Năluca mică răstoarnă ştiuca mare. Gume mici, tehnici de fineţe şi dropshot.
Doctorul Barbion în vestita lui carte “Cum se poate prinde peştele mic cu unelte mari” făcea următoarele precizari…Nu, astăzi nu este vorba despre “Operaţiunea Monstru” şi nici despre peşti mici. Povestim despre pescuitul cu gume mici la ştiuci mari cu Steven Powell, un pescar irlandez pe care am avut plăcerea să îl cunosc în Franţa, la Campionatul Mondial FIPS din anul 2014.
La acea ediţie de Campionat Mondial, unde Romania s-a situat pe locul 5, fraţii Powell (Steven şi Andrew), membri în echipa naţională a Irlandei, reuşeau să prindă cea mai mare ştiucă din competiţie, un superb exemplar de 118cm. În ciuda faptului că reţeta de succes a acelui Mondial era folosirea gumelor mari, fraţii Powell au păcălit ştiuca gigant la o gumă mică. A fost o întâmplare? Ei bine, nu.
Dupa festivitatea de premiere din Franţa, am stat la poveşti (şi o gură de whiskey irlandez afumat) cu fraţii Powell. Mi-au spus că au prins ştiuca la o gumă mică, cu echipament light. “Ce noroc!” am zis. M-au contrazis, nu fusese noroc, aşa pescuiesc ei atunci când ştiucile nu sunt active şi vizează exemplare mari. Gume mici, fire subţiri, uneori în montură dropshot. Şi nu m-au “afumat”, decât puţin.
Dând filmul în spate, mi-am adus aminte ca şi eu am avut multe ştiuci mari când pescuiam după biban cu gume mici sau cu rotative. Credeam ca din noroc, dar se pare că nu era aşa. Aşadar, mi-a rămas în cap această tehnică şi am folosit-o cu succes de câteva ori în competiţii sau pescuitul de plăcere. Ca şi confirmare, una dintre cele mai bune năluci pentru ştiuci mari pe Snagov este Relax Turbo Twister TSO97, o gumă de numai 6,5cm, pont pe care l-am aflat de la Robert Boanţă. O gumă cu care el şi Andrei Sava au prins foarte bine de-a lungul anilor pe Snagov şi ne-a adus şi nouă o captură de 87cm în antrenamentele de la Cupa Okuma Garmin 2019. Vezi în video minutul 3:45.
Revenind la Steven Powell şi ale lui ştiuci mari cu gume mici, zilele trecute depănam cu el pe Messenger ceva amintiri de la Mondialul din Franţa. Mi-am adus aminte de seara în care am povestit despre ştiuca de 118cm şi tehnicile cu gume mici pe care le folosesc ei. În aburii de wiskey afumat şi engleza noastră irlandezo-română din 2014 se pare că înţelesesem eu ceva greşit. Ştiuca cea mare fusese de fapt prinsă la o gumă de 7-8 inch, dar la restul, inclusiv una de 90cm, folosiseră dropshot şi jigging de fineţe, tehnici “secrete” pentru pescuitul la ştiucă în cele vremuri. “Nu vrei să îmi scrii mai multe despre această tehnică şi să publicăm un articol pe blogul meu?”. Răspuns pozitiv, citiţi în cele ce urmează despre pescuitul cu gume mici la ştiuci mari cu Steven Powell.
“Când alţii aruncă în apă năluci mari este momentul ca tu să pescuieşti cu gume mici!”
Puţina ştiinţă despre gume mici şi fineţe
Credeți că o gumă de finețe se foloseşte numai anumite perioade ale anului? Baieţi, vă înșelaţi amarnic. O să înţelegeţi mai mult după ce o să citiţi părerea mea despre știința pescuitului de fineţe. Puteți pescui cu o gumă mică și drop shot în orice fel doriți și în orice moment al anului, din barcă sau pe mal, este o tehnică foarte eficientă, mai ales când peștii nu vor să colaboreze. Înainte, trebuie doar să vă pregătiți echipamentul orice pentru situație: lansete mai light pentru pescuitul din barcă, în timp ce la pescuitul de pe mal o lansetă de clasă mai puternică pentru a vă feri de probleme atunci când prindeţi ştiuci mari de la câteva kilograme până la 10 kg şi peste dacă sunteţi norocoşi. Cel puţin aşa este în Irlanda.
Recorduri de ştiuci mari pe gume mici
O gumă de finețe în montură dropshot este o tehnică care va prinde orice peşte răpitor din zona de pescuit, indiferent dacă îi este foame sau nu. Răpitorii precauți pot transforma mușcăturile super fine într-o acțiune de pompare a lansetei în doar câteva secunde. Ce îmi place la această metodă este că nu îmi trebuie prea mult echipament, pot folosi doar câteva gume de finețe și una sau două lansete cu puteri de lansare a greutăţilor variate. Doar pentru că se numește pescuit de finețe nu înseamnă că se prind doar răpitori mici, așa cum cred majoritatea pescarilor. Unele dintre cele mai mari recorduri personale de știucă și biban au fost prinse cu gume mici în stil fineţe și metoda dropshot.
