Primul meu pescuit la păstrăv cu gume

 Primul meu pescuit la păstrăv cu gume

Da, ați citit bine, pentru mine este primul pescuit la păstrăv cu gume. Spuneam în articolul Pssst, pssst, Chiki-Chiki, Bachi-Bachi, Hila-Hila, Fla-Fla, Pilo-Pilo, Plu-Plu, Mezashi, gume Mustad, ki, muah, aaaah! că: “Nălucile din seria Aji Worm Bachi-Bachi, Chiki-Chiki, Hila-Hila, Fla-Fla, Pilo-Pilo, Plu-Plu sunt fix ceea ce trebuie la biban, chiar dacă japonezii de la Mustad le-au proiectat pentru pescuitul marin în stil rock fishing. Probabil merg și la clean. Și la păstrăv. Și la orice pește care se hrănește cu chestii mici. Dar asta rămâne de văzut, probat, mers la pescuit, că avem tot timpul la dispoziție. Cu apele și peștii stăm mai prost, dar asta e altă poveste.”

Gume noi, lansete și mulinete vechi, pescuit la păstrăv cu gume

Ei bine, s-a văzut, s-a probat, s-a mers la pescuit, la bibani și știuci sunt criminale, s-a punctat și clean, iar mai nou am avut, întâmplător sau nu, o super partidă de pescuit la păstrăv cu gume. De ce spun întâmplător? Pentru că a fost prima oară când am pescuit la păstrăv cu gume, cumva forțat de situație. De ce sau nu? Pentru că în partidele de pescuit la păstrăv am mereu gume la mine și un combo perfect pentru asta, o bătrână lansetă Gloomis de 20 de ani întinerită de Torescu și o mulinetă Daiwa Luvias 1003 de pe vremea când concursurile LRS erau la nivelul bărcilor pneumatice, pescuit ultralight, microvoblere, micropești. Dar am apucat să le folosesc în ultima vreme, rotativele nu lasă loc altor năluci când te afli pe locul potrivit, la momentul potrivit, pe apa potrivită care are peștii potriviți. Cum s-a potrivit totuși pescuitul cu gume la păstrăv?

Tot Slovacia, fără mreană, doar pescuit la păstrăv cu gume

Păi rău de munte, ploaie, că deh, am plecat la pescuit, apă ciupită, păstrăvii urmăreau rotativele, dar fără finalizare. Da, suntem din nou în Slovacia, de această dată nu la mreană, ci pentru o nouă serie de filme F&H care vizează păstrăvii și partea montană a râului Garam. Și implicit pescuit la păstrăv cu gume, că așa se numește articolul. Trag cu ochiul la Alin care prinde păstrăv după păstrăv la o gumă imitație de vierme, îl urmăresc de la lansare, la jocul cu năluca în curent, până la drill. Las rotativele deoparte, iau bătrânul combo de mai sus, deschid cutia cu gume Mustad Aji Worm și microjiguri și încerc să deslușesc ecuația de gradul trei.

Combinații și ecuații în pescuit la păstrăv cu gumă

Schimb gumă după gumă, gramaje la jiguri, încerc să simt râul, firul în curent, evoluția gumelor și păstrăvii, într-un final, printr-un fel de combinație de pescuit la nimfă amestecat cu pescuit pe Dunăre la jig, simt că ceva îmi iese bine. Un atac scurt și sec confirmă rezolvarea ecuației și primul păstrăv poposește în minciog. Rețeta funcționează în continuare, pescuitul la păstrăv cu gume e o joacă super faină. Recunosc, totuși că nu m-am lepădat de rotative. Mai multe vedeți pe video, cât de curând. Pai gata Slovacia? Și mrenele? Ei, normal că am prins din nou mrene și cleni, n-ai cum altfel pe Garam, urmează noi episoade 2023.

Concluzii și ponturi pescuit la păstrăv cu gume

Nu credeam că voi recunoaște vreodată, dar, da, pescuitul la păstrăv cu gume a reușit să îmi bată eterna și fascinanta rotativă. Și voblerele. O să acord mai multă atenție pe viitor pescuitului cu gume la păstrăv și revin cu detalii tehince, promit.

