Probabil cel mai important premiu câștigat în etapele LRS, Ciucașii Etapei la Cupa Arrow, pescuit la răpitor pe lacul Snagov!
Pentru mine unul, anul acesta, pescuitul la răpitori și cel competițional au rimat mai mult cu Suedia, chiar dacă pe undeva, în adâncul sufletului, recunosc, mi-a lipsit adrenalina aia din concursurile pe care doar Liga Română de Spinning o poate livra. Bașca și pentru că în campionatul LRS te întreci cu cei mai buni pescari de răpitori din țară și înveți spinning pe pâine ca Făt Frumos, în două zile cât alții în doi ani. Indiferent cât de avansat ești.
Suedia, mon amour, pescuit la răpitor pe lacul Snagov
Întors în țară cu o tonă de amintiri cu iz de știuci, bibani, păstrăvi și lipani scandinavi, povestim în curând despre asta, nu aveam cum să lipsesc de la ultima etapă a campionatului național de pescuit din barcă la răpitori LRS, Cupa Arrow Savage Gear – Garmin. De ce? Pentru că…Pentru că pescuit la răpitori pe lacul Snagov, Arrow, clubul Drill, Savage Gear, Garmin și nu în ultimul rând directivă de la presedintele LRS, Ciprian Hrișcă: “Arifule, la Snagov participăm împreună!”.
Snagov, prima iubire, Drill primul club de Spinning din România
Dacă ați citit de-a lungul timpului articolele mele din presa scrisă de pescuit (Aventuri la Pescuit, SuperPescar, Pescuitul Pentru Toți) sau blog-ul RapitoriMania.ro, știți că lacul Snagov este lacul meu de suflet. Acolo mi-am început ucenicia în ale spinningului pe la începutul anilor 2000. În plus, cupa Arrow Snagov este organizată în fiecare an de clubul Drill din care fac parte și nu întâmplător, sponsorul etapei, Arrow International prin Savage Gear și Garmin ne susține în toate acțiunile noastre fie acestea LRS sau Drill încă din 2007.
Frate, frate, dar contează și premiile
Recunosc că am vizat premiile la această etapă, pe lângă cele în cash, aveam șansa să prindem în primii 11 clasați și CMMC electronice de la Garmin, vouchere generoase de la Savage Gear și echipamente Joy. Se știe că Snagovul este o pistă complicată, fiind și ultima etapă din campionatul național când se joacă titlul de campion național și implicit locurile în lotul național, clasarea în primele echipe era mult mai grea decât la începutul anului. Mai ales fără antrenamente.
Păi nu mergem noi să ne antrenăm la răpitor pe lacul Snagov?
Spre deosebire de anii trecuți, la Cupa Arrow 2021 puncta și șalăul, pe lângă știucă și biban. Din informațiile adunate, am aflat că șalăul este mult mai activ, se pot prinde 4-5 bucăți pe zi, știuca se prinde accidental pe toate locurile, iar populația de biban este în declin. Cu o săptămână înainte de concurs, am fost timp de două zile la antrenamente să probăm cele de mai sus pe propriile lansete și năluci și talent.
Să fie șalău!
Caz confirmat. Am identificat câteva zone cu potențial pe care am prins șalăi punctabili unde am avut și câteva tăieturi de știucă. Posibilitatea de a prinde într-o manșă 4-5 pești mari exista. Bibanii grupați i-am localizat în doar două locuri, capturarea acestora necesitând un mix de răbdare, tehnică și precizie cu echipament ultralight, fire subțiri și năluci micro. Era clar pentru toată lumea că bibanii vor prima în accesiunea spre podium, dar Ciprian, care pescuiește exclusiv la baitcasting, a punctat foarte simplu strategia noastră: “Arifule, dacă vrei să pescuim la biban, ai o mână moartă în barcă. Singura noastră șansă este să jucăm la pești mari și apoi, eventual, să completăm cu bibani.”
Antrenamente oficiale pescuit la răpitor pe lacul Snagov, Cupa Arrow
Așadar am exclus bibanul din strategia noastră, mergem pe șalau și știucă, ori la bal ori la spital, mai ales știind că sunt mai mult de 10 echipe mult mai bine pregătite decât noi la acest stil de pescuit și au mize mult mai importante decât a noastră. Următoarele două zile de antrenamente dinaintea concursului le-am folosit pentru a scana și cartografia zonele de șalau cu potențial, plus găsirea unui loc cu știucă. Și l-am găsit. Am avut de-a lungul celor două zile mai multe prezentări lăsând știucile neînțepate pentru concurs.
Start manșa 1, cap compas locul cu știucă
Am ajuns primii pe locul de știucă, singuri pe toată zona pe care am pescuit-o liniștiți mai mult de o oră. Nu ne-a deranjat nimeni, nici alți competitori, dar nici știucile. Totuși peștii erau acolo, din când în când câte o vâltoare pe lângă barcă ne confirma că locul are un potențial maxim. Dar nu azi, poate mâine. Pe clasamentul live al aplicației Predator Challenge curg bibani după bibani, câteva știuci și câțiva șalăi. Ne mutăm și noi pe primul loc cu șalău, Ciprian agață din greșeală buturuga pe care o vizam, nu poate să rupă firul așa că trage până i se rupe lanseta. Se uită cu o privire mucalită la Steez-ul explodat, apoi la mine și îmi zice: “Arifule, acum avem o mână moartă în barcă și un picior lipsă!”
