Pescuit în Irlanda cu Fishing Away: test de ploaie, grătar pe barcă, păstrăvi și știuci de vis!
Ce am testat la pescuit în Irlanda? Păi în primul rând pe mine, pe Voicu Alexandru Gabriel, pe Cox, echipamentele de ploaie, bocancii, mâinile, ochii și picioarele, carnea de pe noi și de pe grătarul din barcă cu vită și berbec, berea Guinness și whisky-ul Jameson, știucile și păstrăvii de pe lacul Lough Ree și râul Shannon, năluci, fire, lansete, mulinete, voie bună, râs mult, ace, brice, bărci, motoare și carice. Ude. It’s all about Fishing Away!
Pescuit în Irlanda, The Wet and The Furious
Normal că în Irlanda plouă, mai ales la pescuit, când merg eu. Făcând abstracție de norul meu propriu sociopat care mă urmărește și mă plouă oriunde aș merge la pescuit, înainte să plec în Irlanda chiar m-am pregătit sufletește de ploaie. Pentru că da, în Irlanda plouă des și mărunt mereu, dar ce să vezi, în octombrie cică începe sezonul ploios. Filez ca la un joc de poker prognoza meteo pe net, zona Athlone (Lough Ree) și, bineînțeles, am full house de coduri portocalii cu vânt și ploaie. Fac recalculare bagaj, două costume de ploaie, două perechi de bocanci și haine cu nemiluita. Înainte de plecare, știindu-mă cu ploaia, Gabi îmi dă mesaj:
“Hai să îți fac oleac’ ziua mai bună. Se încălzește blană de mâine, vânt moderat toată săptămâna și ploi slabe. N-o să fie nic pe jumătate din ceea ce îți imaginezi tu. Dacă totuși crezi că aduci după tine potopul, poți să faci un popas la biserică, știu una bună în Dublin, duhovnic iscusit, toate cele…”
I-am zis să îi trimită direct acatist, să îi dea duhovnicului cu virgulă. Înainte să ne urcăm în avion Cox m-a mai întrebat o dată: Băh, tu ești sigur că vrei să mergem în Irlanda, în octombrie, pe ploaie? All in, păi da, no?
Ulltima zi de pescuit în Irlanda la păstrăv, întâia zi de “dacă ar da o ploicică…”
O zi de pescuit în Irlanda am ratat-o pentru că zborurile de compania Ryanair ajung noaptea în Dublin la orele 00:50, plus încă jumătate de oră de recuperat bagajul special cu lansete, plus încă o oră și jumătate până în Athlone, plus câteva beri, un pahar de whisky, două, plus povești de pescuit, ne-a apucat dimineața cu bagajele nedesfăcute. N-a mai fost nici creier, nici ficat să mai ieșim pe apă. Planul era să pescuim două zile la păstrăv (atât mai aveam până începea prohibiția) și restul la știucă. A doua zi ne-am luat inima în dinți, toate hainele de ploaie pe noi și am pornit în căutarea păstrăvilor. Vântul destul de tare, dar suportabil, ploi scurte și dese, la fel suportabile (că deh, Irlanda) aveau doar să vestească ce va urma. Simțeam și eu, arătau și radarele meteo ceva cu roșu și portocaliu că se apropie, normal că și peștii s-au pus pe burtă. Am prins doar câțiva de 30-35-40 cm, nu pe aceștia îi vizam, ci pe cei de 60 cm plus, păstrăvi pe care îi vedeam pe sonar și îi visam din pozele lui Gabi. Superbi, nu există ceva mai frumos pe lacurile din Irlanda ca păstrăvii aceia. Mă rog, atât s-a putut, să mutăm teleobiectivul la știucă și potop, no?
