Ora de spinnerbait la Lapland Pike

 Ora de spinnerbait la Lapland Pike

This is ten percent luck,
Twenty percent skill,
Fifteen percent concentrated power of will,
Five percent pleasure,
Fifty percent pain,
And a hundred percent reason to remember this name. Spinnerbait!

Spinnerbaitul a fost laitmotivul Lapland Pike 2021 începând din timpul antrenamentelor pe care le făcusem împreună cu Stefan Trumstedt în urmă cu două luni pe râul Ångermanälven, pista competiției. După două zile de pescuit și suficient de multe știuci prinse, am descoperit câteva locuri fierbinți, iar ca năluci au dat randament spinnerbaiturile Berti și Strike Pro Pig Shad Jr la mine, iar la Stefan, să vezi surpriză, Miuras Mouse. Ei, supriză, glumesc, desigur, surpriza a venit de la spinnerbait. A fost de departe cea mai productivă nălucă, clar era momentul ei, după cum am așteptat și încercat ani de zile în Suedia.

Într-adevăr, totuși, cele mai mari stiuci au venit (ca de obicei) la Miurasul lui Stefan, după cum puteți vedea în acest videoclip din timpul antrenamentului.

In spinnerbait we trust, since 1951

De la primul spinnerbait Berti pe care l-am pescuit în Delta Dunării pe la sfârșitul anilor 90’ și până în ziua de azi, nu cred că am mai descoperit o altă nălucă mai eficientă în căutarea știucilor. Versatilă, putând să o pescuiești în toate palierele de apă la viteze de recuperare diferite, turbulentă și extrem de vizuală, grație paletelor metalice și skirtului colorat, poți acoperi cu această nălucă foarte multă apă într-un timp scurt. Și nu place numai știucilor, cum a povestit Petre German într-un articol de pe Rapitorimania.ro în urmă cu 8 ani. De-a lungul timpului am rămas fidel spinnerbaiturilor Berti produse de Eugen German, acestea fiind protagonistele multor partide reușite de pescuit la știucă în România și peste hotare. Bref, spinnerbaitul este o nălucă pe care orice pescar de știucă ar trebui să o aibă în trusă, să o învețe și să o pescuiască dându-i cea mai mare încredere. Și nu spun numai de cele făcute de Berti, încercați-le cu aceeași încredere și pe cele de la Daiwa, Jackall, Savage Gear, Mustad, Strike Pro, toate prind pești și deopotrivă pescari. A, era să uit, uneori este bine să le pui și cârlige de trailer, alteori nu. Acum, dacă tot suntem la lecția de spinnerbait, lansați un ochi și pe aici pentru câteva extra ponturi.

Back to the spinnerbait, back to the future, back to Lapland Pike

Odată întors în țară cu informațiile acumulate din antrenamentul făcut pe râul Ångermanälven, Eugen mi-a refăcut stocul de spinnerbaituri, trei culori speciale pe care le-am creat împreună, în primul rând pentru Suedia, dar și pentru apele de pe la noi. Sau pentru orice apă, știucă să fie, că nu prea mai este. Bineînțeles că am împărtășit informațiile despre spinnerbait, Pig Shad și Miuras Mouse cu Andrei Sava, Robert Boanță, Ciprian Hrișcă, Cristi Albu, aceștia urmând să participe și ei la festivalul de pescuit la știucă Lapland Pike. Albu a zis că pentru el în Suedia, pentru știuci mari,  există doar spinnerbaitul Savage Gear Da Bush, restul nu mai contează. Hrișcă a zis că are de la Custino toate nălucile mari din lume care prind știuci gigantice în Suedia, Sava m-a pus să îi comand de la Stefan Trumstedt patru Miuras Mouse d-alea “cu care dă el”, Boanță a bombănit ceva cu Kubira, un fel de Pig Shad, dar fără cap de porc și miros înțepător (face ravagii cu el pe la stația 11 francezul nostru Sylvain Remetter). Dacă tot a venit vorba de francezi îndrăgostiți de meleaguri străine…păi dacă te duci la pescuit in sudul Laponiei, cel mai tare ghid de pescuit din Suedia era fără doar și poate Alban Regnoult, șef la știuci, bibani, păstrăvi și lipani și toți peștii care înoată în apropierea domeniului Lappland Pro Natur din Laponia de Sud. Păi nu l-am întrebat noi ce și cum?

The french connection, Alban Regnoult and spinnerbait, Lapland Pike

Cu multă pălincă, precum se vede și în filmări, usturoi, mamăligă, ace, brice și carice, oale și ulcele, bagaje doldora de năluci, o bazooka plină cu 20 de lansete și multă voie bună am atacat prima redută din Suedia în câștigarea Lapland Pike la Lappland Pro Natur. Un fel de Podul Înalt pe care trebuie să îl treci dacă vrei pești mari în imediata apropiere a comunei Åsele. Aici ne așteptau, ca de obicei, învățămintele lui Alban. Reconfirmarea informațiilor dobândite în antrenamentul anterior venită de la francezul nostrum Zeu Al Pescuitului, lansetele ajunse întregi și pregătite, Doamne Ajută, alt Zeu ne-a ajutat, plus lansete de rezervă, nălucile prinzătoare în traistă, vocea și talentul meu, plus că știu și oleacă de bătaie, că am mai luat, Stefan Trumstedt era pe drum spre noi, ce putea să mai lipsească pentru a câștiga un concurs perfect? Puțin noroc, poate. Să fie spinnerbait!

