Pescuit la păstrăv cu Berti Taifun, tribut Metallica
“Arif, fă ceva cu pescuit la păstrăv, că m-am săturat de mrene!” îmi scrie Lenți într-un mesaj privat când i-am trimis ultimul videoclip din seria “Unora le place mreana”. Hmmm, pescuit la păstrăv, Lenți, aaa, am ceva cu Metallica și Berti Taifun filmat anul acesta în Suedia, îi răspund instant: “Următorul videoclip este pentru tine, promit, acum mă apuc de montat.”
@andyariffishing La cererea telespectatorilor… Jam Session Metallica, The Day That Never Comes. Bad Anglers For Life band cover, take two, fly fishing in Sweden. Enjoy
@andyariffishing Last Metallica cover, One, from And Graylings For All album. We are not professionals, but we sure like to pretend. #BadAnglersForLife #FlyFishing
Care-i treaba cu Metallica, Berti Taifun și pescuitul la păstrăv?
În ultimii ani am pescuit la păstrăv exclusiv în Suedia unde, împreună cu Roine, avem o trupă de cover Metallica, numită Bad Anglers For Life. Încă nu am avut concerte, dar și când vom avea, primul va fi pe scena din Umeå, iar Metallica va cânta în deschiderea concertului nostru piesa One. Nu ne recomandă vocea și talentul, dar avem un super manager, nu-i așa Lenți? Mai ales că îi cunoaște personal pe băieți. Până atunci, noi ne rezumăm la a ne antrena prin mașină și prin pădurile din Suedia.
Pescuit la păstrăv, Berti…And Justice For All
Coincidență sau nu, în anul 1988, când Metallica lansa albumul And Justice For All, Eugen German aka Berti punea mâna pe primul echipament de spinning al tatălui său, o lansetă Germina și mulinetă Avat. În același an, Metallica cântă live pentru prima oară în lume piesa …And Justice For All la Budapesta, iar Berti, pe lacul Bicaz, prinde primii cleni cu o rotativă numită, da, exact, Clean, primită cadou de la unchiul lui. De aici până la păstrăvi și oscilantele Taifun a mai fost un singur pas. Să îi spunem Chemarea Păstrăvilor?
Poansonul numărul 1 Berti, pescuit la păstrăv, înainte de Taifun
Prima linguriță “Taifun” pentru pescuit la păstrăv s-a născut câțiva ani mai târziu, prin 1996-1997, inspirată după un model de oscilantă suedeză, ca să vezi cum se leagă poveștile între ele. A fost al doilea poanson al lingurițelor Berti, după cel al osclilantei Austria, deși Eugen îl numea poansonul numărul 1. Știa el de ce. Am scris Taifun în ghilimele pentru că la acea vreme mica oscilantă nu purta acest nume și avea o dimensiune mai mică decât modelul actual. Ok, ați înțeles cum era cu poansonul numărul 1, dar care-i treaba cu poza “Metalica, Cazanul 1”? Nicio treabă. E o poză pe care mi-a trimis-o prietenul meu Ovidiu Neacșu care face tururi ghidate Art Nouveau și Deco la clădirile vechi din București și m-a dus cu gândul la Metallica, Berti, Suedia, pescuit la păstrăv, înainte să scriu acest articol. Nu știu de ce. Oricum, dacă vă interesează subiectul, Cazanul numărul 1 (sunt 3) face parte din instalația de încălzire a blocului ARO, construit în anul 1930, arhitect Horia Creangă.