Prăpăăăăd, a prins cel puțin 36mm de ploaie și vânt de 100 km pe oră la pescuit în Irlanda
Ei bine, așa a început, așa cum nu speram să fie, dar știam că va fi la pescuit în Irlanda. Cel puțin pentru mine. Mi-a zis Gabi că există două astfel de perioade pe an, bine știute ca timpi, în mod normal nu trebuia să se întâmple așa dacă ar fi mers oricine altcineva decât persoana mea. L-am convins și pe Gabi în cele ce au urmat. Ei bine, dragii mei, și a început ploaia, nu ploaie, potop, ce ați văzut în videoclip e așa, trailer, a început o ploie trecătoare, de a trecut prin tot. Prin haine impermeabile, prin noi, prin telefoane și camere video. Dar am rezistat, am pescuit, am prins și ceva știuci mari, dar nu pe cele pe care le vizam. Again, mai dă un ochi prin pozele lui Gabi. Zilele următoare se anunțau vânturi între 80 și 100 de km la oră, la asta nu mai aveam cum să rezistăm pe barcă. Și în niciun caz pe lacul Lough Ree. Să mergem pe râul Shannon, no?
Shannon, you crazy river
În ciuda prognozei meteo, ce să vezi, dimineața nu ploua, nu bătea vântul, până când credeți? Am pus liniștiți barca la apă, am mers încrezători în semnele Bărbosului, am mers încrezători pe locurile fierbinți și la prima lansare… surpriză! Nu, nu știucă mare, potopul! Și vânt, și ploaie. 70-80 km și 30 mm la oră. Cineva râde de noi, e clar. Iar am rezistat, iar am prins câte ceva, iar am mai dat un ochi prin pozele lui Gabi. Dăm pe repede înainte mai departe, barca a ieșit total din schemă, singura soluție viabilă să mai pescuim fiind abordarea de pe mal. Au urmat două râuri superbe, drumuri și peisaje irlandeze de vis, pești apatici, dar și ceva știuci mai îmbrăcate. Ratate. Le întelegem și pe ele, că la vântul ala de 100 de km la oră, cam așa se intensificase, e greu să stai și sub apă, da barem să iei năluca în gură cum trebuie. Că și nouă abia ne stăteau țigările în gură, știuca și berile în mână, no?
Ploaie nu trece prin stomac, dar curcubeul trece prin cerul gurii?
A mai dat totuși Bărbosu’, dragul de el, o zi frumoasă cât să mai ieșim o zi cu barca. Cu curcubeu, nu unul, două, cu vreme frumoasă, cu o știucă de 91 cm, din nou, atât s-a putut de această dată, pentru vise mai dați un refresh prin pozele lui Gabi. La capătul curcubeului n-am găsit oala cu aur, dar am avut un grătar pe barcă, cu fum să ne vezi de departe, de a meritat toți banii leprechaun-ului. Vita Angus și berbecuțul irlandez sunt ceva deosebit, obișnuit în Irlanda, cam așa cum este la noi muștarul de Tecuci. Și la preț și la gust, se găsesc până și în benzinării, jur. Stropite cu un vin roșu sau o bere Guinness, după preferințe, pe barcă, cu pâine prăjită, într-un peisaj și pe un lac superb, e greu de exprimat sentimentul în cuvinte, fotografii sau în video. Propun să mergeți acolo și să încercați pe papilele voastre gustative, no?
Jur că nu mai merg la pescuit în Irlanda decât cu…
Păi să vă zic și de echipament de pescuit, ace, brice și carice. Sigur v-ați mai uitat încă o dată prin pozele lui Gabi și ați pus Irlanda pe hartă în 2025, și vă întrebați ce să vă luați la voi? De ploaie v-am mai zis aici, chiar dacă vin eu sau nu, în Irlanda plouă mărunt mai mereu. Luați ce vreți, de unde vreți, cum vreți, cum credeți, dar dacă picați pe cele trei perioade de ploaie (alea două tradiționale și cea când vin eu) să știți că ploaia trecătoare trece și prin material de 30000 mm dacă nu stai în picioare (a avut și Gabi probleme pe partea stângă). Pentru mine, secretul a fost să fiu un pic supărat, să bag sub costum o geacă puf și la picioare două rânduri de indispensabili (izmene pe românește). Bref, un mix bun, nu m-a atins ploaia la piele în varianta salopeta Bib&Brace, plus geacă Wading Olive. Aaaa, și nu am stat jos, ci drept și cinstit! Încă un pont de haine pentru ploaie, nu povești sau firme pescărești, l-am prins în această ieșire de la Cox. Cu o geacă și pantaloni de la Outdoor Research a fost cel mai uscat dintre noi, în ciuda echipament light care nu cântărește nici prea mult la bagaj. Se vede și pe video că ne-a înfrânt, no? Anyways, de reținut acest brand.