Cred că am mai scris și spus asta de 100 de ori. Orice nălucă are momentul ei și îți poate aduce o partidă de neuitat, atâta vreme cât o pescuiești cu încredere. Când ai încredere, pescuiești mult mai atent și mult mai bine decât cu o nălucă pe care o folosești pentru prima oară. Fie Mustad sau oricare alt brand.

Un combo perfect în orice stil de pescuit este acela cu care te simți tu cel mai bine. Bineînțeles câtă vreme prinzi și pești. În cazul meu, încă nu am găsit un înlocuitor redutabil în luptele ultralight pentru lanseta Gloomis în vârstă de 25 de ani (1/16 – 5/16 oz, fast) împerecheată cu o mulinetă Luvias 1003 de peste 15 ani (primul model) și firele Stroft (asta sunt Higlander, n-au vârstă, cred că m-am născut cu Stroft pe bățul de alun).

Hai să lăsăm sculele deoparte, în fond localizarea este cea mai importantă. Este o vorbă, unde-i pește prinzi și cu lemnul din pădure. Apoi urmează conectarea, cu apa, cu natura, cu echipamentul. Dacă parcurgi toate etapele astea, vei știi ce ai de făcut.  Și vei prinde mai mulți pești și mai multă satisfacție. Dacă mai ai nevoie de ponturi, vezi la Alex Bucur.

PS1: Hai că m-am luat cu păstrăvii și am uitat să îți zic că pe lângă Bachi-Bachi, Chiki-Chiki, Hila-Hila, Fla-Fla, Pilo-Pilo, Plu-Plu au intrat în familia gumelor de la Mustad și Aji Paddle Tail, Aji Finesse Micro, Aji Finesse Chiki Crawl Tail, Mezashi Rock Lobster. Astea la ce or merge? Rămâne de văzut, probat, mers la pescuit, că avem tot timpul la dispoziție…

PS2: Știați că gumele Mustad…

No, destul despre gume. Dar dacă tot suntem la categoria știați că… să vă mai zic câte ceva despre Mustad. La început a fost cârligul.

𝗠𝘂𝘀𝘁𝗮𝗱 produce cârlige de pescuit din 1832, în fabrica de lângă Gjøvik, Norvegia.

În 1877 Mathias Topp a proiectat și realizat „The Hook Maker” – mașina unde pe o parte se introduce sârma și pe celalată ies cârligele. Planurile acestei mașini s-au păstrat secrete până în ziua de astăzi.

𝗠𝘂𝘀𝘁𝗮𝗱 a produs peste 60,000 modele de cârlige, cele mai folosite la pescuitul sportiv și industrial.

Astăzi, 1 din 4 cârlige de pescuit este fabricat de 𝗠𝘂𝘀𝘁𝗮𝗱.

În anul 1950, 50% din producția de cârlige de pescuit era realizată de 𝗠𝘂𝘀𝘁𝗮𝗱.

Compania 𝗠𝘂𝘀𝘁𝗮𝗱 este prezentă în peste 160 țări.

În multe colțurile lumii, cuvântul Mustad este folosit pentru a defini cârligul de pescuit

Cârligele produse de 𝗠𝘂𝘀𝘁𝗮𝗱 acoperă toate disciplinele de pescuit sportiv, precum și pescuitul industrial și tradițional.

𝗠𝘂𝘀𝘁𝗮𝗱 este singura companie din lume care controlează întreg procesul de fabricație a unui cârlig de pescuit, de la producerea sârmei până la procesul de ascuțire al acestuia.

Pssst, pssst, Chiki-Chiki, ki, v-am pupat, aaaah!

Daca ti-a placut, apreciez orice SHARE

Andy Arif

https://andyarif.ro

Pescuitul este o joaca frumoasa, atunci mai ales atunci cand o iei in serios. Copil de pescar, tata de pescar, prieten de pescar, povestitor, calator, iubitor de natura, visator in aceasta minunata lume a pescuitului. Fie ea vorbita, scrisa, foto, video sau online.

Postari asemanatoare

lasa un raspuns

Powered by TranslatePress