Fly versus Turc, pescuit în Punta Cana, Republica Dominicană, cu Georges Grün
Pescuit în Punta Cana Republica Dominicană? Iarna? De Revelion? Pe Marea Caraibilor și Oceanul Atlantic? Pfff. Te-ai ajuns. Ei bine, nu, nici nu m-am ajuns, încă, nici nu am programat această ieșire strict pentru pescuit, ci mai degrabă a fost o mică extensie la un concendiu de familie de mult visat și realizat într-un final. Că am mereu scule de pescuit la mine oriunde plec peste hotare, deja v-ați obișnuit, și voi, și prietenii și familia mea. Dar și pescuitul ăsta se tot repetă… cel mai plăcut lucru sunt pregătirile, visurile, iluziile și pe urmă rutina. Apoi, oricâtă experiență ai avea profesionist sau amator, totul depinde numai și numai de scule. Vă gândiți deja la Operațiunea Monstru, așa-i? Și eu m-am gândit la fel. Dar nu este vorba despre scule sau, mă rog, vorbim și de scule. Este vorba despre tarpon. Și despre fotbal. Și despre prieteni, vechi și noi. Și alți pești exotici.
Pescuit în Punta Cana, Republica Dominicană, pe urmele tarponilor
Acum, ce face un român când pleacă la pescuit într-o destinație necunoscută ca Punta Cana, Republica Dominicană? Păi caută pe Google, YouTube, Instagram, Facebook și așa mai departe. Ce știam înainte să mă apuc de căutări? Când spui Marea Caraibilor sau Oceanul Atlantic, spui tarpon, așa că știam că o să mă dau de trei ori peste cap să îi prind. Mai știam că o să plec cu lansetele mele de travel, mulinete pentru apă sărată, cu oscilante Berti Taifun și spinnertail-uri Berti Helic. Ca o mică paranteză, am mai spus asta, dacă aș fi obligat să pescuiesc cu o singură nălucă pentru totdeauna, cu siguranță ar fi Berti Taifun. De ce Taifun? Pentru că am prins toate speciile de răpitori și nu numai, peste tot unde am pescuit, în țară și pe afară, pe ape dulci sau ape sărate. Chiar dacă la capitolul pescuit marin am avut puține experiențe care nu au depășit tradiționalele partide de pescuit de pe litoralul românesc și ceva acțiune prin fiordurile norvegiene, cu un Taifun la capătul firului aș pescui cu încredere și în Groapa Marianelor.
Pescuit în Punta Cana, Republica Dominicană, să fie YouTube, să fie snook și tarpon
Ce am descoperit despre pescuit în Punta Cana, Republica Dominicană și tarpon după ce am scobit prin toate ungherele YouTube-ului? Destul de multe, de la ghizi profesioniști de pescuit și excursii dedicate pescuitului pe ocean, dar cum am rău de mare (d-ăla nasol) și totuși era un concediu cu familia, am căutat variante de pescuit de pe mal. Ce să vezi, că am și găsit paradisul tarponilor în niște lacuri aflate în complexul hotelier privat Barcelo Bavaro, unde, surpriză, fix acolo aveam rezervarea de cazare făcută. După ce am vizualizat videoclipurile de mai sus, eram mai mult decât mulțumit. Lansete aveam, mulinete, fire și năluci am mai multe decât aș putea să pescuiesc în trei vieți, oleacă de bătaie știu, lacuri pline cu snook și tarpon am găsit, oi mai prinde și ceva așa lansând aiurea în ocean, totul părea perfect. Dar, cum mereu există un dar, a trebuit să schimbăm rezervarea la alt hotel, Bahia Esmeralda, nu foarte departe de lacurile respective, dar, încă un dar, accesul pe acele lacuri era permis numai clienților hotelului respectiv. Abort mission, înapoi la căutări.
