Ți-ai luat de ploaie? Saga costumului de pescuit perfect impermeabil

 Ți-ai luat de ploaie? Saga costumului de pescuit perfect impermeabil

Costumul de pescuit impermeabil este un subiect care se deschide în fiecare an când toamna începe să își intre în drepturi cu ploile ei reci, lungi și dese, cheia marilor succese, dacă ești uscat. Eu unul urăsc ploaia și să fiu ud. Mai ales la pescuit. Și mai sunt și friguros pe deasupra. La primul picur de ploaie și temperaturi sub 10 grade Celsius am izmene pe mine și fug de ploi ca dracu’ de tâmâie. Dar fug degeaba, cum bine a spus Mălin, am un nor negru propriu, sociopat, care mă urmărește oriunde aș merge la pescuit. Nu contează dacă prognoza meteo arată soare și vreme frumosă, oriunde merg la pescuit vine cu mine și norul meu sociopat. Normal că plouă. Rău. Mereu. Pe vremea când mergeam la competițiile de pescuit din barcă, înainte de concursuri, sunau colegii concurenți să mă întrebe dacă vin și eu, să știe dacă își iau „de ploaie”. Deci, credeți-mă pe cuvânt, știu cu ploaia.

Toate-s la fel, costume de pescuit impermeabile

Când vine vorba de un costum de pescuit impermeabil 100%, puriștii se vor jura pe materiale gen Gore-Tex, eVent, FutureLight, Polartec NeoShell, SympaTex, Dry.Q Elite, Dermizax, Pertex Shield, H2No, Helly Tech, Marmot MemBrain, HyVent, Omni-Tech, ClimaPro, OutDry, Entrant, AquaDry, Rainshell și multe, multe altele. În principiu, toate aceste materialele impermeabile și respirabile folosesc o membrană tehnologic avansată, cu micropori. Acești micropori sunt suficient de mici pentru a bloca pătrunderea picăturilor de apă din exterior, dar suficient de mari pentru a permite moleculelor de vapori de apă să iasă din interior. Astfel, corpul rămâne uscat prin prevenirea umezelii externe, în timp ce transpirația și vaporii de apă generati de corp sunt evacuate. Cam așa ar trebui să funcționeze optim astfel de materiale, dar ați auzit de ploaia trecătoare?

Orice costum de pescuit impermeabil rezistă la o ploaie trecătoare? Nu.

Pățania asta cu ploaia trecătoare mi-a povestit-o Emil Grecu, la pescuit fiind, pe un ghiol în Deltă împreună cu un lipovean pe post de ghid. La un moment dat, începe să se apropie de ei o furtună demnă de RoAlert, cu tunete și fulgere, nori și ploaie torențială, tot tacâmul complet. Lipoveanul, calm, văzându-l pe Emil își căuta panicat costumul de pescuit impermeabil printr-o geantă, îî spune: “Domnu’ Emil, nu vă mai agitați, asta-i ploaie trecătoare…”. “Cum adică trecătoare, nu vezi ce vine?” a replicat Emil. “Trecătoare Domnu’ Emil, adică trece prin orice” a răspuns mucalit lipoveanul. Ghid de pescuit cu state vechi, lipoveanul mai văzuse în viața lui destule ploi torențiale și destule costume de pescuit impermeabile 100% purtate cu mândrie de pescari particulari sau profesioniști.

 

Și totuși cât de impermeabil este un costum de pescuit 100% impermeabil?

Din experiența mea, și v-am zis că știu cu ploile, un costum de pescuit de pescuit respirabil, impermeabil, nu ține mai mult de 2-3 ore în ploaie torențială. Cu unul, două sau trei layere (straturi) din materialele Gore-Tex sau tip Gore-Tex menționate mai sus, de la firme consacrate, NorthFace, Mammut, Simms, Grundens, Daiwa Tournament Competiton Japan, ediții pro, summit sau extreme, bref scumpe și bune, cam atâta timp m-au ținut uscat. Și asta a durat cam 2-3 ani de zile, în timp toate materialele și-au pierdut calitățile de respingere a apei, de la uzură (lărgirea microporilor) și pierderea în timp a stratului (coating) protector (ceară, teflon, etc) cu care costumele de pescuit impermeabile sunt “îmbălsămate” din fabrică, cum ar fi DWR (impregnare hidrofugă durabilă). Costumul te atenționează că nu mai funcționează în parametri optimi când începi să simți cum te ia apa pe la genunchi, fund, umeri și coate, exact unde materialul costumelor este cel mai solicitat în mișcare.