One, Berti, Taifun, Metallica, București, anul 1999
Pentru prima oară în România, piesa One a fost cântată live de Metallica în anul 1999 pe stadionul Lia Manoliu din București. Tot în anul 1999, după mai multe modificări, mica oscilantă Berti pentru pescuit la păstrăv ajunge la forma actuală și este botezată după o cutie de praf de curățat pe care scria Taifun. Istoric, mai în glumă, mai în serios, Taifunul Berti a curățat mulți păstrăvi. În altă ordine de idei, eu la Taifun îi spun the One, pentru că… am mai scris aici:
“De pe mal sau din barcă, pe râu sau pe lac, în țară sau în străinătate, Berti Taifun este lingurița cu care am reușit să prind majoritatea speciilor de pești răpitori și nu numai. Avați, bibani, bibani americani, cleni, lipani, știuci, păstrăvi de toate soiurile, plătici, roșioare, somni, văduvițe. Șalău încă nu am prins, dar sincer nici nu am încercat. Mai nou am bifat și ceva specii marine, vezi aici. Dacă aș fi obligat să pescuiesc tot restul vieții cu o singură nălucă, ghiciți care ar fi? Castabilă și versatilă, o arunci departe și o poți pescui în suprafață, între ape, pe substrat, recuperare lentă sau rapidă, jigging sau cum îți mai vine să o animi, prinde al naibii de bine. Exact, Berti Taifun.”
Tot în anul 1999 Eugen participă la prima competiție de pescuit la răpitori organizată în Delta Dunării, de Arrow International, Cupa Rapala-Silstar, pe lacul Fortuna. 18 ani mai târziu, ca și un majorat, Eugen și Petre, frații Berti, ajung Campioni Mondiali la Pescuit din Barcă la Răpitori cu Năluci Artificiale FIPS 2017. Dar aceasta este altă poveste… cu oscilante și spinnerbait.
Bad Anglers For Life band is back, pescuit la păstrăv, Berti, Taifun, Suedia 2023
Performanța muzicală One cover pe care ați ascultat-o în videoclipul de mai sus a fost turnată anul acesta, în Suedia, zona Åsele, în timpul unei partide de pescuit la păstrăv pe superbele lacuri păstorite de Fiskelars, fix de ziua mea de naștere. Da, da… de ziua mea. “Ce vrei să faci de ziua ta? Facem o petrecere?” m-a întrebat Roine de dimineață. Nu. Normal că am ales să merg la pescuit, în acea superbă zi am bifat pescuit la lipan, pescuit la păstrăv și la știucă, urmează să vi le povestesc pe toate, pe rând. Cea mai mișto petrecere de ziua mea pe care am avut-o până acum. Dar Andy, o să mă întrebați, am văzut o carte cu Metallica în videoclip și poze, ce e cu ea? Am primit-o de la o prietenă dragă care mi-a făcut-o cadou de ziua mea când m-am întors din Suedia. Probabil auzise și apreciase cântările noastre din repertoriul Metallica. O super carte pe care v-o recomand din tot sufletul dacă vreți să aflați poveștile din spatele cântecelor Metallica. Și vă plac poveștile, clar, dacă acum citiți acest blog.
Ace, brice și carice de pescuit la păstrăv
Apropos de plăcut, știu ce vă mai place ceva pe acest blog, că vă las câte un un link ascuns sub preș cu echipamentul pe care îl folosesc fără a folosi celebra expresie “Foarte mulți dintre voi m-au întrebat…”. Lansetele care au purtat Taifunurile prin apele Suediei sunt una din cele de travel și cealaltă un prototip dintr-o bucată pentru pescuit la biban în Suedia, ambele Asava Custom. Mie, dar și păstrăvilor, îmi place mai mult modelul travel de 2,28m și 3/8-1/2oz, dar i-am bubuit o îmbinare, și Andrei nu mi-a reparat-o nici până în ziua de azi. Să îi spui tu Dragoș Sava lui taică-tu ce am zis aici, că din familia voastră ești singur care citește acest blog, remember Live Target, da? Mulinetele folosite, low budget, care nu bat, nu troncăne după ceva vreme, Daiwa Emeraldas și Savage Gear SG8. Am ținut păstrăvii în hățuri cu fire Stroft GTM și Color, 0,16-0,18mm. Aoleu, am zis de brice și carice, uitam de ace. Modele de Berti Taifun comercializate de Arrow International sunt echipate cu ancore Mustad TR78NP-BN, iar eu am echipat o parte din ale mele cu Mustad Jaw Lok, dai un ban, dar stă în falcă!