Pescuit în Punta Cana, Republica Dominicană, in fly fishing we trust
Chemarea muștelor și a pistruiaților care mi-a pus din nou lanseta de flyfishing în mână (după 20 de ani, vezi articol “Fiind băiet la flyfishing cutreieram”) a confirmat din nou că n-a fost greșită. Prin căutările “Fishing in Punta Cana” de pe Youtube îl descopăr pe Calin Copolovici, la pescuit în Punta Cana, Republica Dominicană, împreună cu un prieten, pe plajă, printre turiști, ghiciți cum pescuia? La flyfishing. Băi, cum de nu m-am gândit până acum? Și nu numai în Punta Cana, dar oriunde în lumea asta, la mare sau la ocean, prin toate locurile unde am făcut scubadiving erau niște pești care ar fi putut fi păcăliți la muște articficiale. Lansete și echipament mai ușor de transportat decât cele de spinning, senzații și accesibilitate maxime. Îl contactez pe Călin, îl mulg de toate informațiile unde, cum și la ce, răspunsul vine scurt, simplu și la obiect. Exact în zona unde aveam cazarea, peste tot și la orice muscă sau streamer pe care l-au băgat în apă. Mai greu cu pescuitul printre turiști, dar, na, e și asta o experiență nouă.
Pescuit în Punta Cana, Republica Dominicană, muscă, muscă, dar să mai căutăm
Deja se schimbase ecuația și cum ne place să visăm mai mult și mai departe, am extins căutările cu pescuit în Puna Cana, Republica Dominicană la flyfishing. Am găsit și ceva ghizi profesioniști de flyfishing, dar cum spuneam la începutul articolului, nu m-am ajuns, încă. Încă jucăm la juniori, pe buget redus. Dar, iarăși un dar, îl găsesc pe Georges Grün, la prima vedere un simplu pescar belgian care pescuia în Punta Cana, Republica Dominicană, la flyfishing din belly boat. Băi, nici asta nu mi-a dat prin cap. Cum să nu iei un belly boat după tine oriunde ai pleca, nu cântărește mai mult de câteva kilograme și poți ajunge ușor la peștii la care nu poți decât să visezi în pescuitul de pe mal. I-am văzut toate filmele de pe canalul de Youtube, am intrat pe contul lui de Instagram și am început să povestim. În primă fază despre echipament, pești, locații și pescuit în Punta Cana, Republica Dominicană la flyfishing. Flyfishing Only. Și oferea și servicii de ghid. Mă suni când ajungi, mi-a spus. Perfect. Vom reveni la Georges Grün, care de fapt nu era doar un simplu pescar pasionat, ci și un mare fotbalist în anii 80-90, reprofilat ca ghid de pescuit în Punta Cana unde locuiește pe toată durata iernii.
Pescuit în Punta Cana, Republica Dominicană, cine n-are prieteni muscari să își cumpere
Bun, pescuit la muscă, pescuit la muscă, dar cu ce? Georges Grün mi-a spus că este suficient un combo de flyfishing clasa 9, leadere de 0,40-60mm, câteva streamere și imitații de creveți. Cu restul, ne descurcăm. Vine el mă ia de la hotel, belly boat, labe, băuturi răcoritoare, etc. 100 de dolari, mai mult decât decent. Caut prin cutia cu maimuțe și găsesc câteva streamere și imitații de creveți ediție specială Mustad peste care s-a așternut un praf de două decenii, îl anunț pe Cristi Anghelina că are de legat în premieră muște pentru pescuit în Punta Cana. Dar tot nu e de ajuns, așadar apelez la niște prieteni vechi muscari, Cosmin Gheorghe și Bogdan Cărbunaru, care se conformează, Cosmin îmi trimite pe curier tocmai din Croația o cutie cu muște, iar Bogdan se prezintă la ceas de seară cu cele mai prinzătoare streamere făcute de el, așezate delicat într-o pungă de plastic cu ziplock. Una peste alta, unul peste altul, aveam muște pentru o armată de situații. Păi și lanseta? Să fie Scierra, că prea i-am lăudat o să spuneți. Pe bune acum, dacă nu ai pretenții puriste de muscar profesionist, Scierra este un răspuns corect la întrebarea ce scule de flyfishing să îmi cumpăr.
