Pescuit la biban cu tehnica plomb palette!

Pescuitul la biban cu tehnica plomb palette am invatat-o de la Cristi Anghelina intr-un concurs LRS pe lacul Bicaz. Prindea biban dupa biban cu o naluca ciudata, grea, cu care ajungea repede pe fundul apei de 7-8 metri. La sfarsitul mansei l-am rugat sa imi arate naluca si sa imi poesteasca mai multe despre aceasta tehnica plomb palette.

Biban Personal Best

Un an mai tarziu, cu tehnica invatata si cu cateva plomb palette imprumutate de la Cristi aveam sa imi prind bibanul meu record. Tot pe lacul Bicaz, tot in cadrul unui concurs, BibanMania, dar din pacate, in atrenament. Un biban de 1,5 kilograme si 42 de cm pe care il puteti vedea in video de mai sus. La scurt timp dupa acasta intamplare fericita l-am rugat pe Cristi sa ne povesteasca mai multe despre aceasta naluca numita plom palette.

De la Cristi Anghelina citire

De plomb palette am auzit prima oară în urmă cu un an şi ceva de la fratele meu, care a fost invitat la o partidă de pescuit bibani pe Sena. A prins şi el, în dulcele stil clasic al jiguitului în dinţi de fierăstrău, însă rezultatele partenerilor de pescuit i-au dat de gândit. “Zvonul” a ajuns şi la mine, am studiat “problema” pe internet, mi s-a părut interesantă şi, cu gândul la şalăi şi bibani, am făcut comandă.

Montura plomb palette

Foarte răspândit în Franţa, plomb palette sau plomb tirette este preferat în pescuitul pe verticală al bibanilor însă cu timpul şi-a găsit aplicaţii și la alte specii de răpitori. Această montură derivată din dandinetă, presupune un montaj special, uneori mai simplu, alteori mai complicat. A fost inventată de Christian Cochard și se poate comanda de pe siturile de pescuit din Franța.

Tehnica de pescuit – trei stiluri

1. pe verticală – în apă mai mare de 1,5 m; montura este lăsată pe fundul apei şi este animată prin mişcări repetate pe verticală; adaptăm amplitudinea şi frecvenţa mişcărilor în funcţie de adâncimea apei şi tiparul de hrănire al peştilor;
2. lansat – similar pescuitului la jigging, cu recuperarea monturii în stilul “dinţi de fierăstrău”;
3. târâş – preferat în special în zonele în care substratul este acoperit de sedimente.

Prima captura, pescuit la salau

Primul pescuit cu plomb palette l-am făcut pe Valea Argovei, la şalău, acompaniat de fratele meu, care mi-a dat indicaţii în legătură cu animarea monturii, după experienţa pescuitului în acest stil pe Sena: două mişcări bruşte şi destul de violente, urmate de pauză de circa o secundă, apoi ciclul se repetă. Echipament: lansetă medium, fir textil de 15 lb, plumb de 7 g; în locul monturii clasice (ancoră + tube) am folosit un cârlig de offset şi un shad cu coadă de grub. Condiţii: cocioc, vânt moderat, peşte mofturos. Pentru că am avut câteva “păreri” nefinalizate cu echipamentul de spinning, am hotărât să încerc plomb palette. Recunosc că nu am fost foarte încântat de stilul de pescuit, aşa că nu am insistat prea mult. Cu toate acestea, destul de rapid am reuşit să prind doi şalăi. În acelaşi timp, la jigging, fratele meu a reuşit să prindă trei.

Monturi si accesorii pescuit la biban tehnica plomb palette

Este important să ne adaptăm montura în funcţie de caracteristicile locului de pescuit. În zonele cu agăţături este de preferat să folosim monturi de gen offset, mai ales dacă pescuim lansat sau târâş, pentru a evita agăţăturile. Plomb Pallete se poate atasa direct pe firul principal al lansetei sau pe un forfac.Pentru atașarea ancorei (car a carligului) este recomandat să folosim noduri duble pentru un plus de rezistență.Se acopera nodul și tija ancorei cu un varnish rigid. Se pune o biluță de sticlă urmată de un opritor de silicon sau o alică de plumb. Urmează plomb pallete și gata montura pe forfac. O puteți închide cu o agrafă cu vârtej sau cu o buclă. Pentru montarea direct pe linia principală urmați pașii invers. Nu există reguli fixe în alegerea terminalelor la această montură. Se pot folosi ancore simple, cârlige offset sau chiar cârlige de pescuit la crap. La capitolul năluci chiar nu există nicio restricție. Merge orice gumă.
In pescuit la biban tehnica plomb palette este recomandat să folosiți un fir mai gros, rezistent la abraziune, pentru realizarea monturii. Miscările plumbului vor afecta rapid orice fir de diametru mai mic sau textilul. Fluorocarbonul este cea mai bună opțiune.
Cristi Anghelina
Citeste si ABC pescuit la biban by Cristi Anghelina

 

Daca ti-a placut, apreciez orice SHARE

Andy Arif

https://andyarif.ro

Pescuitul este o joaca frumoasa, atunci mai ales atunci cand o iei in serios. Copil de pescar, tata de pescar, prieten de pescar, povestitor, calator, iubitor de natura, visator in aceasta minunata lume a pescuitului. Fie ea vorbita, scrisa, foto, video sau online.

Postari asemanatoare

lasa un raspuns

Powered by TranslatePress