Ce le place știucilor în Irlanda
Eu unul, fie că este Irlanda, Suedia sau orice altă destinație cu știuci respectabile, le servesc cam același meniu, un meniu pe care l-am regăsit ca numitor comun și în trusele (multe) ale lui Gabi. Nu mai este nicio surpriză, deci, recapitulare, cei 5 de la Strike Pro care au speriat nordul: Miuras Mouse, Buster Jerk, Guppie, Pig Shad, Wolf Tail. Mai arunci și o mână de spinnerbait-uri Da Bush, plus câteva oscilante mari de la Berti și ai cam tot ce îți trebuie. Am mai simțit nevoia de niște voblere minnow suspending, nu le-am avut la mine pentru că nu mai aveau loc în bagaj, aia e, data viitoare. La categoria lansete, iar este simplu, cele două Daiwa Tournament de suflet cu mulinete Exist și Certate pentru fetele de la oraș și o rangă de cast BFT Lizzard pentru fetele de la țară, cu un multiplicator BFT Instinct au fost, sunt și vor fi tot cee ace am nevoie. Ambele BFT cu semnătura Stefan Trumstedt se găsesc la un preț decent. Ițe am pus Daiwa J Braid și Multicolor, fire de buget în caz că vă întrebați.
Ayu cine ești tu maică?
La păstrăv, cum v-am spus mai sus, n-am apucat să pescuim pe cât am fi vrut, ne luăm revanșa anul viitor, cu siguranță. La sugestia lui Gabi am luat câteva voblere Jackall Tricorol, majoritea culoare Ayu, că așa a zis și așa îmi plac și mie. Le-au plăcut și păstrăvilor, mici, dar rari pentru noi de această dată. Oricum, niște voblere genial atât ca look, cât și ca evoluție și castibilitate. Am mai aruncat în trusă o mână de oscilante Taifun, fără de care nu plec niciodată la păstrăv. Și nu numai la păstrăv, am mai povestit pe aici. Apropos de povestit și de plăcut, în Irlanda am dat la apă și combo-ul Airity, programat initial pentru pescuit la mreană și clean cu cheburashka, dar am zis să îl încerc și la păstrăv. Vis, un allrounder pe care vi-l recomand pentru orice aplicație de pescuit la clean, mreană, păstrăv cu gume, voblere, oscilante, cicade și ce vă mai trece prin cap cu greutăți între 3 și 12 grame. Am testat și noul fir Daiwa J-Braid Grand, de buget. La prețul ăsta, like, no?
Întrebarea românului, cât costă la pescuit în Irlanda?
Fishing Away este un program de pescuit la păstrăv, biban, știucă și poate, în curând, sea bass, în Irlanda, în fază incipientă, în teste. De ce incipientă, că Gabi are tot know-how-ul unui ghid de pescuit profesionist și știe apele irlandeze ca în palmă? Incipientă pentru că el și Bianca au pornit acest proiect, Fishing Away, în urmă cu un an de zile. Ha, ha, pot spune că le-am fost naș, păi le-am făcut baie, no? Lăsând gluma deoparte, e mult suflet pus în proiectul asta ca totul să fie perfect pe viitor. Pentru mine a fost și acum, de la experiența pescuitului și a peștilor pe care îi visăm cu toții, până la peisajele istorice și deliciile culinare. Irlanda are multe comori ascunse, iar Gabi ar putea să câștige Master Chef cu o mână în buzunar și cealaltă pe lansetă. Bine, bine, dar cât costă? În 2025 fiecare grup va avea o ofertă personalizată pe dorințe și nevoi, cazare (hotel sau airbnb), masa (și pe barcă, pfff cum e vita aia, Doamne), pescuit la știucă și păstrăv, transfer de la aeroport, vizite ghidate, vrute și nevrute. Cert este că nu vă va costa mai mult decât un sejur în Delta Dunării, cu tot cu biletul de avion inclus, cereți o ofertă și îmi veți da dreptate. Apropos, înainte să vă programați orice ieșire la pescuit, oriunde, oricând, da-ți-mi un semn să vă zic dacă sunt și eu pe acolo, că voi fi. Ca să vă luați de ploaie, no?