Pescuit în Punta Cana, Republica Dominicană, și Scierra nu mai vine
Pe site-ul arw.ro am găsim un combo clasa 7-9 care din păcate nu mai era disponibil, așa că l-am rugat pe Radu Boloca să îmi aducă la următoarea comandă prin Arrow Internațional o lansetă Scierra clasa 8 SRX V2 și o mulinetă clasa 7-9 Traxion 1 LW care mi-au făcut cu ochiul pe site-ul companiei. “Dar ajung până în Decembrie?” când aveam eu plecarea programată. “Sigur” m-a asigurat Radu. Tot Radu m-a sunat la puțin timp înaintea plecării… “Arif, problem. Marfa de la Scierra ajunge după luna Ianuarie a anului viitor. Mda, problem, big problem. Cum rezolv eu speța asta? Păi tot cu amicii muscari, de împrumut. Bogdan se oferă să îmi dea o lansetă și o mulinetă cu amendamentul că după ieșirea mea trebuie să păstrez mulineta și firul că nu vor mai fi la fel, contra cost bineînțeles. Nu erau Scierra și nici foarte accesibile, dar, nah, era o variantă. Sincer, cu combo-ul meu pe drum de la Scierra, nu eram încântat să fac o dublă achiziție. Ia să caut eu second hand, sigur găsesc un pescar care se lasă de pescuit la muscă la știucă, că era fix ceea ce aveam nevoie și el nu mai avea nevoie, că nu mai există știucă. Trist, dar adevărat. Și am găsit, mulțumesc Bebi Legioara, m-am procopsit la puțini bani cu un combo clasa 9, tot Scierra, sîc, cu trei tamburi de rezervă și patru fire de muscă, floating, sinking, intermediar și shooting head. Impecabile. Ole!
Pescuit în Punta Cana, Republica Dominicană, înapoi la spinning
Imediat după Crăciun am împachetat mâna de Taifunuri și Helicuri, lansetele de travel de la Sava plus încă o lanseta travel Daiwa pentru prieteni, combo-ul de muscă și streamerele, ceva fire Stroft și leader fluorocarbon Savage Gear și dus am fost cu gută cu tot, cap compas pescuit în Punta Cana, Republica Dominicană, după tarpon, snook, trevally și ce-o mai pica. După două zile de acomodare cu familia, plaje, excursii, în care am cules informații și ceva oferte locale de ieșit cu barca (200 de dolari pe zi, cu echipamentul lor, cam cât o zi de pescuit la știucă pe incintele din Delta Dunării) îmi udam Taifunul în apele plajei unde făceam și baie, în fața hotelului, conform pontului de la Călin Copolovici. Și peștii au început să curgă, dar nu după cum vă închipuiți judecând fotografiile de mai jos. Au fost rezultatul unor căutări de câțiva kilometri de-a lungul plajei, sute de lansări, dimineți și seri la rând. Unde erau peștii? Fix pe singura zonă cu iarbă, practic singura structură pe o linie de 8 kilometri, zonă pe care mai în glumă, mai în serios, am descoperit-o în prima zi spunând… Aici o să prind Monstrul!
Pescuit în Punta Cana, Republica Dominicană, flux, reflux, ace, brice și carice
Îmi spusese Cox că pescuitul marin este cu totul și cu totul altă poveste decât eram meu obișnuit, că peștii sunt mult mai puternici și să mă pregătesc cu echipament sănătos altfel o să îmi explodeze firele, ancorele și o să îmi mănânce lansetele ca pe sticksuri. N-a fost chiar așa, dar am simțit nevoia unui echipament mai puternic și fire mai groase. Drillurile cu bestiile de apă sărată sunt ceva special, juri că la capătul firului ai cel puțin o balenă, la toți peștii, fie de 20, 30, 40, 60 sau 80 de centimetri lungime. Timpul de pescuit a fost extrem de redus, peștii se activau numai seara, cu o oră înainte de apusul soarelui, pe reflux. Am încercat și dimineața devreme, pe flux, gherlă. Seara, timp de o oră, aveam 4-5-6-7 atacuri, puține cu finalizare. Doi, trei pești, scoși pe mal, restul fie rupeau firele, fie scăpau dezdoind ancorele. Cert este că n-am mai simți nevoia unei ieșiri cu barca, zilnic aveam doza de distracție cu pescuitul fix la botul calului. Le-am învățat și denumirile de la localnicii care vindeau trabucuri pe plajă și ne cereau peștii să îi prăjească. Toți peștii au fost eliberați, lady fish, diamond trevally, orange trevally, snook și încă ceva specii pe care nu le-am identificat. Turiști n-am prins, deși, în fiecare seară aveam public atât în apă, cât și pe mal. Super mișto, super experiență, dar să nu uităm de ce am venit… tarponii!