În loc de final cu pescuit la păstrăv
Hai că iar am pus prea mult echipament și în fond, nici nu contează. La păstrăv sunt zile în care nu mănâncă nimic, nici să îi pici cu muște. Sau se sinucid orice le-ai arunca în apă, preț de câteva minute. N-are legătură nici cu inspirația de moment în alegerea nălucii, nici cu jocul nălucii, nici cu echipamentul folosit, nici cu jocul din încheietură. Trebuie să te afli la timpul potrivit, în locul potrivit și cu prietenii potriviți, atât de simplu. Mulțumesc Roine. Și dacă ați ajuns până aici, sigur vă plac poveștile și mai vreți câte ceva, fie de Metallica, fie de Suedia, fie de pescuit. Hai să vă mai au încă două pe care sigur nu le știați…
Cliff Burton era ahtiat după pescuit? Ei bine, da!
Primul bass-ist al trupei Metallica, și probabil unul dintre cei mai buni din lume în opinia mea, a decedat în anul 1986 într-un accident auto pe drumurile Suediei. Probabil știați asta, în Langan, Suedia, locul unde s-a întâmplat tragedia, există un muzeu și o piatra memorială Cliff Burton. Ce nu știați este că Cliff era ahtiat după pescuit, am aflat asta de pe pagina Cliff Burton Family și dintr-un interviu cu James Hetfield care spunea:
„Lui Cliff îi plăceau deopotrivă pescuitul și ciocanele. Își lua mica lansetă de buzunar (Pocket Fisherman) în turneu și găsea orice lac mic din apropiere. Și purta mereu un ciocan în valiză. Am spus: „Ce faci cu asta?” El [a spus], „Nu știu. Doar în cazul în care. Doar în cazul în care ai nevoie de un ciocan!’…
Ultima creație a lui Cliff Burton ca și compozitor este piesa To Live is to Die, inclusă pe albulmul …And Justice For All.
“Acest cântec este un tribut adus lui Cliff Burton. Linia de bas este un amestec de înregistrări nefolosite pe care Cliff le-a efectuat înainte de moartea sa. Deoarece înregistrările originale nu sunt folosite pe piesă, compoziția este creditată ca scrisă de Burton și redată de Newsted. Cuvintele rostite de la sfârșitul cântecului („Când un om minte, el ucide o parte a lumii. Acestea sunt morți palide pe care oamenii le numesc greșit vieți.”) au fost scris de poetul german Paul Gerhardt, dar au fost atribuite în mod eronat lui Burton în notele de linie. A doua jumătate a discursului („La toate acestea nu mai pot suporta să fiu martor. Nu poate împărăția salvării să mă ducă acasă?”) a fost scrisă de Burton.
When a man lies, he murders some part of the world
These are the pale deaths which men miscall their lives
All this I cannot bear to witness any longer
Cannot the kingdom of salvation take me home?
Acest pasaj este unul pe care membrii trupei își amintesc adesea că era spus de Cliff – atât de mult încât ultima linie este marcată pe locul mormântului său. „To Live is to Die” este ultima piesă de catalog Metallica acreditată cronologic de Cliff Burton, deoarece lucra la ea înainte de moartea sa.” Website Metallica
Logo-ul Metallica are cârlige de pescuit?
Eu zic că da. Sau cel puțin așa îmi place să cred. Am făcut această analogie între logo-ul Metallica, care a fost desenat de James Hetfield, solistul Metallica, în anul 1983, și cârligele de pescuit preistorice realizate din os, înainte să aflu de pasiunea pentru pescuit a lui Cliff Burton, care sigur și-a băgat coada prin logo. Tot în 1983 Cliff Burton și Metallica cântau live, împreună, una dintre piesele mele de suflet de la Metallica, Anesthesia – Pulling Teeth. Apropos de scos dinți…
Aș mai avea multe de povestit cu Metallica, pescuit, Suedia, dar mă opresc aici, momentan. Urmează, cât de curând, un nou material in care unul dintre protagoniști este Stefan Trumstedt, acest James Hetfield al pescuitului la știucă, așa îl văd eu din prima zi în care l-am cunoscut. Să fie cu Miuras Mouse povestea? Rămâne de văzut într-un nou episod Bad Anglers For Life, nu?