Pescuit din caiac, Dresor de cleni și mrene, Jackall Chubby, capitolul 1
Pescuit din caiac? Eu? Niciodată. M-am jurat. Dar știți vorba aceea, niciodată să nu spui niciodată. Și da, mi-a fost frică. Atât de frică încât în primă fază am refuzat categoric, apoi cu blândețea lui Zoli și caterinca lui Mălin coroborate m-am trezit pescuind din caiac. Eu. Da. Probabil am avut și un semi atac de panică, pentru că, pe lângă lanseta de spinning și voblere, camera video, ace, brice și carice, m-am urcat în caiac inclusiv cu echipamentul de flyfishing. Asta așa, probabil, ca să mă gândesc la ceva frumos în timp ce fac bâldâbâc din caiac cu toate echipamentele de pescuit, video, baterii externe, haine și te miri ce mai are un pescar normal la cap care nu se urcă de obicei în caiac.
Cu ce am pescuit din caiac?
Sincer, aveam mai multe lansete la mine, dar, într-un moment de luciditate, printre multe momente de panică, pentru că era vorba de pescuit din caiac și mișcări limitate, am ales fără ezitare unul dintre combo-urile cu care pescuiesc de mai bine de 15 ani la cleni trecuți de prima tinerețe. Respectiv lansetă Daiwa Steez FlexLite MLFSA 1/32 – 1/4oz, mulinetă Daiwa Infinity Q 2000, pe vechi, cu tambur de Daiwa Sol, că se potrivesc, fir monofilament Stroft GTM și… tamtararaaaaam, vobler Jackall Chubby, branduit Illex. Pentru mine unul, Chubby este campion en-titre în pescuitul cleanului, și nu numai, atât pe râuri, cât și pe lacuri. Da, de mai bine de 15 ani. Și toate cele de mai sus. Mda, e clar, am îmbătrânit. Apropos de îmbătrânit…
Unde și la ce am pescuit din caiac?
Pe scurt, am fost pe râul Garam (Hron în slovacă) din Slovacia, în apropierea orașului Sturovo și îl las pe, din nou, pe Mălin să nareze. Pe “lung” puteți citi în articolul “Unora le place mreana” sau vizona cele șase episoade “Regele Garam” din seria “Expediții la noi acasă” pe Fishing and Hunting Channel.
“Cel mai palpitant capitol al filmărilor de pe Garam a fost pescuitul în drift, coborând pe râu aproape 6 ore, sub atenta îndrumare a ghidului profesionist de pescuit Zoltan Szabo, cel care ne-a pus la dispoziție caiacele. Nimic nu se poate compara cu acest gen de pescuit, cu permanenta schimbare de peisaj, cu locurile de pescuit care se derulează în permanență și pe care nu trebuie să le ratezi. Să vâslești pentru a controla caiacul, să filmezi și să pescuiești, totul fără a risca o baie în apă rece, iată adevarata provocare. Iar când ai la capătul firului un clean nărăvas, totul trebuie ridicat la puterea a doua. în linii mari pescuitul din caiac pe râul Garam are ca specie țintă cleanul, dar și bibanii și avații intră în joc fix atunci când te aștepti mai puțin. Influența Dunării se resimte pe ultimii kilometrii ai râului, iar apariția unei mrene corpolente în ancorele voblerului, nu este chiar un accident izolat. Totul este să îți păstrezi calmul și să controlezi în egală măsura peștele și caiacul. Pentru că râul este plin de capcane.”
Cu cine am pescuit din caiac?
Când spui Multisuli, spui Zoltan Szabo și implicit multiplicatoare, baitcasting, scule japoneze și pescuit din caiac la level Jedi. O experiență pe care, sincer, îmi pare rău că nu am încercat-o până la vârsta asta. O coborâre la pescuit din caiac cu Zoli, de o zi, 8-10 ore, costă 100 euro de persoană. În banii ăștia, care mie mi se par prea puțini, ai parte de un super pescuit la clean, mreană, avat, biban, șalău și posibil somn, de toate sfaturile profesioniste pentru pescuit din caiac de care ai nevoie, multă voie bună și distracție garantată. Mai rar asta în zilele noastre, nu?
Mai pescuiesc din caiac?
Da, am mai pescuit din caiac și anul acesta, ceea ce vă scriu acum și ce ați văzut în videoclip s-a întâmplat anul trecut. Anul acesta am reluat aceeași expediție, dar de mai sus, de unde izvorăste râul Garam, cu pescuit la păstrăv, apoi am coborât din nou cu caiacul, cu Zoli, bineînțeles, probabil la începutul anului viitor se va lansa o nouă serie de episoade pe F&H Channel. Până atunci, pentru că mulți dintre voi m-ați întrebat dacă mai fac asta sau m-ați invitat la pescuit din caiac, atât în România, cât și pe afară, vă spun sincer că nu o fac singur. Cu Zoli da, mă las pe Garam până la Giurgiu. Chiar și noaptea.
Cât de mișto este la pescuit din caiac?
E foarte mișto. Accesezi locuri în care nu ai ajunge niciodată de pe mal sau din barcă, iar poziția la nivelul apei îți permite să pescuiești super tehnic pe sub copaci. Cât de comod este? Cu caiacul lui Zoli, Jackson Big Tuna, și eleganța lui de a te pune pe locuri, este foarte comod. Asta după ce începi să relaxezi toți mușchii încordați aiurea de stresul picajului în apă. De conexiunea cu natura nu mai zic, este vis, vă imaginați. Dacă v-a trecut vreodată prin cap să încercați pescuitul din caiac și nu ai făcut-o, eu zic să nu mai stați pe gânduri, voi pierdeți. Un bun exemplu, că deh, cine nu are bătrâni să își cumpere, este Cristi Anghelina. Anul acesta, de la primul contact al caiacului cu apa și până la sfârșitul CNS Spinning Caiac ALRS 2023, a prins o mica armată de pești și un post de titular în echipa care ne va reprezenta la Campionatul Mondial De Pescuit La Răpitori din Kayak FIPS 2023, Italia. Simt că vă întrebați dacă a făcut bâldâbâc… ei, bine, da, de două ori. Dar eu?
Am picat în apă la pescuit din caiac?
Se spune că nu ești un adevărat caiacist până nu te răstorni cel puțin o dată cu caiacul. Și cum mie îmi place să duc lucrurile până la capăt, am făcut-o și pe asta. Exact de ce îmi era frică, de aia nu am scăpat. Altfel, un duș rece de toamnă, în care pierzi o parte din echipamentul de pescuit și strici o parte din cel video, dar ieși teafăr și nevătămat la mal, îți poate aduce un zâmbet tâmp pe buze și să apreciezi din ce în ce mai mult orice clipă petrecută la pescuit alături de prieteni. Avem și dovada video, filmată pe două camere, caz de Tik Tok, am mai pus câte ceva pe acolo. În fine, îl aștept cu mare interes și pe Andrei Sava, că prea face în ultima vreme live-uri și materiale video din caiac și nu s-a răsturnat niciodată. Tati, vrei să fii profi până la capăt, păi, bâldâbâc!