Ce gume mici funcționează la ştiucă şi bibani mari?
Pentru mine este esențial să aleg brandul corect de năluci fine. Îmi place să folosesc micro larve de 1,5 inch pentru pescuitul bibanului și păstrăvului și, de asemenea, pentru știucă. Cu echipamentul adecvat pentru instalația dropshot, o imitație de rac jiguită pe fundul apei este o metodă foarte versatilă în păcălirea peştilor răpitori. Dacă ați văzut vreodată un rac mișcându-se sub apă, atunci veți știi de ce îmi plac atât de mult aceste momeli. Jocul asemănător mersului racului este esențial iar bibanii mari şi știucile vor confirma asta cu atacuri brutale.
Apă rece, gume mai mari, tot dropshot
Pentru pescuitul la știucă în ape reci îmi place să folosesc gume minnouri de 5 inch armate pe jiguri uşoare, oferindu-le astfel o acțiune minunată de cădere liberă foarte lentă pentru a-i face pe acei giganți adormiți să intre în acţiune. Iar pentru ştiuci mai mari, la mine unul, nimic nu bate un Gunslinger Strike Pro în variantă de 10 cm și 16cm pe montură dropshot.
Cârlige, jiguri, mărimi, greutăţi
Îmi place să folosesc cârlige BKK, sunt ultra-ascuțite, ultra-fine și au proprietăți de menținere datorită designului. Selecția jigului este foarte importantă pentru momelile mici de finețe atunci când vine vorba de greutate și dimensiunea cârligului. Majoritatea greșesc această corelare, iar micro guma își poate pierde acțiunea într-o clipă. Selectând greşit greutatea şi dimensiunea cârligului puteți pierde un potențial pește.
Pentru momeli de 1 inch îmi place să folosesc un jig mic de 2-4g, mărimea 1, depinde de cât de repede vreau să cadă în funcție de viteza și adâncimea apei. Pentru momelile de 5 inch folosesc un cârlig mărimea 3, 4-5g, pentru apă mică. Puțin mai greu, la 6-8g pentru o apă curgătoare mai rapidă sau apă mai adâncă, nu folosesc greutăţi mai mari deoarece evoluţia nălucii poate fi pierdută. Un alt punct de reținut, cu o greutate mai mare, as putea rata peşţii în condiții de slăbiciune pe linie când pescuiesc în vegetaţie.
Pentru pescuit în vegetaţie folosesc cârlige Chimera BKK, la care înfig întotdeauna vârful în spatele nălucii, pentru a mă asigura că nu se agaţă. S-ar putea să vă puneți întrebarea dacă asta va împiedica înţeparea peştilor? Nu, pot să vă asigur că veți înţepa mereu peștii fără probleme. Pentru tehnica dropshot, folosesc cârlige Sprit Walker BKK.
Lansete şi fire
În general, folosesc lansete Legit Design de 6’6 „-7 ‘, 3-10g pentru acest stil și tehnică. Pentru un plus de senzitivitate folosesc o lansetă extra fast WSS60UXL XX, aceasta fiind proiectată special pentru detectarea mușcăturilor super fine.
În funcție de locație, linia mea variază de la fire flurocarbon de 8lb pe tot tamburul mulinetei, până la multifilament până în 15 lb. Dacă vizez știuci mai mari, merg pe fire cu până la 11 kg forţă de rupere la nod. Folosesc exclusiv fluorocarbon pe apă ultra-limpede și las multifilamentul acasă fără îndoială, acest lucru mi-a oferit mereu avantaj general cu pești bonus în minciog.
Cum să pescuieşti cu gume mici la ştiuci mari?
Există o mulțime de moduri în care poți pescui o nălucă mică – cerul este limita ta. Amintiți-vă întotdeauna, dacă nu funcționează stilul vostru de recuperare, schimbaţi-l, pot paria că peștii despre care ați crezut că nu se hrănesc vor începe instantaneu să atace. Personal, îmi place mulinez lent și să păstrez cât mai mult năluca în zona de atac. Fără mişcări bruşte sau violente, deoarece acest lucru îi poate speria. Pe de altă parte, uneori peştii vor doar o năluca statică, am văzut-o de multe ori când toţi pescarii nu prindeau nimic, unul cu o nălucă inertă prindea toţi peştii. Secretul recuperării şi jocului nălucii este să găsești ceea ce funcționează în acel moment, doar tu poți găsi răspunsul corect, deoarece fiecare apă este diferită și fiecare zi este diferită.
Când prea mult este prea mult
„Milioanele de roşioare şi peşti pradă care inundă zonele cu apă de mică adâncime pot fi semne bune, cât și blesteme.”