Fly versus Turk, flyfishing în belly boat cu Georges Grün
Pe la jumătatea sejurului, timp în care am schimbat vorbe și fotografii, Georges mă anunță că a doua zi nu sunt valuri mari și putem ieși cu belly boat-ul să pescuim la tarpon. Dimineață la ora 11 m-a luat din fața hotelului și am pornit spre Cap Cana, un mic paradis al tarponilor din Punta Cana. La 12-12.30 dădeam din labe spre locul pe care l-am visat luni de zile, locul din videoclipurile lui Georges. Fiind la prima mea experiență din belly boat, ei bine, nu este așa ușor cum pare să manevrezi mica bărcuță, mai ales pe valuri, cel puțin mie mi-a dat cu virgulă. Dar a avut Georges grijă să mă țină pe loc și să mă poziționeze pe locurile fierbinți. Cât de fierbinți? Înafară de peștii pe care i-ați văzut în videoclip am mai avut cel puțin 6-7 trăsături, majoritatea pe o imitație de crevete făurită de maestrul Anghelina. Bine, bine, dar unde sunt tarponii și bonefishi promiși? Au fost, cel puțin patru, doi mi-au rupt leaderul de 0,40mm, doi i-am scăpat în câteva secunde de la atac. N-am reușit să-I ridic în suprafață, oricum, mari, de fapt ei erau în drill cu mine, nu eu cu ei. Georges mi-a spus că și el scapă destul de mulți, se înțeapă foarte greu, grație plăcii osoase pe care o au în gură. Cu un ușor gust amar în gură, pescuitul în Punta Cana lua sfârsit, ajunsesem la finalul concediului. Fără specia țință. Asta este, atât a fost să fie, poate data viitoare, deoarece cu siguranță va exista o dată viitoare, poate chiar anul acesta. Efectul tarponului, ce să-i faci? Ș-am încălecat pe-o șa… alo, alo, păi stai așa, nu ai zis că Georges Grün este un mare fotbalist și că o să ne povestești?
Interviu cu fotbalistul Georges Grün powered by Răzvan Stoian, Football Legends
Eu n-am avut prea multă treabă cu fotbalul, când jucam în copilărie stăteam la pomană ca să dau goluri, iar cunoștințele mele se limitează la Generația de Aur. Prin facultate, în sesiuni, când se vizionau meciuri de fotbal, îl întrebam mereu pe prietenul meu Răzvan Stoian (sefu’ la fotbal, fan Steaua și ilustru colecționar de tricouri, ghete, fanioane) cine cu cine joacă și cu cine ținem ca să intru și eu în atmosfera sportului rege. Deci, praf, pilaf. Înainte de a ajunge în Punta Cana, am văzut pe profilul lui Georges Grün că este fost fotbalist, așa că l-am întrebat pe Răzvan dacă știe ceva de el.
“Băi ești nebun, omul este un mare fotbalist, a jucat la Campionatul Mondial pentru echipa Belgiei împotriva lui Maradona, dar și în marea echipă a lui RSC Anderlecht din anii ‘80 când era învins de Steaua în semifinala Cupei Campionilor din 1986! Hai să facem un interviu cu el pentru FootballLegends.ro” a spus Răzvan, fondator și al Muzeului de Fotbal din București. Zis și făcut.
Răzvan Stoian: Ați fost un mare fotbalist care a făcut parte din echipa Belgiei la Campionatul Mondial din 86! Cum este să joci la un Campionat Mondial?
Georges Grün: A juca o cupă mondială pentru un jucător de fotbal este visul suprem! Dar dacă poți ajunge în semifinale cum am fost noi, este absolut incredibil! Nu am început bine turneul, dar câștigarea în 1/8 de finală împotriva URSS după un joc incredibil (4/3) a fost începutul visului. Spania în 1/4, iar apoi Argentina lui Maradona în 1/2. Maradona a făcut diferența marcând două goluri.
R.S.: În Mexic, Belgia a jucat împotriva Argentinei, echipa care a devenit în acel an Campioană Mondială și avea în componenta pe ilustrul Maradona! Cum a fost să îl înfruntați în teren? Era așa de bun cum se spune?
