Și totuși, cum se prinde mreana la voblere? Groapa M(a)renelor, Savage Gear Crucian Crank 3D, capitolul 2

 Și totuși, cum se prinde mreana la voblere? Groapa M(a)renelor, Savage Gear Crucian Crank 3D, capitolul 2

Știu că v-am înnebunit în ultima vreme cu mreana la voblere, promit să mă opresc după acest articol. Cel puțin până apucăm să montam noi episoade pe care care le-am consumat și filmat anul acesta. Iar ai fost? Da. Și mă mai duc. Dacă ai ratat articolul Unora le place mreana, eu zic să îl citești înainte să dai scroll mai departe. Sau un troll.

Cum am prins prima mea mreană la voblere?

Nu sunt nici pe departe un expert în acest stil de pescuit la mreană cu voblere, n-am prins foarte multe mrene la viața mea, iar cele prinse au fost accidental când pescuiam la clean. M-am apucat de pescuit la clean, hai să zicem și mreană, pe la începutul anilor 2000, când Florin Ghimișliu mi-a făcut cunoștință cu râul Argeș și pescuitul cu voblere. Implicit și cu Dady Draghicescu, de la care mi-am cumpărat primele micro voblere pentru clean. Implicit și pentru mreană. Într-o seară de mIRC, că acolo era comunitatea online a pescarilor, Florin îmi spune să mă duc pe Argeș la kilometrul 47 că se prind cleni și mrene acolo. Habar nu aveam cum arată nici cleanul, nici mreana, că deh, fost bambinar metamorfozat rapid în pescar de spinning, abia ce bifasem mârle, strapi și bibanei. Zis și făcut, cap compas kilometrul 47 pe locul indicat de Florin, prind doi pești, hmmm, care-i unul, care-i celălalt? Îl sun pe Florin să îi mulțumesc: Băi mersi mult pentru tot, pescuitul cu voblere pe râu este mult mai mișto decât îmi imaginam. Da, da, am prins doi, o cleană și un mrean.

Trecut-au anii, mreana la voblere a rămas

Chemarea râului a fost clară. Atât de clară încât următorii ani i-am dedicat pescuitului pe ape curgătoare, pescuitului la clean, atât la voblere, cât și la muscă. N-am lipsit nici de pe lacuri, cert este că în câtiva ani am adunat câteva sute de micro voblere și de cleni la activ. Dar și câteva mrene, nu mari, nu multe. Prinsă accidental sau nu, lupta cu o mreană este ceva greu de descris în cuvinte, mai ales atunci când pescuiești cu echipament ultralight, light, chiar și medium light. Pe curent, pe râurile mari, la mrene mari, fără echipament pe măsura puterii acestui pește fenomenal ai șanse relativ mici să prezinți ceva instagramabil în fața lentilei aparatului de fotografiat sau video, mai nou. Cert este că mereu mi-am dorit să pescuiesc dedicat la mreană la voblere, dar nu am apucat să o fac până anul trecut, probabil din considerente de timp sau am avut mereu alți pești de prins. Sau că nu prea mai avem pești cu dinți prin România și dăm iama în ciprininde (avat, clean, mreană). Ba nu, mint, am mai încercat o dată, în Spania, pe lacul Garcia Sola, la niște super mrene văzute pe sonar, cu voblere deep diver mari, gherlă. Mrene gigant, jur. Am promis să mă întorc, dar asta e altă poveste, sper să fie. Dacă mă gândesc un pic mai bine, da, o să fie. Pun și pe Tik Tok.

Și totuși cu ce am prins mreana la voblere?

Când mi-a propus Mălin să mergem la pescuit pe râul Garam, mrenele erau vizate sub semnul pescuitului la Cheburashka, cârlige offset și gume soft, peștișori și creaturi, așa cum prinsese cu un an în urmă sub bagheta, pardon, lanseta magică a lui Peter Sztahovits. Și ce se mai prinde pe acolo? Păi cleni, mari. Aha. Clean, plus mrenă, plus voblere, egal love. După primele zile în care peștii nu au fost activi și după episodul de pescuit din caiac cu Zoltan Szabo, sincer, am cam renunțat la Cheburashka și m-am concentrat exclusiv pe pescuitul la voblere. În ciuda faptului că am câteva sute de voblere, cu spuneam mai sus, trusa mea conținea doar câteva modele care în timp au confirmat mereu la cleni trecuți de prima tinerețe, atât pe râuri, cât și pe lacuri: Jackall Chubby și Strike Pro Cranky, SR, MR, DR, evoluții din suprafața apei până pe fundul pietros al râului. Mai aveam în trusă câteva voblere Savage Gear Crucian Crank 3D, proapăt achiziționate, netestate, dar care îmi plăcuseră ca și culori și formă. Întâmplător sau nu, acestea au fost vedetele incontestabile ale ieșirii.