Ce să faci, ce să nu faci la un costum de pescuit impermeabil

Există totuși soluții, să le readuci la forma de odinioară cu detergenți speciali care retrâng microporii sau spray-uri pentru coating suplimentar. Le poți găsi pe net sau în magazinele de specialitate cu specific montan. Sincer nu le-am încercat, am preferat să schimb costumul de pescuit de fiecare dată când începea să ia apă. Ce poți face ca să le prelungești viața este să nu le speli acasă cu detergenți la mașina de spălat, mai ales la temperaturi mari, doar să le clătești cu apă rece când se murdăresc. Desigur, depinde și cât de mult le-ai folosit, din experiențele personale vorbesc despre o utilizare de 40-50 de zile pescuit pe an. Eu unul așa le-am testat, că deh, am norul meu sociopat și în trecut mergeam foarte des la pescuit. Și ploua la fel de des. Nu contest că există costume impermeabile, respirabile, care țin mai mult în ploaie sau mai mult în timp, doar spun că eu unul nu le-am întâlnit. Ca o mică paranteză, una dintre gecile din trecut care a depăsit cu brio bariera celor două ore de ploaie torențială era de la o firma de yachting. Băieții aștia știu de asemenea cum stă treaba cu apele și ploile și cu plăcuta senzație de a te simți uscat.

Life in plastic is fantastic, costum de pescuit din cauciuc impermeabil 110%

Când mi-am dat eu seama cum stă treaba cu costumele de pescuit impermeabile și că Gore-Tex-ul sau verișorii lui nu mă vor ține uscat forever and ever am început să caut soluții alternative. Cauciuc. Sau cauciucat. Zis și făcut, cap compas cumpărături la Arrow International, am găsit un costum cauciucat de la firma Baleno cu salopetă și geacă. Culoarea kaki nu prea m-a încântat, dar m-a slujit brav ca soluție de back-up (apropos, nu se mai găsesc acum, se întâmpla în urmă cu mulți ani) și am stat cu el bine mersi ore întregi în ploaie. Nu respira, ma transpira, dar, pentru ploi d-alea trecătoare a fost cu siguranță cea mai bună opțiune. Trecut-au anii, nici cauciucul nu este invincibil, în timp începe să îmbătrânească și să se crape. Implicit să ia apă. Dar este o soluție, ieftină, bună și la îndemână pentru un costum de pescuit 110% impermeabil.

Imax ProTech la max, un alt costum de pescuit impermeabil

Ideea acestui articol a pornit de fapt de la o postare pe facebook într-un grup de pescuit, unde unul din membri a întrebat ce costum de pescuit impermeabil să își cumpere în condițiile în care nu voia să investească prea mulți bani. A “plouat” cu comentarii și recomandări de la celebrul poncho din plastic până la firme consacrate cu materiale impermeabile consacrate. Navigând printre comentarii am avut un flash back cu toate partidele de pescuit pe care le-am avut în ploaie și toate costumele impermeabile pe care le-am purtat în ultimii 20 de ani. I-am recomandat pe buget, ultimul costum cauciucat pe care l-am folosit uscat și fericit, Imax ProTech (salopetă și jachetă), care costă acum în total 280,57 lei fix. Încă mai este pe stoc la arw.ro și magazinele partenere. Pe vechi,  pe mine m-a ținut acest costum cam 4 ani de zile, până când o ploaie trecătoare și vârsta venerabilă i-au venit de hac. Nu-l mai am, nici nu am mai cumpărat altul, pentru că…

Există viață și după cauciuc?

Nu. Vine o vreme când orele de pescuit în ploaie torențială nu mai rimează cu ceea ce îți dorești în viață. Nici pentru toți peștii din lume. Deh, bătrânețe, haine grele și ude, în cazul nostru. Eram cu Bogdan Doncea aka Cox în Delta Dunării, într-o toamnă târzie, și ce să vezi, surpriză, ploaie. Torențială. Aflați cumva aproape de limita celor două ore de confort pe care ți le conferă costumele de pescuit impermeabile, Cox îmi spune: “Bah, ne batem joc de corpurile noastre, hai la mal, dă-le drak de știuci!”. Recunosc că nici nu prindeam cine știe ce în acea zi, mici, dar rare, și încă mai speram o știucă ceva mai îmbrăcată. Analizând cât se poate de calm situația și propunerea, mi-am dat seama că avea dreptate, dar nu puteam ceda atât de repede. Aveam haine impermeabile…ha, ha, ha. I-am zis: “Când simt prima picătură de apă că se prelinge între șira spinării și buci plecăm!”. N-am mai durat 10 minute, simțit, pornit motor, glisat, plecat. Trecuseră cele două ore. Nici nu mai contează ce costume aveam pe noi. Nu erau din cauciuc.