G.G.: Maradona era pe o altă planetă! El a făcut diferența singur. În acel joc, am avut și noi câteva ocazii, dar tușierul a luat două decizii greșite în offsaid, totuși, Maradona a fost prea puternic iar eram obosiți după două jocuri anterioare cu prelungiri.
R.S.: Ați făcut parte de asemenea din marea echipă a lui Anderlecht din anii 80! Ce amintiri aveți din acea perioadă?
G.G.: În acea perioadă, eram o echipă puternică. Era posibil să ajungem în finalele europene. Am câștigat Cupa UEFA cu Benfica în 83, finale cu Tottenham și, de asemenea, cu Sampdoria în 90. Am câștigat câteva campionate și cupe naționale.
R.S.: În sezonul 85-86 ați ajuns cu Anderlecht până în semifinala Cupei Campionilor Europeni! Care a fost cel mai puternic adversar din acel an?
G.G.: Aș spune Steaua București, în semifinală. Dar, chiar înainte, am eliminat pe Bayern Munchen cu două jocuri incredibile!
R.S.: În manșa tur împotriva Stelei, la Bruxelles, ați învins cu 1-0 și toti specialiștii vă creditau ca finaliști. Ce s-a întâmplat în meciul de la București? Ați prins o zi mai slabă sau au avut cei de la Steaua o zi incredibil de bună?
G.G.: Într-adevăr, eram favoriți. Dar la București, stadionul a fost foarte impresionant, incredibilii suporteri ai Stelei, practic al 12-lea om de pe teren, și o echipă puternică au făcut diferența.
R.S.: Care a fost jucătorul Stelei din aceea dublă manșa care v-a scos cei mai mulți peri albi?
G.G.: Desigur Victor Pițurcă, care a marcat două din cele trei goluri, dar și Marius Lăcătuș a fost foarte puternic!
R.S.: Anderlecht era o echipă care avea în componență și straini la aceea vreme. Dacă ați fi decis dumneavoastră, pe cine ați fi cumpărat de la Steaua să vină să jucați împreună?
G.G.: În Belgia îi cunoaștem foarte bine pe Ladislau Bölöni și Tudorel Stoica. Primul a antrenat echipe de fotbal în Belgia, iar fiul lui Tudorel, Alin, a jucat la Anderlecht. Două alegeri foarte bune!
R.S.: Ați schimbat tricoul cu unul din jucătorii Stelei la acele meciuri?
G.G.: Pe vremea mea, nu era permis să schimbăm tricourile după un meci, așa că nu…
R.S.: Ați mai jucat și împotriva altor echipe românești în Cupele Europene. De care meci vă mai amintiți?
G.G.: Steaua și Dinamo au fost singurele două echipe, dar am fost în semifinale în 86 împotriva Stelei și ne-am răzbunat anul următor în 1/8 de finală.
R.S.: Care e cea mai frumoasă amintire din perioada în care ați fost fotbalist?
G.G.: Am mai multe amintiri frumoase. Trei Cupe Mondiale 86, 90, 94. Euro în 84. Câștigând mult cu Parma între 90 la 94, în 93 la Wembley, Cupa Cupelor Europei, finală din nou în 94 și Cupa Italiei în 92 împotriva lui Juventus. Să joc în Italia a fost cea mai bună experiență a mea, cei mai buni jucători erau acolo în acea perioadă.
R.S.: Care este top 3 personal referitor la cei mai buni fotbaliști din lume din toate timpurile?
G.G.: Diego Armando Maradona, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo.
2 Comentarii
Draga Arif , am citit cu interes și curiozitate despre aventura în Punta Cana și…xa de obicei , lectura și povestirea ta ma ,,prins ” . Faci un lucru de calitate și foarte serios, ironic și acid uneori astfel ajungi la sufletul pescarilor. Te felicit ( nu ca ai aștepta asta ) si te încurajez sa ne împărtășești din aventurile tale . Fir întins…sper sa ne revedem în curând ( nu pe Snagov ..) Cu drag Dan
Dragă Dan, îți mulțumesc pentru comentariu, serios, nu ironic, nu acid, chiar m-a bucurat reacția ta. Fire întinse în campionatul național!