Cum și cu ce am prins mreana la voblere? Pentru că mulți m-ați întrebat…

Probabil ați văzut mai mult decât v-aș putea eu scrie aici, în videoclipurile pe care le-am postat pe YouTube sau în cele 6 episoade ale filmului Regele Garam care încă rulează pe Fishing And Hunting Channel. O parte dintre dintre voi m-ați întrebat mai multe despre echipamentul pe care la folosit în pescuitul la mreană cu voblere. La capitolul lansetă, tot în teste, ca și voblerele Criscian Crank 3D, așa că mi-a plăcut și am luat-o, am pescuit cu o lansetă Arrow Air Pro 2,4m, 3-15gr, care s-a dovedit a fi fix ceea ce aveam nevoie să lansez mai departe micro voblere și să strunesc mrenele în curentul puternic al râului. De mulinetele Daiwa Emeraldas pe care le-am învârtit v-am scris aici. Ce fire am folosit? Fire monofilament, Stroft, GTM și Color, nu mai este o surpriză că personal le folosesc de oricâte ori am ocazia în detrimentul firelor multifilament. De ce Color? Că așa m-a prins prins prima mreană pe voblere și dacă așa a mers, de ce să mai schimb. Același Color pe l-am folosit și la păstrăv, fără înaintaș de fluorocarbon și nu a părut niciodată că le displace în apă super limpede. Nici mrenelor, nici păstrăvilor, nici clenilor. Pentru că m-ați văzut în apă și îmi place să umblu în blugi, am folosit wadersi Denim și sneakersi. Casual smart, no?

Când mai pescuiesc mreană la voblere?

De acum înainte, oricând îmi va permite timpul și oriunde înoată o mreană. Mare. Pentru anul viitor, pentru că anul acesta am promis că vă las în pace, am în plan noi episoade de pe râul rege Garam (Hron în Slovacia), să atac teritoriile UK doldora de pești unde păstoresc Alexandru Stoica, Bogdan Florea și Călin Lucian, să mă reîntorc în Spania pe Garcia Sola la mrenele alea gigant pe care mi le-a arătat Jose sau pe care le-am văzut pe canalul Youtube al lui Tomi. Păi și în tară? Probabil nu o să am timp de toate acestea, dar dacă știți un loc prin România unde își fac veacul mustăcioasele, aștept un semn pe privat. Se aude Leo Cristea? A, era să uit, intenționez să îi prind și mrenele lui Benzar, de pe Mureș, cu Andrei Sava și Bogdan Pușcaș. Fără cașcaval. Pe toate. Avem voblere.

PS1. Chiar credeați că vă las cu mrenele anul ăsta? Nu vă las, pentru că nu am terminat de povestit despre pescuitul la mreană cu năluci suple și Cheburashka. Citește aici un nou articol Peter Sztahovits despre această tehnică impresionant de eficientă în capturarea mrenelor și nu numai. Să fie ciprininde, răpitorii fără dinți sunt acum la putere! Mă numesc Andy Arif și sunt obsedat de mreană.

PS2. La caiac te-am luat?

PS3. Mai multă mreană?

Daca ti-a placut, apreciez orice SHARE

Andy Arif

https://andyarif.ro

Pescuitul este o joaca frumoasa, atunci mai ales atunci cand o iei in serios. Copil de pescar, tata de pescar, prieten de pescar, povestitor, calator, iubitor de natura, visator in aceasta minunata lume a pescuitului. Fie ea vorbita, scrisa, foto, video sau online.

Postari asemanatoare

lasa un raspuns

ro_RO
Powered by TranslatePress