Bibanii mari și știucile vor fi cu siguranță în apropierea cârdurilor de mâncare, dar dacă este prea multă momeală naturală, poate fi dificil să faceți guma voastră dorită de aceştia. Pentru a depăși această problemă obișnuită, puteți face câteva modificări simple. Schimbarea mărimii nălucii poate face o diferență foarte mare atunci când sunteți înconjurați de peşti pradă. Alegeți o gumă care are o dimensiune diferită de peştii pradă pentru a face năluca să iasă în evidență un pic mai mult. Dacă vreau năluca mea un pic mai mică, folosesc Strike Pro Piglet Shad de 10cm și, atunci când vreau să măresc, folosesc Strike Pro Tumbler Shad de 5 inci.
Pescuit din barcă, sonar
Urmărirea peştilor pe sonar este esenţială la pescuitul din barcă. Căutaţi peştii suspendaţi, care de obicei sunt mai greu de prins, şi fluturaţi-le o nalucă pe la bot într-o montură dropshot preţ de câteva lansări. Folosiți năluci de 2-3 inch cu o mișcare cât mai realistă, asemănătoare peştilor pradă. Faceți o pauză și scanați suprafața pentru a observa mișcarea cârdurilor de peşti pradă, răpitorii nu vor fi niciodată departe, atacă din când în când câte un peşte pradă rătăcit din cârd. Jucând năluca în jurul cârdului, rezultatele nu vor întârzia să apară.
Calm, calm, linişte
Condițiile de calm plat necesită o abordare deosebită, în linişte deplină, menținerea tăcerii este esențială. Am trăit-o de prea multe ori când peştii afișaţi pe sonar au dispărut doar pentru că am atins cu piciorul ceva de pe barcă prea tare, zgomotul trimiţând unde de șoc prin apa. În aceste situaţii este nevoie de gume care nu fac prea mult zgomot la atingerea apei şi implicit capete de jig mai uşoare, astfel încât să nu speriaţi peştii sau să îi atingeţi în coborârea nălucii pe substrat.
În loc de final
Pescuitul cu gume mici la ştiuci mari este eficient pe tot parcursul anului, iar dacă insistaţi cu aceste două tehnici, jigging light şi dropshot, acestea vă vor aduce rezultate când altele eșuează. Veți putea prinde mai mulți pești și veți câștiga mai multă încredere în pescuit. Bucurați-vă de acest sport și sper că articolul pe care l-am scris vă va ajuta să puneți mai mulți pești pe mal.
Steven Powell
Later edit
Înainte de publicare, i-am trimis articolul lui Steven, în varianta EN, mulţumesc pe această cale celor de la TranslatePress pentru implementarea traducerii în site.
“Acum, suntem mai în vârstă, mai înțelepţi şi puțin mai treji, dar atunci, în 2014, având motive întemeiate să bem, am scăpat din micile noastre secrete de la acea vreme. Acum toți pescarii știu jocul asta cu fineţe şi dropshot, nu mai este un secret.” a spus Steven.
Eu i-am replicat „Da, dar nu înseamnă că nu putem scrie sau povesti despre asta. Acest articol este pentru pescarii mai tineri care vin din spate şi pentru noi ca să ne aducem aminte cu plăcere de toate experienţele pe care le-am trăit”.
Şi daca am început cu un citat din “Operaţiunea Monstru” zic să închidem articolul Pescuitul cu gume mici la ştiuci mari în aceeaşi manieră.
„Când ai să capeţi un minimum de experienţă, ai să înţelegi că există o eleganţă adevărată, autentică, a pescarului, de hainele arse de soare, muiate de ploi, bătute de vânturi, îmbibate de sudoarea luptelor trecute. E ca un steag, întelegi? Sfâşiat de gloanţe… Eu prind, nu prind, nu mă interesează, vreau să prinzi tu! Ca să înţelegi prin propria ta experienţă ce activitate binefăcătoare este pescuitul. Uită-te la tine, eşti palid, obosit, foarte obosit! Aşa, fără nici un motiv. Astenie. Început de astenie.”
Dacă ți-a plăcut acest articol, citește și seria ABC pescuit la avat pe Dunare, ABC Pescuit la salau de pe mal cu Elvis Vigu, primăvara, ABC ponturi pescuit la salau pe Dunare cu Ovidiu Ursachi, ABC pescuit la pastrav cu Alex Bucur, ABC pescuit la biban cu Cristi Anghelina.
3 Comentarii
Interesante solutiile. Pana acum am evitat tehnica dropshot dar cum pestii sunt din ce in ce mai putini (sau mai destepti) si pescarii din ce in ce mai multi, cred ca va trebui sa reconsider si sa iau in calcul si tehnica asta. In consecinta, daca folosesc multifilament (spinning) unde ar trebui sa se regaseasca struna intr-o astfel de montura?
Foloseste fluorocarbon pentru montura, pe acesta il taie mai greu stiuca. Exista si monturi dropshot pe material de struna metalica, ti le poti face sau cumpara. Google „dropshot pike wire/rig”.
Multumesc! O sa incerc cu fluorocarbon pentru un plus de discretie.