Lapland Pike Spinnerbait Rush Hour

Dacă ar da o ploicică… A dat. Antrenamentul oficial Lapland Pike a udat concurenții până la piele, peștii nu erau activi, așadar am preferat să nu mai intrăm pe apă până în ziua concursului pentru a nu ne da planul peste cap. Un plan simplu, jumătate de zi în stânga râului în aval, jumătate de zi în dreapta, în amonte, Stefan slow fishing cu Miuras Mouse, eu powerfishing cu spinnerbait. Zis și făcut, după prima jumătate a zilei fără rezultate, punctau cele mai mari 5 știuci peste 70 centimetri, verificăm clasamentul și vedem cum Andrei și Robert încep să încarce știucă după știucă. Îl sun pe Andrei, care îmi spune: “Bah, cum dau astea în Miuras Mouse, e de Doamne ferește! Veniți încoa’”. Erau fix în celălalt capăt al râului, unde aveam în plan să pescuim în a doua jumătate a zilei de concurs. Mai verificăm două locuri fierbinți, canci, mai avem aproximativ două ore pe pescuit la dispoziție, Andrei și Robert își punctează între timp cei 5 pești, așadar, pornim în trombă către locul fierbinte aflat la zeci de kilometri distanță.

I just called to say spinnerbait

Nu cred că drumul a fost mai lung de 30 de minute, dar de la adrenalină a părut o eternitate. Ajungem pe zonă, îi depășim pe Andrei și Robert și găsim o zonă promițătoare la un kilometru distanță de ei, o insula scufundată plină de vegetație până la rasul apei. It’s spinnerbait time, baby! În mai puțin de o oră avem deja peste 8 știuci la barcă, 7 la spinnerbait și una la Strike Pro Buster Swim, cu 5 pești punctabili, cel mai mare 97 centimetri, urcăm direct pe locul 1, peste Andrei și Robert. Normal că sună telefonul, răspund, Andrei întreabă sec “La ce?”, rostesc cuvântul magic și îmi închide. La 10 minute distanță și 10 minute înainte de finalul manșei se aude un strigăt de victorie. 118 centimetri, spinnerbait, Robert Boanță. În rest n-a fost mare scofală, a prins monstrul.

This is Lapland Pike and spinnerbait is our weapon. Or Gupie? Or Pig Shad Jr?

Și cum nici o zi de pescuit nu seamănă cu cealaltă, a doua zi de concurs n-a mai fost la fel, nici pentru noi, nici pentru Andrei și Robert. Presiunea pusă pe acel loc, majoritatea concurenților venind a doua zi peste noi, și-a spus cuvântul și în rezultatele noastre. Eu și Stefan a mai adus două știuci mici la barcă și am mai scăpat una (locul 3 – 399cm), Andrei și Robert au mai ridicat media cu câtiva centimetri (locul 2 – 412cm), dar fără a influența clasamentul, pentru că din spate a venit pe locul 1 echipa suedeză Pike Knuckles, Martin Ajnefelt și Jens Jonsson, cu o medie de 467cm din 5 știuci. Cea mai mare captură a rămas la Robert, greu de bătut, de fapt, la cât bulan a avut, cu încă o știucă de 117cm prinsă cu trei zile înainte pe același râu la Lappland Pro Natur, era singurul care își putea bate recordul Lapland Pike. La spinnerbait, of course. Și totuși nu a fost numai despre spinnerbait, echipa câștigătoare, Pike Knuckles a prins peștii cu Strike Pro Pig Shad Jr și Guppie.

We are Lapland Pike

Anul acesta Lapland Pike a luat o pauză și sincer îmi lipsește această competiție la care particip de mulți ani de zile. Unul dintre considerente a fost să nu se suprapună cu competiția Nordic River Pike Open organizată de Daniel Robertsson fix în aceeași perioadă, pe 19-20 august, râul Umeälven, Lycksele. Competiția este open, poate participa oricine și contează ca etapă în campionatul național de pescuit la răpitori din barcă din Suedia. Încă mă mai gândesc, să mă duc, să nu mă duc… Voi ce ziceți?

Daca ti-a placut, apreciez orice SHARE

Andy Arif

https://andyarif.ro

Pescuitul este o joaca frumoasa, atunci mai ales atunci cand o iei in serios. Copil de pescar, tata de pescar, prieten de pescar, povestitor, calator, iubitor de natura, visator in aceasta minunata lume a pescuitului. Fie ea vorbita, scrisa, foto, video sau online.

Postari asemanatoare

lasa un raspuns

ro_RO
Powered by TranslatePress
Blog Aventuri La Pescuit cu Andy Arif
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.