat. Culoarea nu contează, verde, galben, roșu, orange, contează să vezi tu firul, dacă vrei.
Ce strună să folosești în pescuitul cu broască la știucă
Fiind este vorba de știucă, nu de bass, implicit dinți, struna este absolut necesară. Pe echipament de cast poți încerca să pescuiești cu o linie directă, groasă, de monofilament sau fluorocarbon, dar nu vei atinge cine știe ce distanțe indiferent de cât de meseriaș ești. Revenind la textil și spinning, dacă folosești strune metalice alege-le pe cele împletite în mai multe fire sau de fluorocarbon, care taie mai greu apa, pentru a nu influența (scufunda) evoluția broaștei. Ca și extra pont, folosește strună din monofilament gros (0,70-0,80mm), monofilamentul nu se scufundă și este mult mai ieftin ca fratele lui mai greu fluorocarbonul.
Ponturi pentru pescuit cu broască la știucă
După ce ai ales lanseta optimă pentru stilul tău de pescuit, în fond lungimea nu contează, ai ales și firul, grosimea contează, nu uita să strângi la maximum frâna mulinetei. Înarmează-te cu răbdare de fier și nu înțepa imediat ce știuca ți-a înhalat broasca, dă-i timp, câteva secunde, ridică lanseta până simți că se încarcă și te ia un pic de mână, apoi înțeapă ca și cum ar fi ultimul pește pe care îl mai prinzi în viața ta. Dacă scapă în răgazul pe care i l-ai dat, practic îi scapă broasca din gură, o poți prinde la următoarea lansare, asta dacă nu ai înțepat-o deja. Sau la a două sau la a treia lansare. Dacă te panichezi și înțepi rapid exact când a atacat, iar rămâi cu broasca umflată.
Ace, briceps și cariceps, fără ratare
La broaștele din plastic, cele cu cârlig dublu, cu ajutorul unui patent, deschide mai mult unghiul cârligelor spre exterior, o să îți scadă rata rateurilor. Da, este un pescuit cu multe rateuri. De aici și frumusețea acestui stil, te ține activ toată ziua, e ca un joc cu o pisică și un ghem de ață, adrenalina în schimb este la cote maxime. Dacă nu pescuiești fix în mijlocul vegetaței, dar acolo stau alea mari, pentru un plus de reușită poți folosi cârlige de trailer care se atașază pe cârligele broaștelor, fie de silicon sau plastic. La cele de silicon cârligul offset poate fi poziționat cu vârful ascuns sau expus pe spate, nu necesită cârlige de trailer.
Știuci și broaște să fie, că nălucile le putem cumpăra
Bine, bine, te-am convins să mergi la pescuit cu broaște la știucă, dar nu ai cu ce. Acum cu cine votăm? Adică ce broaște să îți cumperi. Eu o să îți las aici câteva modele care au confirmat în timp că sunt “ceea ce trebuie” (expresie halieutică folosită abuziv în ultima vreme însemnând că sunt bune). Tu poți să îți achiziționezi de unde vrei tu și de la alți producători, oferta magazinelor de profil fiind la fel de generoasă ca orăcăielile broaștelor într-un spectacol de vară în Delta Dunării. Eu zic că Arrow te prinde bine și pe tine și pe broască și pe știucă.
DAIWA PROREX MICRO FROG 3,5CM – broasca mică răstoarnă știuca mare
Cod producător: DAIWA F.D.15403.001
Această micro-broască are corpul de doar 3,5 cm și este special concepută pentru biban sau avat. Datorită corpului flotant, năluca Prorex Micro Frod poate evolua la suprafață prin mișcări scurte, imitând cu precizie o broască reală. Capetele picioarelor sunt cozi Duckfin originale ce asigură mișcări naturale și o atracție sporită. Cauciucul special din care este fabricată năluca este foarte elastic și flexibil, permițând astfel multe capturi fără a suferi daune majore. Este o nălucă excepțională pentru exemplare mari!
Specificații:
Tip nălucă: soft
Model nălucă: creatură
Lungime: 3,5cm
Ambalaj: 1 buc./plic
DAIWA D-FROG – Walk the frog
Cod producător: DAIWA D.15605.106
În timpul verii, broaștele reprezintă o pradă ușoară pentru știucă, somn și avat. Noul D-FROG poate fi ușor de prins la suprafață, în cazul în care pentru acesta se foloseste tehnica Walk The Dog. Costrucția specială inner-tunnel-construction împiedică pătrunderea apei în interiorul corpului pe lângă cârlig. Ancora dublă puternică este integrată în corp, pentru a permite o prezentare fără probleme în zonele cu vegetație, fără agățături frecvente.