I’m a Savage, yeah

De atunci și până astăzi, pentru mine unul, regulile costumelor de pescuit impermeabile au rămas destul de clare. Nu mai stau mai mult de două ore în ploaie torențială indiferent cu care sunt îmbrăcat, chiar dacă peștii sar în barcă, indiferent de costum. O dată la doi, trei ani de zile îmi achiziționez un nou costum de ploaie impermeabil respirabil, la un preț decent. Apropos de prețuri decente, ultimele achiziții au fost de la Savage Gear, deoarece colaborez cu firma Arrow International de peste 20 de ani, implicit și cu Savage Gear şi beneficiez de preţuri speciale la orice achiziţie. De raportul calitate preț ale oricărui produs Savage Gear nu mai trebuie să conving pe nimeni, știe toată lumea, fie că este vorba despre haine, năluci, lansete, bagajerie, toate aceste produse oferă mereu un pic mai mult decât prețul plătit. Ultimele două costume pescuit impermeabile pe care le am încă și pe care le recomand sunt: pantaloni WP Performance plus geacă WP Performance și pentru că au trecut doi ani l-am luat și pe acesta, salopetă Bib&Brace plus geacă Wading Olive. În limita celor două ore, doi ani, două costume, sunt mulțumit de ambele, primul începe să iasă ușor, ușor din echipă, iar cel de-al doilea a bifat a dat marked safe după primele ploi. Altfel, mi-e dor de cauciuc, dar sincer nu am mai avut nevoie. Să mai îmi iau un Imax ProTech, așa, să fie? Ce ziceți?

Și afară plouă, plouă și-i trecut de ora nouă, dar totuși care-i treaba cu impermeabilitatea?

În loc de final și de alte recomandări pe care o să le primiți la un click distanță când căutați costume de pescuit impermeabile pe internet, eu unul vă sfătuiesc să aveți și un cauciuc la îndemână dacă vreți sau puteți să stați la pescuit o zi întreagă în ploaie. Despre materiale și cum să le alegeți vă las mai jos un scurt ghid, pentru achiziții de costume impermeabile decente și orice altceva ai nevoie de pescuit există arw.ro. Să vă zic și de pantofi impermeabili? Am și aici câteva soluții, dar le păstrez pentru un articol viitor pe AndyArif.ro, poate intrați, poate nu intrați.

Scurt ghid de impermeabilitate și respirabilitate pentru costume de pescuit impermeabile

Producătorii folosesc doi indici pentru a descrie impermeabilitatea și respirabilitatea materialelor. Primul indice, măsurat în milimetri (mm), cel care ne interesează, indică câtă presiune a apei poate rezista un material înainte de a permite infiltrarea apei. De exemplu, un material cu impermeabilitate de 10.000 mm rezistă unei coloane de apă de 10 metri.

Indice de impermeabilitate (mm):

0-5,000mm: Rezistență scăzută – protejează împotriva ploii ușoare

6,000-10,000mm: Rezistență minimă – adecvat pentru precipitații moderate

11,000-15,000mm: Rezistență bună – pentru ploaie medie

16,000-20,000mm: Rezistență ridicată – ploaie abundentă

20,000mm+: Rezistență maximă – condiții extreme.

Al doilea indice măsoară respirabilitatea și indică cantitatea de vapori de apă (în grame) care poate trece printr-un metru pătrat de material în 24 de ore. Aceasta indică cât de bine permite jacheta trecerea vaporilor de apă, exprimată în grame pe metru pătrat în 24 de ore (ex: 10.000 g/m²). O respirabilitate minimă de 5.000 g/m² este suficientă pentru activități mai relaxate. Respirabilitatea poate fi măsurată și prin coeficientul RET, care arată rezistența materialului la vaporii de apă. Un RET mai mic înseamnă un confort mai mare: pentru activități intense este ideal un RET între 0 și 6, iar pentru activități moderate, până la 13. Un RET peste 20 indică faptul că echipamentul nu este potrivit pentru efort.

 

Daca ti-a placut, apreciez orice SHARE

Andy Arif

https://andyarif.ro

Pescuitul este o joaca frumoasa, atunci mai ales atunci cand o iei in serios. Copil de pescar, tata de pescar, prieten de pescar, povestitor, calator, iubitor de natura, visator in aceasta minunata lume a pescuitului. Fie ea vorbita, scrisa, foto, video sau online.

Postari asemanatoare

lasa un raspuns

ro_RO
Powered by TranslatePress