Ponturi pentru pescuit cu voblere rattlin

Voblerele sonice, fara barbeta, si-au capatat numele de rattling, intrat atat in foclorul de la noi, cat si din tara lor de origine – SUA, tocmai datorita bilelor interioare (rattles) care duc la valori maxime turbulenta creata de naluca. Cine a pescuit cu astfel de voblere intelege despre ce este vorba. Pe langa vibratia puternica produsa in timpul pompajului, bilele genereaza un zgomot specific, amplificat de corpul din plastic al nalucii. Si faptul ca plonjeaza destul de rapid in adancimi unde doar jigurile exceleaza, le fac excelente mijloace de pescuit in contact cu subtratul. Acesta este doar unul dintre atuurile voblerelor rattling. Dar astazi vorbim mai mult despre salau, pe substrat, lasam avatii, bibanii, stiucile dintre ape pe alta data, in alt articol.

voblere rattling

Rattlin? Sa fie galagie

Au trecut cațiva ani de cand am prins primul meu salau la voblere rattlin. Galagia provocata de bilele interioare si posibilitatea de a pescui pe fundul apei au fost elementele care m-au convins ca trebuie sa insist cu acest tip de voblere. Pana am prins. Si am prins destul de bine cand gumele armate pe jiguri nu mergeau. Le-am folosit de atunci in toate anotimpurile, in toate partidele de pescuit, indiferent daca salaii erau activi sau nu. Uneori nu au dat randament, alteori mi-au salvat partidele pe care le credeam pierdute. Dar sunt misto tare de pescuit, de la lansare, evolutie pana la trasatura. Asadar, sa trecem la titlul articolului, Ponturi pentru pescuit cu voblere rattlin.

lansete pescuit

Echipament pentru voblere rattlin

Cele mai bune rezultate le-am avut cu un ansamblu de baitcasting, lanseta Daiwa Steez Flexlite, mulineta Daiwa Zillion Type-R, echipament pe care il folosesc in general la pescuitul cu voblere, rattling si crank. Permisivitatea blancului Flexlite (asemănătoare lansetelor din fibră de sticlă) m-a ajutat mereu sa nu am trasaturi ratate si nici pesti pierduti in drill. Pe mulineta prefer sa pescuiesc cu monofilament (fluoro coated) de 0,28 mm. Pare un pic cam gros, dar am nevoie de rezistenta la rupere pentru a nu pierde voblerele in eventualele agataturi. Deci monofilament si lansete mai moi pe varf, mai lungi de 2,20m, asta prefer eu, dar folosesc si multifilament si lansete mai scurte, daca pe acestea le am la indemana.

Cum sa pescuiesti la salau

La salau, pe lacuri, imi place sa pescuiesc in zonele „accidentate” cu agataturi, ruperi de prag, pietre. Dupa ce m-am poziționat pe locul “fierbinte” incep tatonarea cu un jig mai greu pentru a-mi forma o idee despre structurile de sub apa. Apoi, dupa ce voblerul ajunge pe fundul apei incep o recuperare taras foarte lenta. Incerc sa pastrez un traseu cat mai aproapiat de agataturi, obstacole. Recuperez incet, cam o secunda la o tura de manivela. Dupa patru-cinci ture de manivela fac un stop de 3-4 secunde. Atacul salailor vine intotdeauna pe stopare. Cand salaii sunt pe platouri si apatici pe deasupra, incerc sa anim voblerul si mai incet, la limita de evolutie a acestuia. Atacul este fie puternic, scurt și sec sau foarte fin, simtit ca o ingreunare a lansetei. In ambele variante intep rapid, chiar daca uneori senzația de ingreunare este dată de intrarea voblerului intr-o structura.

Pe Dunare venea un vobler

Pe Dunare unde curentul apei isi pune amprenta, in lungul pragurilor, fac un fel de jigging clasic. Ridic usor voblerul de pe substrat, il las inapoi pe fund, pauza. Si repet. Din cand in cand mai fac cate o ridicare ampla de 1-2 metri. Pe langa salai am avut si alte surprize, stiuci, bibani, somni, uneori avati cand nu erau la joaca in suprafata.

avat la rattlin

Avat combat

La avat in suprafata e alta poveste cu spectacol. Lansez rattlin’ul si il mulinez in viteza, liniar, fara oprire, uneori cat pot de repede. Cat de repede? La maxium cat pot fizic si cat duce mulineta. Trasaturile sunt de infarct. Cand avatii stau mai jos sau in anafoare, las voblerul sa coboare incet pe curent pana in aproierea substratului si il joc in verticala cu ridicari ample din lanseta. Nu imi place sa fac asta in mod special, dar uneori aceasta tehnica aduce pesti.

stiuca

Stiuci, pescuit in canal

O alta experienta am avut-o la stiuca pe canalele Deltei (natural si incinta) cu voblerul animat in acelasi stil ca la salau, alternat cu recuperari liniare, constante, moderate ca viteza de recuperare pe parcursul a cativa metri.

Ponturi cu gume

Uneori pestii rapitori urmaresc voblerul, dar nu il ataca. Daca dupa patru-cinci lansari pe acelasi traseu nu am trasatura, alternez pescuind cu jiguri si gume, o schimbare a nalucii si a evolutiei acesteia pot convinge salaii apatici sa atace intr-un final. Apoi schimb inapoi pe rattling. In cele mai multe cazuri aceasta metoda functioneaza, o folosesc la fel si la biban cand pescuiesc cu cicade, la cinci sase lansari cu cicacda dau cu guma pe acelasi traseu. Daca atacul totusi nu survine in scurt timp pe gume, revin la tatonarea cu naluci reactive.

Ponturi cu ancore

Sunt foarte multe voblere ratting pe piata, ai de unde alege, eu am pornit si ramas fidel multi ani de zile modelului Jackall TN, apoi Yo-Zuri VIbe. Pornind de la premisa ca orice as face voi pierde 2-3 voblere, la sacrificiu, in zonele cu agataturi, folosesc modele si low budget: Strike Pro Flap Jack. Pentru a mai salva din victime uneori echipez voblerele cu ancore cu carlig dublu, in loc de cele triple.

Ponturi pentru pescuit cu voblere rattlin, in loc de incheiere

Pe scurt, asa dau eu. Unii joaca rattlin’ urile mai mult pe verticala, altii le recupereaza mai agresiv, fiecare isi poate forma un stil propriu de pescuit. Din punctul meu de vedere nu exista un fel gresit de a anima o naluca atata vreme cat prinzi in mod constant pesti cu tehnica ta.

Citeste si despre spinnerbait si chatterbait!

Daca ti-a placut, apreciez orice SHARE

Andy Arif

https://andyarif.ro

Pescuitul este o joaca frumoasa, atunci mai ales atunci cand o iei in serios. Copil de pescar, tata de pescar, prieten de pescar, povestitor, calator, iubitor de natura, visator in aceasta minunata lume a pescuitului. Fie ea vorbita, scrisa, foto, video sau online.

Postari asemanatoare

lasa un raspuns

Powered by TranslatePress