Specificații:
Tip nălucă: soft
Model nălucă: creatură
Lungime: 6cm
Culoare: verde
Greutate: 17g
SAVAGE GEAR 3D WALK/POP FROG – I am a Savage, yeah, walk and pop
Cod producător: SAVAGE GEAR F1.SG.62026
Detalii superbe și un profil realist. Picioare din skirt silicon. Realizat în 2 modele, Walk, care trece peste suprafata vegetației si Pop Frog, care face un sunet profund plopping cu efect de atracție puternic. Ambele modele se realizează pe cârlige duble ultra ascutite și cu cârlig detașabil! Superb pentru bas și știucă!
Detalii scanate
Acțiune excelentă pe recuperare sau popping
Corp PVC moale, cu picioare de skirt siliconic durabil
Cârlige duble ultra ascuțite
Specificații:
Tip nălucă: creatură
Model nălucă: Top-water
Lungime: 5,5cm/7 cm
Greutate: 14g/20 g
SAVAGE GEAR HOP POPPER FROG – Hop, Hop, pop, till we drop
Cod producător: SAVAGE GEAR F1.SG.77441
O broasca care poate fi acționată imediat, fără efort sau iese prin acoperire. Fie că este vorba de vegetație abundentă, obstacole la suprafață sau în imediata periculă de suprafață, Hop Popper este gata să scoată răpitorii din habitatul lor.
Detalii pictate manual premium
Cârlig Frog cu deschidere largă
Vârful cârligului orientat în sus pentru o rată de înțepare crescută
Recuperare fără efort și acțiune de popping
Skirt din cauciuc premium
Specificații:
Tip nălucă: Creatură
Model nălucă: Floating
Lungime: 5,5cm
Greutate: 15,0g
JACKALL GAVACHO FROG – Oare broaștele japoneze au alt gust?
Cod producător: JACKALL JA.807166323
Seria GAVACHO a fost o fuziune de acțiune live și atractivitate. Pești momeală care vor să scape la un moment dat și / sau insecte ce se luptă la suprafața apei în alt moment. O fuziune dimensională a diverselor elemente la care bass-ul reacționează.
Gama include GAVACHO FROG, care s-a impus ca o broască „de pescuit” cu ușurință la utilizare și foarte eficiente, și SPIN GAVACHO, un model cu dimensiuni reduse, mai specializat pentru situații dificile. Acoperă totul, de la pescuitul heavy până la pescuitul de finețe.
Designul unic al cupei creează picături fine de apă care induc atacurile și, în același timp, permite o întoarcere rapidă a peliculei de apă cu o distanță de parcurs redusă. Echipate cu skirt din silicon.
S-a adoptat o setare cu trei capete care scoate în evidență skirt-ul din silicon care are o atractivitate puternică și suprimă distanța de mișcare inutilă pe trei direcții. Acționează ca o frână pentru a suprima balansarea și scurta distanța de mișcare în timpul activării și opririi.
Cârligul original contribuie la cuplarea inițială în timpul înțepării și la îmbunătățirea performanței de penetrare. În plus, cârligul este găzduit într-o formă a corpului tridimensională, realizând un echilibru perfect între rata de agățare și rata de conectare.
Există gamă de două dimensiuni, o dimensiune originală de 69 mm / 16,0 g și o dimensiune spin de 46 mm / 6,2 g. Acceptă o gamă largă de tehnici de la tehnicile heavy până la cele fine declanșate de rotativă.
Specificații:
Tip nălucă: Creatură
Model nălucă: Floating
Lungime: 4,6cm/6,9cm
Greutate: 6,2g/16g
LIVE TARGET HOLLOW BODY FROG – Broscărie, țintă vie
Cod producător: LIVE TARGET LT.FGH45T519
Hollow Body Frog are toate atributele unei năluci care prinde pește mare; anatomie, culoare detaliată și acționare facilă ridicând plăcerea pescuitului cu topwatere la un nivel cu totul nou. La prezentare, corpul moale al nălucii se strânge ușor iar cârligul dublu înțeapă fără dificultate. Folosit în mod ideal în zonă cu vegetație abundentă la suprafață, designul permite pescarilor să arunce în zone dificile. Mergeți acolo unde alte năluci top water nu sunt eficiente.
Specificații:
Tip nălucă: Hollow Body
Model nălucă: Floating
Lungime: 4,5cm/5,5cm/6,5cm
Greutate: 7g/18g/21g
LIVE TARGET FREESTYLE FROG – FrogFunk MC’s freestyler
Cod producător: LIVE TARGET F1.LT.FSF75T512
Tehnologia Injected Core Technology (ICT) dezvoltată de LIVETARGET, creează o nalucă soft extrem de versatilă care este eficientă atât la suprafața apei cât și între straturi. Inner-Core prezintă un profil cât se poate de realistic, în timp ce acoperirea Exo-Skin, cu picioarele verticale în formă de V, îi conferă broaștei acțiunea tentantă care atrage răpitorii către suprafață.
Specificații:
Tip nălucă: Soft
Model nălucă: Creature
Lungime: 7,5cm/9cm
Ambalaj: 2 buc./plic