Spinnerbait si chatterbait. Cum, cand si unde?

Spinnerbait si chatterbait. Cum, cand si unde?

Deci spinnerbait si chatterbait. Chiar daca spinnerbaitul a fost inventat in urma cu 50 de ani, a durat ceva vreme pana sa isi gaseasca loc in trusele pescarilor romani, in prima faza fiind perceput ca o naluca destinata exclusiv pescuitului la bass. La ora actuala, dupa eternele si fascinantele linguri oscilante, spinnerbaitul este una dintre cele mai eficiente naluci in pescuitul la stiuca si biban. Cel putin in opinia mea si a multor pescari care le folosesc din ce in ce mai des. Ceva mai tanar, chatterbait-ul, a aparut tot ca si naluca pentru pescuit la bass, undeva la inceputul anilor 2000. Prinde si acesta stiuca si biban? Bineinteles, daca il pescuiti si ii acordati suficient timp pentru a capata incredere in el, rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Cum si unde?

Despre spinnerbait am mai scris si voi mai scrie. La ora actuala nu cred ca exista o naluca mai buna de cautare, acoperi foarte multa apa cu ea si o poti pescui in toate palierele de apa de sus pana jos. L-am folosit din Delta pana in Suedia, la stiuca si biban. Cand? Oricand, in toate anotimpurile. Cum si unde? Pe lacuri, dupa ce atinge apa, las spinnerbaitul sa coboare in adancimea la care vreau sa evolueze si il mulinez constant. Daca simt ca paletele nu se mai invart, stopez si smucesc (jerk) de doua trei ori si reincep mulinatul.

De ce fac asta?

Oprirea paletelor este cauzata fie de atacul insesizabil al unui peste sau de incarcarea ansamblului cu iarba. De multe ori dupa aceasta rupere de ritm am atac. O fac si daca nu se opresc paletele. Pe lacurile cu apa mica prefer paletele Willow, mai multa sclipire, mai putina turbulenta. Pe canale sau pe rauri adanci cu debit mic, pe apa tulbure, pescuit la adancime mai mare prefer paletele Colorado, pentru un plus de turbulenta. Pe canalele cu apa adanca il pescuiesc asemanator ca la jig, metoda taras, mulinat, stop, mulinat, stop.

Ca si compromis, cel mai uzual folosesc spinnerbaituri cu palete in tandem, Willow/Colorado. Mai multe ponturi despre spinnerbait poti citi aici: 10 ponturi pentru pescuitul la spinnerbait

Spinnerbait si chatterbait

Dupa cum spuneam, chatterbaitul este o naluca relativ noua, cel putin mai noua decat varul spinnerbait. De ce var? Pentru ca ambele au fuste siliconice si profil de jig. Gratie unei simple palete metalice hexagonale aceasta naluca are o evolutie asemanatoare cu a unui vobler si stralucirile unui spinnerbait. In plus, face si galagie, in evolutie paleta loveste capul jigului. Daca ii mai pui si o guma pe carlig, deja ai o naluca 5 intr-una. Ca si la spinnerbait, chatterbaitul poate fi pescuit pe toate paliere de apa, din suprafata pana in adancime.

Cand si unde?

Dupa atingerea adancimii dorite va trebui fie sa mulinati mai repede sau trageti din lanseta pentru a activa paleta hexagonala si implicit evolutia nalucii. Recuperarea se face tot liniar, cu ruperi de ritm, dar la viteza un pic mai mica. Va veti da seama care este acea viteza dupa primele recuperari, din acest punct de vedere pescuitul seamana cu cel la rotativa. Un alt stil de recuperare este asemanator cu pescuitul la jig sau vobler rattiling in dinti de fierastrau, cu miscari mai ample din lanseta pentru a face naluca sa evolueze cat mai mult pe verticala. Cand si unde? Oricand si oriunde aveti stiuca si biban sau bass la dispozitie. A, apropos, nici salaul nu il iarta daca il prinde prin zona lui.

Cat de bine prinde?

Eu personal am folosit destul de rar chatterbaitul, dar stiu cateva concursuri “grele” de stiuca unde castigatorii au folosit chatterbait. Si nu o data. Fix atunci cand nici o naluca parea sa nu mai dea randament. Aveau gume montate? Uneori da, alteori nu. La capitolul gume cred ca fiecare poate monta orice guma in care are incredere. Inainte de a scrie acest articol am iesit si eu la joaca in parc cu noile chatterbait-uri Sakura Cajun si Quantum 4street, gandindu-ma ca ar prinde bine un videoclip cu personajul principal al acestor doua naluci extrem de versatile, bass-ul. Fiind vorba de niste chatterbaituri mai mici, le-am armat cu gume de 56mm, 4street B-Ass. Si ce sa vezi? Am prins.

Spinnerbait si chatterbait

O sa prindeti si voi daca le acordati suficenta incredere si atentie in prezentare, asa cum spuneam la inceputul articolului, sipnnerbaitul si chatterbaitul probabil cele mai versatile naluci din trusa pescarului de rapitori. Data viitoare povestim despre naluci clasice, linguri oscilante, vreti?

Daca ti-a placut, apreciez orice SHARE

Andy Arif

https://andyarif.ro

Pescuitul este o joaca frumoasa, atunci mai ales atunci cand o iei in serios. Copil de pescar, tata de pescar, prieten de pescar, povestitor, calator, iubitor de natura, visator in aceasta minunata lume a pescuitului. Fie ea vorbita, scrisa, foto, video sau online.

Postari asemanatoare

Powered by TranslatePress