Conform strategiei, pe care am respectat-o, luam la rând toate locurile de șalău pe care le știam, prindem, nimic punctabil. Atât s-a putut. Dar ne distrăm, ca de fiecare dată când suntem împreună în barcă și urmărim live pe aplicație bătălia pentru premii, lotul național și titlul de campion național. Pentru noi e clar că am ieșit din premii, mai putem să jucăm doar la CMMC (cea mai mare captură) care în acel moment nu depăsea 71 cm. Aaaa…și mai aveam o șansă la tombolă, un peridoc Repo, o baterie Mini Jump-Starter Pro VR și noile mulinete Savage Gear SG8, SG6, SG4, SG2.
Ciucașii etapei, acest Angler of the year pentru noi…
Dar totuși…asta înseamnă să ai coechipier președinte, strateg și jucător de poker profesionist. Mai există o șansă de a intra în premii! Cu o jumătate de oră înainte de finalul manșei Ciprian se înseninează la față și îmi spune: “Arifule, ai jumătate de oră să prinzi un biban de 15cm. Jucăm la Ciucașii etapei, îți explic după ce îl prinzi!”. Zis și făcut, mă conformez la ordinul președintelui, lansez, mulinez, calm, calm și hop bibanul în barcă. Enorm! Fix 15cm.
“Ciucașii etapei”, un fel de ciuca bătăilor, este un premiu oferit de sponsorul Ciucaș la toate etapele LRS echipei care se clasează cel mai jos în clasament, dar trebuie să puncteze în ambele manșe cu cel puțin un pește. Deci eram din nou în cărți!
Manșa doi, planuri noi.
Pornim fix pe aceeași strategie, poate reușim să luam dimineață la prima oră o știucă mare și împușcăm captura. Bineînțeles că nu am luat-o, am continuat la șalău tot cu același scop, dar am prins tot mici și nepunctabili. Acum urmărirea aplicației a capătat triplu sens. Unu, bătălia pentru titlul de campion național ca și suporteri, doi cea mai mare captură pe care încă o vizam, trei…să nu credeți că eram singurii care urmăreau premiul Ciucașii etapei, aveam o batalie de dat cu șase echipe care punctaseră un biban în prima manșă.
We are the champions
Orele 10.30, Ciprian verifică aplicația și îmi spune râzând: “Arifule, s-a luat și captura, Alin Ghioca, știucă de 85cm. Deci am terminat-o pe ziua de azi și cu asta. Ai jumătate de oră să prinzi un biban de 15cm ca să nu ne bată nimeni la Ciucașii etapei, apoi ieșim să ajutăm la organizatorice!” Și dă-i și luptă.
Trece jumătatea de oră de grație, intru în prelungiri, moment în care președintele începe să vocifereze din spatele bărcii: “Da, e clar că nu pot să mă bazez pe tine, stai să îți arăt eu cum se face, nu știi nimic!”. Nu cred că a lansat de trei ori și îmi spune: “Uite, ce dracu’ e așa greu la biban, chiar trebuie să fac eu tot în barca asta…” Mă întorc și văd monstrul cum stătea întins pe barcă în toată splendoarea lui. Urlu de bucurie când îl pun pe placă și văd are fix 15cm.
Imbatibili și de necontestat, am câștigat premiul Ciucașii etapei. Asta-i tot, de fapt e simplu. în fond, nu-i nicio scofală. Secretul victoriei e sa fii nițel supărat. Nu mult, așa puțin, cât să zici, “eh lasă”.
Cu un total de 496 de bibani, 37 de șalăi, 21 de știuci, ei bine, lacul Snagov reconfirmă că este o pistă grea de pescuit care în continuare triază campioni. Dar viitorul sună bine, popularea LRS cu știucă și șalău de pe lacul Snagov a dat roade, am prins de-a lungul a 6 zile de pescuit mai multe exemplare de știucă și șalău care fac parte din această nouă generație. Nu o spun numai eu, au spus-o și inginerii piscicoli care au livrat puietul din populare, după ce le-am arătat pozele cu exemplarele prinse. Seamană cu părinții lor reproducători și au dimensiunea optimă.
Cine a prins și a intrat în premii? Cine sunt noii campioni naționali? Cine ne reprezintă anul viitor în competițiile FIPS?
Felicitări Eugen și Petre German, Team Daiwa Romania pentru câștigarea acestei etape și celorlalte echipe care au luptat pentru a intra în premiile generoase oferite de sponsorii etapei. Felicitari Vasile Jarda și Pavel Calance, noii campioni naționali LRS divizia barcă, Eugen și Petre German, vicecampioni naționali și nu în ultimul rând, Elvis Vigu și Daniel Dinu. Cele trei echipe formează lotul național LRS divizia barcă 2021, lot care va reprezenta România la Campionatul Mondial FIPS 2022. N-o mai lungim în scris, dacă nu ați urmărit live-urile de la fata locului le puteți viziona pe canalul YouTube Liga Română de Spinning, clasamentul pe zile în aplicația Predator Challenge, clasamentul etapei Cupa Arrow Snagov 2021 pe site-ul LRS.ro
Urmează Danube Delta Predator Challenge
Chiar dacă am ajuns la finalul campionatului național LRS divizia barcă, urmează ultima competiție din calendarul competițional LRS, Cupa Ligii Danube Delta Predator Challenge, 23-24 octombrie, Delta Dunării. Să fie avat, biban, șalău, știuca, multe premii și multă distracție! Nu rata acest eveniment, fie din postura de concurent sau suporter, pentru că nu știi ce pierzi! Mai multe detalii aici.
PS: Până la Danube Delta Predator Challenge să înceapă Relaxarea…